Maar liefst 7.500 uur werk is er al verzet om het kunstgras in het Cars Jeans Stadion te vervangen voor echt gras. Het inzaaien van het natuurgras is een mijlpaal in het proces, die deze week bereikt werd. Een geschikt moment om de actuele stand van zaken weer door te nemen met Jan Vrij, de directeur van AH Vrij Groen, Grond en Infra, dat in het project nauw samenwerkt met de gemeente Den Haag en ADO Den Haag.

 

Opbouwfase nadert voltooiing
Na ruim anderhalve maand is de opbouwfase (de fase na de sloopfase) zo goed als afgerond. Zo is de veldverwarming al een tijdje geïnstalleerd en inmiddels ook aangesloten op het warmtesysteem. Ook de beregening zit erin, is reeds getest en wordt nu aangekoppeld. Naast het speelterrein is het straatwerk bijna klaar en wordt er ook al hard gewerkt aan de kunstgrasuitloop. Woensdagmiddag werden de eerste banen hiervan gelegd.

Zaaifase van start
Een mijlpaal in het proces ‘van kunstgras naar natuurgras’ is de start van de zaaifase. Zaterdagochtend werd het eerste graszaad over de toplaag gestrooid. In totaal wordt het veld vier keer ingezaaid. Dat gebeurt eerst twee keer diagonaal en één keer recht, zodat alles goed verdeeld en diep genoeg zit. Over circa drie weken wordt er nog, na het implanteren van het GrassMaster-systeem, doorgezaaid met een ander soort graszaad.

In totaal wordt er 300 kilogram graszaad over het veld gestrooid. Dit betreft ongeveer 7.000 m². Ter vergelijking: boeren zaaien op een weiland doorgaans 30 kilogram per hectare. In het Cars Jeans Stadion wordt dus bijna tien keer zoveel graszaad gebruikt. Zo wordt ervoor gezorgd dat er zo snel mogelijk een groene en 'gesloten' grasmat gerealiseerd kan worden.

Na een ruime week zullen de eerste grassprieten zichtbaar worden, zodat er voorzichtig een groene gloed zal ontstaan. Na ruim twee weken zullen de sprieten er steeds meer bovenuit steken. Na een kleine maand zal het tijd zijn voor de eerste maaibeurt. Als het eenmaal zover is, zal het gras steeds harder gaan groeien.

Samenwerking
Net als Algemeen Directeur Mohammed Hamdi van ADO Den Haag en de sportwethouder Hilbert Bredemeijer van de gemeente Den Haag is ook Jan Vrij zeer te spreken over de samenwerking tussen de drie partijen die gezamenlijk het project uitvoeren. “Dat gaat echt prima en daar zijn wij trots op. Voor ons is het ook mooi dat we het onderhoud van het Prinses Irene Sportpark mogen doen. We zijn inmiddels al druk bezig met het prepareren en het Eredivisiewaardig maken van de twee velden aldaar.”

inzaaien3

Van links naar rechts: Mohammed Hamdi (Algemeen Directeur ADO Den Haag), Hilbert Bredemeijer (Wethouder Sport gemeente Den Haag) en Jan Vrij (Directeur AH Vrij)

 

Bekijk ook de vorige grasupdates:
- #1   Van kunstgras naar natuurgras: hoe verloopt dat proces?
- #2   Sloopfase voltooid, opbouwfase in volle gang
- #3   Natuurgras ADO Den Haag versterkt met 2 procent hybride gras