Dag 1 en 2: frisse start in warm Brabant

De kop van het trainingskamp van ADO Den Haag in Mierlo is eraf. De selectie kwam zondagavond al aan in het Brabantse dorp, maar werkte maandag haar eerste twee trainingen af in het plaatsje tussen Helmond en Geldrop. Dat gebeurde met veel enthousiasme en frisse energie.

Ingrediënten aanwezig
De 25-koppige selectie van ADO Den Haag trapte zondagavond met een diner af in Mierlo, waar de spelers en stafleden de volgende dag bij het ontbijt voorzien werden door een flinke lading geel-groene mondkapjes. Het officiële ADO Den Haag Mondkapje werd toen namelijk gelanceerd. Het dragen hiervan is een verplichting in het hotel, evenals het houden van de anderhalve meter afstand.

img 7432

Om 10.30 uur verschenen de spelers en stafleden voor het eerst op de trainingsvelden in Mierlo, waar alle ingrediënten voor een geslaagde trainingsweek aanwezig zijn. De locatie is ruimtelijk, de velden liggen er fraai bij en de bosrijke en groene omgeving zorgt voor rust. Hier moet én kan de basis gelegd worden voor een mooi seizoen.

Trainingen
De eerste training bestond uit een uitgebreide warming-up, een afwerkvorm en een partijspel. Daarin was de ploeg met de roze hesjes aan de winnende hand. Dat was met name te danken aan Evan Rottier. De 18-jarige aanvaller was niet alleen vanwege zijn blonde haren een opvallende verschijning: hij maakte de eerste drie doelpunten, waarvan de derde een wonderschone was. Vol gevoel nam het talent een lange bal in de loop aan, om hem vervolgens zeer subtiel over de goalie te liften. Het leek het hoogtepunt van de training te gaan worden, maar Bilal Ould-Chikh wist het moment minimaal te evenaren. De aanvaller trakteerde zijn teamgenoten in het blauw, één dag voor zijn verjaardag, op een prachtige pegel in de kruising.

 

Na de ochtendtraining was het tijd voor eten, rusten en behandelen. Om 17.00 uur werden de spelers weer op het veld verwacht, terwijl het zelfs nog warmer was dan tijdens de eerste training. De keepers werden tijdens de tweede sessie even flink onder handen genomen door keeperstrainer Hans Segers, maar over het algemeen was het een training waar het plezier duidelijk merkbaar was. Ook bij trainer Aleksandar Rankovic, die zich nog even als gelegenheidsspeler bij een aanvalsvorm meldde.

Nieuwe energie
Na afloop van de tweede training op Brabantse bodem sprak ADO TV met Lex Immers, die het gevoel en de sfeer goed samenvatte: “Je ziet en voelt dat er sprake is van nieuwe energie. Er waait een frisse wind, met nieuwe jongens, een nieuwe trainer en een nieuwe staf. Het is een nieuwe start en we kunnen het verleden achter ons laten. Laten we hopen dat de toekomst ADO Den Haag weer mooie dingen gaat brengen.”

DAG 3: taart en trainingen om van te smullen 

De derde dag van het trainingskamp van ADO Den Haag (de tweede trainingsdag) in Mierlo vloog voorbij. Er stonden opnieuw twee trainingen op het menu voor de selectie, die ook een drietal verjaardagstaarten als tussendoortje kregen voorgeschoteld.

Bilal's Birthday
Het was namelijk de 23ste verjaardag van Bilal Ould-Chikh. De vleugelaanvaller werd bij de lunch in het zonnetje gezet en trakteerde zijn teamgenoten vervolgens - zoals het hoort - op taart. Er was genoeg te kiezen, want Ould-Chikh had drie soorten taart laten bezorgen: Oreo-brownie cheesecake, red velvet cheesecake en witte chocolade cheesecake. Het was een welverdiend tussendoortje op een pittige trainingsdag.

bilal

Want om 10.30 uur werden de spelers alweer flink aan het werk gezet. Na de nodige rondo’s en een pass- en trapoefening werd er geoefend op aanvalsvarianten, iets wat een aardige portie doelpunten opleverde. De meeste goals werden echter voor de middagsessie bewaard. Eerst werd de ochtendtraining nog afgesloten met een intensief partijspel.

