ADO Den Haag gelooft in een clubomgeving waarin trots, samenwerking, duidelijkheid, ontwikkeling en bravoure centraal staan. Ons doel is om een sociaal veilig werkklimaat te creëren waarin iedereen zich kan ontwikkelen en bijdragen aan het succes van de club, zonder enige vorm van grensoverschrijdend gedrag. Deze beleidsvisie bevestigt onze toewijding aan het bevorderen van respect, integriteit en veiligheid binnen onze club.
Onze Club - We creëren een hechte gemeenschap waar diversiteit gewaardeerd wordt, iedereen zich verbonden en betrokken voelt, en we altijd met respect communiceren en handelen.
Alles Door Oefening - We stimuleren een cultuur van continue persoonlijke en professionele groei, waarbij we leergierig zijn en ons constant ontwikkelen, terwijl we doorzetten bij uitdagingen.
Haagse Bluf - We tonen lef en eerlijkheid in onze communicatie en acties met passie, zijn direct en duidelijk, en dragen onze trots op een respectvolle manier uit.
Binnen Onze Club is geen plek voor grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag/ongewenste omgangsvormen zoals; discriminatie, onacceptabele integriteit, intimidatie en machtsmisbruik, matchfixing, pesten, seksuele intimidatie/misbruik en gebruik van verboden middelen worden in geen enkele vorm getolereerd.
ADO Den Haag ziet zichzelf als primaire verantwoordelijke partij om te zorgen voor een veilig werkklimaat, maar uiteraard verwacht ADO Den Haag ook dat alle medewerkers de integriteit en zorgvuldigheid in acht nemen en bijdragen aan de eigen veiligheid en gezondheid en die van collega’s.
Het beleid op het gebied van veilig sportklimaat geldt voor alle medewerkers die bij ADO Den Haag werken, ongeacht de aanstellingsvorm (dus ook flexkrachten en stagiaires).
Het beleid beoogt preventief te werken en maakt alle geledingen binnen ADO Den Haag alert op ongewenste omgangsvormen.
VERTROUWENS(CONTACT)PERSONEN
ADO Den Haag heeft een tweetal vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Zij dienen als klankbord en bieden ondersteuning en advies. Deze vertrouwenscontactpersonen kunnen helpen om tot een oplossing van de klacht te komen en zijn een luisterend oor. Tevens adviseren zij om de klacht al dan niet daadwerkelijk in te dienen of dat er een gesprek moet komen met de veroorzaker om het probleem op te lossen. Indien nodig kan er ook worden doorverwezen naar een Arboarts als er sprake is van een medische achtergrond. Of naar Centrum Veilig Sport Nederland (CVSN).
De vertrouwenscontactpersonen zijn te bereiken via het emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mocht je liever persoonlijk contact opnemen over de klacht, zie dan onderstaand de persoonlijke mailadressen:
Emilië van Duijn – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Annabel Toorenburg – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ook beschikt de club met Erika Hendriks over een ervaren externe Vertrouwenspersoon. U heeft ook de keuze om bij haar een melding te doen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Verschil vertrouwenspersoon en vertrouwenscontactpersoon
Vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is een opgeleide professional binnen een organisatie die werknemers of leden ondersteunt bij gevoelige kwesties.
De vertrouwenspersoon biedt actieve begeleiding en ondersteuning, denkt mee over mogelijke oplossingen en kan helpen bij het indienen van een klacht. Dit is een formele rol.
Vertrouwenscontactpersoon
Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) heeft een signalerende en doorverwijzende rol, zonder diepgaande begeleiding. Dit komt vaker voor in sportverenigingen of vrijwilligersorganisaties.
- De VCP is een eerste aanspreekpunt voor mensen die een probleem ervaren.
- Hij/zij biedt een luisterend oor en informeert over mogelijke vervolgstappen.
- De VCP verwijst door naar een vertrouwenspersoon of externe instanties voor verdere hulp.
PROCES VOOR MELDINGEN/KLACHTEN
- Zij zullen de klacht aannemen waarna er contact wordt opgenomen met Centrum Veilige Sport Nederland.
- De klacht wordt besproken tussen de vertrouwenscontactpersoon en Centrum Veilige Sport Nederland.
- De melder van de klacht zal door de vertrouwenscontactpersoon op de hoogte worden gebracht van het overleg tussen de vertrouwenscontactpersoon en Centrum Veilige Sport Nederland. Hier wordt de te volgen procedure besproken
- Afhankelijk van de te volgen procedure wordt bepaald of de klacht aanhangig wordt gemaakt bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR)
STAPPEN VOOR MELDINGEN/KLACHTEN
Stap 1: Identificatie en Erkenning
- Herken en identificeer ongepast gedrag volgens de gedragscodes en omgangsregels van ADO Den Haag.
- Erken de ernst van het incident en begrijp dat melden belangrijk is om verdere escalatie te voorkomen.
Stap 2: Neem Contact op met de Vertrouwens(contact)persoon
- Benader de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van ADO Den Haag of de externe Vertrouwenspersoon (VP), die bekend is bij alle teams en zichtbaar binnen de club.
- Maak een afspraak via de mail of telefonisch om het incident in vertrouwen te bespreken.
Stap 3: Bespreek het Incident
- Vertel de VCP/VP alle relevante details over het incident, inclusief data, tijden, locatie, betrokkenen en getuigen (indien van toepassing).
- De VCP/VP zal zorgvuldig naar je luisteren, je ondersteunen en je adviseren over mogelijke vervolgstappen.
Stap 4: Overweging van Opties
- De VCP/VP zal met je bespreken welke opties er zijn, zoals het indienen van een officiële klacht, bemiddeling, interventie of het doorverwijzen naar externe instanties.
Stap 5: Besluit en Actie
- Neem een besluit over hoe je wilt dat de situatie wordt aangepakt, gebaseerd op de bespreking met de VCP/VP en de aangereikte opties.
- Indien nodig, zal de VCP/VP je begeleiden bij het nemen van stappen om het incident aan te pakken.
Stap 6: Ondersteuning en Opvolging
- De VCP/VP blijft beschikbaar voor verdere ondersteuning, vragen of opvolging nadat het incident is gemeld en behandeld.