De nieuwe natuurgrasmat in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag wordt voor 2 procent voorzien van een hybride grasmat. Daarmee wordt het mogelijk om de grasmat straks ook te laten bespelen door ADO Den Haag Vrouwen, omdat het veld beter bestand zal zijn tegen de toenemende belasting en druk. Er zijn diverse opties bekeken om aan deze wens te kunnen voldoen, waaronder het GrassMaster hybride grassysteem dat ook door vele topclubs gebruikt wordt.

In de opbouwfase kon het veld door beperkte aanpassingen al geschikt worden gemaakt voor de toepassing van een hybride grasmat. Gekozen is nu voor GrassMaster van Tarkett Sports. Na inzaai van de grasmat zal dit systeem geïmplanteerd worden met 20 miljoen hybride vezels, die in een raster van 2 bij 2 centimeter en 18 centimeter diep met een speciale machine in de toplaag worden aangebracht. In totaal wordt de natuurgrasmat dus voor 2 procent versterkt met kunstgrasvezels. Het is en blijft dus gewoon in alle opzichten een natuurgrasveld.

De hybride vezels zorgen voor een stabieler en vlakker veld, met ook nog een betere waterafvoer. Deze vezels beschermen de grasplant beter, waardoor er minder schade ontstaat en de grasmat ook sneller herstelt en meer belasting aankan.

In week 26 (vanaf 22 juni) zal er gestart worden met het implanteren. De werkzaamheden zullen 10 tot 12 dagen in beslag nemen, waarna de grasmat zich verder kan gaan ontwikkelen om op tijd speelklaar te kunnen zijn voor de competitiestart.

Dankzij een goede samenwerking tussen ADO Den Haag, de gemeente Den Haag en AH Vrij is de realisatie nu haalbaar. Het GrassMaster systeem is een Nederlandse vinding en heeft zich door de jaren bewezen als een zeer betrouwbaar en uiterst duurzaam hybride grassysteem. Bijna alle topclubs in Europa en daarbuiten beschikken inmiddels over GrassMaster hybridevelden op hun trainingsaccommodaties en in hun stadions.

Jan Vrij (AH Vrij) in gesprek met ADO TV

Voor op schema
AH Vrij, de gemeente Den Haag en ADO Den Haag lopen in het proces 'van kunstgras naar natuurgras' voor op schema. De veldverwarming ligt inmiddels in het Cars Jeans Stadion, maar moet nog wel worden aangesloten op het verwarmingscircuit. Daarna wordt er doorgeschakeld naar het stellen van de banden rondom het hoofdveld. Daar komt een afscheiding tussen het natuurgras van het speelveld en het kunstgras in de uitloop rondom het speelveld. Daarna kan het veld afgewerkt en ingezaaid worden. Het zaaien start in de week van 15 juni. Na één week worden de groene contouren langzaam maar zeker zichtbaar. Vanaf 22 juni wordt er dus begonnen met het implanteren van de hybride vezels (20 miljoen stuks dus), resulterend in een fijnere en sterkere mat. Deze vezels functioneren als een soort bewapening.