 

 

Watertandende aanvallers
Na de middagse traktatie van Ould-Chikh, die zelf ook nog een toepasselijk cadeau kreeg van zijn collega’s, werd de groep in tweeën gesplitst. De aanvallend ingespeelde spelers konden eerst onder leiding van fysiektrainer John Nieuwenburg aan de bak in de gymzaal en het krachthonk. Op dat moment stond het defensief georiënteerde deel van de selectie voor een tactische training op het veld.

img 7629

Na de wisseling van de groepen verschenen de aanvallers op het veld. Daar was het, na een pass- en trapoefening, smullen geblazen. De taart was er niets bij. Eerst werden de spitsen in een oefenvorm al rijkelijk vanaf de flanken bediend en daarna was het al helemaal feest voor de aanvallers. Het was de afwerkoefening waar de spitsen voor leven: een schuin aanloopje, een middenvelder inspelen, de bal teruggelegd krijgen en vanaf het randje van de zestien afdrukken. De aanvallers waren zichtbaar in hun element en de ballen vlogen er als rijpe appeltjes in. Toch werden de keepers tot winnaars gekroond bij een onderling wedstrijdje tegen de aanvallers, maar dat kwam misschien ook wel een beetje omdat de lat hoog werd gelegd voor de aanvallers. Maar ondanks deze nederlaag zal de oefensieve linie met veel genoegen terugkijken op de middagtraining.

 

 

Dag 4: de boog ook even niet gespannen

Als topsporter weet je maar al te goed dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Daarom was het, na een paar dagen buffelen in Brabant, tijd voor een relatief rustige dag op het trainingskamp van ADO Den Haag in Mierlo. Hier is, zoals je van ons gewend bent, het dagverslag.

Fanatieke partij
Ook op dag vier staken de spelers en stafleden iets voor 10.30 uur weer de weg over bij het HUP Hotel in Mierlo, richting de nabijgelegen trainingsvelden. In tegenstelling tot de vorige trainingen - alle sessies op Brabantse bodem zijn besloten - waren er ditmaal een ruime handvol mensen te gast. Deze woensdag was namelijk gereserveerd voor de media, die de training bekeken dan wel vastlegden en vervolgens van diverse spelers en trainer Aleksandar Rankovic te horen konden krijgen dat het trainingskamp tot dusver voorspoedig verloopt. Onder de aanwezigen bevond zich ook Laurens Lindhout, de immer enthousiaste fotograaf die ADO Den Haag altijd voorziet van fraaie kiekjes. Zo ook deze woensdag. Waarvoor dank, Laurens.

lr200729llu2536

Het was de enige training van de dag en misschien was het daarom ook niet geheel toevallig dat het er in de afsluitende partijvorm zeer fanatiek aan toe ging. Misschien kwam dat echter ook wel omdat er een eervolle prijs op het spel werd gezet. De verliezers moesten de winnaars namelijk een uur of acht later serveren bij de barbecue die teammanager Dave Sietaram georganiseerd had. Ondanks deze belangen van proportie hield Youri Schoonderwaldt zijn hoofd koel: de doelman gaf een druk zettende spits een achteloze panna tijdens de partij. “Een bewussie”, bevestigde de jonge goalie desgevraagd.

Ontspanning na inspanning
Met de barbecue in het verschiet werden eerst de media te woord gestaan door een aantal spelers. FOX Sports, Omroep West, het Algemeen Dagblad en Haaglanden Voetbal waren op bezoek. Na de journalistieke plichtplegingen was het tijd voor een middagje vrij. De invulling bleek divers te zijn. Zo ondernam de jonge garde een wandeling door Mooi Mierlo. “We waren wel eerst 26 keer een doodlopende weg ingereden”, sprak Evan Rottier. “Maar het was het waard: het is echt een rustige en groene omgeving.”

200729llu2868

Lex Immers besloot ondertussen met Michiel Kramer, Hans Segers en Rick Hoogendorp een balletje te gaan slaan op een golfcourt in de buurt. Op de gladgestreken velden bleek Segers niet alleen een aanwinst te zijn met zijn kwaliteiten als keeperstrainer; hij is een begenadigd golfer.

 

 

Om 19.00 uur werd iedereen verwacht op het terras van het hotel, dat keurig gereserveerd was voor de Haagse trots. Na een paar dagen hard werken golden de runderbavette, de zalm, de kalkoen en de biefstuk als welverdiende traktaties. Op naar dag 5.

