Jan Lobel viert op 12 september zijn negentigste verjaardag. Het Erelid van de vereniging is ondanks zijn hoge leeftijd nog immer actief als gastheer en begeleider van de arbitrale teams bij thuiswedstrijden van het eerste mannenelftal van ADO Den Haag. Hij vervult deze functie sinds 1994, eerst in samenwerking met oud-scheidsrechter Ad Bogaerts, vanaf 1996 solo. De wijze, waarop hij de functie vervult, wordt niet alleen intern, maar ook door het arbiterskorps en de KNVB, hooglijk gewaardeerd. De nog altijd topfit en gedistingeerd ogende Lobel, vertegenwoordigt de club dan ook als een ware ambassadeur.

Bij de vereniging is Jan Lobel is niet alleen het oudste, maar ook het langst lid. Hij begon zijn actieve voetballoopbaan bij Cromvliet, omdat hij pas op twaalfjarige leeftijd lid kon worden van ADO. Bij Cromvliet voetbalde hij samen met Carol Schuurman, die later bekend zou worden als een veel scorende middenvoor van ADO. Zelf bracht Jan Lobel het tot één duel in het eerste elftal als invaller in een uitwedstrijd tegen Willem II. Hij kwam voornamelijk uit voor de hoogste teams van de amateurafdeling van ADO. Al op jonge leeftijd verrichtte hij vele kaderfuncties.

Vele jaren fungeerde hij bij ADO, later FC Den Haag, als teamleider van jeugdteams. Nog steeds geniet hij veel respect en waardering bij spelers en stafleden van de teams die hij diende. Diverse spelers uit de teams, waarvan hij leider was, bereikten het betaalde voetbal, een aantal zelfs de nationale top en maakte ook furore in het internationale voetbal (onder wie Martin Jol, Tscheu-la Ling en John Dusbaba). Als teamleider maakte hij diverse trainers mee, die ook hun weg zouden vinden in het profvoetbal. Zoals Rob Baan, die onder meer bondscoach bij Oranje werd, en diens opvolger bij de ADO-jeugd Huib Ruijgrok. Deze wekte bij Jan Lobel de interesse op om trainer te worden. Als zodanig diende Lobel RAS, Laakkwartier en Westerkwartier. Voorts was hij een aantal jaren voorzitter van de trainersvakbond VVON Rayon ’s-Gravenhage. In deze functie zette hij met zijn bestuur een vacaturebank voor trainers op.

In 1984 werd Jan Lobel voorzitter van ADO. Deze taak vervulde hij tot 1989 en daarna was hij nog een periode lang preses van de club in zware en gecompliceerde tijden. Eenmaal gepensioneerd begon hij aan iets nieuws: hij werd gemeenteraadslid in zijn woonplaats Zoetermeer voor de Lijst Hilbrand Nawijn. Ook daar werd hij een gewaardeerd lid. Inmiddels is hij voorzitter en erevoorzitter van de partij.

Voor al zijn activiteiten ontving Jan Lobel de nodige onderscheidingen. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en bezit zowel de zilveren als de gouden waarderingsspeld van de KNVB.

Jan, van harte gefeliciteerd met je negentigste verjaardag. Wij hopen je nog lang is ons midden te hebben.