Dag 5: twee trainingen en de voetbalmuur

Terwijl de dag voor een aanzienlijk deel in het teken stond van de presentatie van de nieuwe tenues, werd er op het trainingskamp van ADO Den Haag in Mierlo opnieuw veel werk verzet. In de ochtend vond er een veldtraining plaats en ’s middags was het tijd voor een gymsessie. Tussendoor werden de drie assistent-trainers door ADO TV uitgenodigd voor een onderling wedstrijdje.

Warmte
Het is al vaste prik geworden: tussen 8.00 en 9.00 uur stromen de spelers binnen in de ontbijtzaal. Inmiddels kunnen we ook wel stellen dat Robert Zwinkels, Peet Bijen en Sem Steijn de vroege vogels in de selectie zijn. De eetruimte is overigens zeer groot, wat de mogelijkheid biedt om continu de anderhalve meter afstand te waarborgen. De spelers werkten wat krachtvoer naar binnen om even later, na het tapen en behandelen, weer te kunnen vlammen op het trainingsveld.

evan

Over vlammen gesproken: de veldtraining speelde zich af in een verzengende hitte. De pittige training zorgde, in combinatie met de temperatuur in Mierlo, voor veel zweetdruppels. Een goede voorbereiding op de volgende dag, aangezien het ook warm zal zijn tijdens de oefenwedstrijd bij en tegen MVV Maastricht. Het eerste oefenduel van de voorbereiding is besloten, maar wordt wel om 20.00 uur live uitgezonden op FOX Sports.

Interactieve voetbalmuur
Na de ochtendtraining en de lancering van de shirts voor het seizoen 2020/2021 schoven de spelers aan voor de lunch. Uitbuiken was er vervolgens niet echt bij voor Richard Knopper, Rick Hoogendorp en Michele Santoni, aangezien het drietal assistent-trainers een half uurtje na de lunch bij de interactieve voetbalmuur in het hotel werden verwacht. Daar wachtte namelijk een spannend wedstrijdje op de assistenten, die stuk voor stuk over een echte winnaarsmentaliteit beschikken. Wie er ook daadwerkelijk met de winst vandoor is gegaan, kan je hier zien. Daar kon een potentieel VAR-moment niets aan veranderen.

 

 

Beast mode
Ondertussen maakten de spelers zich, verspreid over twee groepen, op voor de tweede gymsessie van de week. Na eerst weer wat stretchoefeningen bij fysiektrainer John Nieuwenburg te hebben gedaan, konden de mannen aan de bak in het krachthonk. De ‘Beast mode’ kon weer aan, zoals veel spelers dan zeggen. Tussen het zwoegen door namen Bilal Ould-Chikh en Tom Beugelsdijk de camera van ADO TV even over op een onbewaakt moment, maar het voetballen beviel ze toch beter dan een rol in het mediateam.

 

 

De dag werd om 19.30 uur afgesloten met een diner bij het Mierlose hotel, dat de hele week al smakelijke maaltijden voorschotelt aan de selectie. Op naar dag zes, de dag van de eerste wedstrijd van de oefencampagne.

Dag 6: ADO Den Haag begint oefencampagne met gelijkspel in Maastricht

ADO Den Haag is de oefencampagne begonnen met een 0-0 gelijkspel bij MVV Maastricht. Het was voor de ploeg van de nieuwe hoofdtrainer Aleksandar Rankovic de afsluiter van een geslaagd trainingskamp in Mierlo.

Onder tropische omstandigheden - bij de aftrap om 20.00 uur was de temperatuur in Maastricht niet lager dan 34 graden Celsius - speelde ADO Den Haag voor het eerst sinds 7 maart weer een wedstrijd. Vanwege de coronamaatregelen was het nog niet mogelijk om publiek bij de wedstrijd toe te laten en daarom bleef Stadion de Geusselt zo goed als leeg.

Hoofdtrainer Rankovic begon de eerste helft met nieuwkomers Peet Bijen en Samy Bourard aan de aftrap en de oefenmeester had ook een basisplaats gereserveerd voor de pas 18-jarige Evan Rottier. Het talent uit de eigen jeugdopleiding krijgt tijdens de voorbereiding een kans om zich te bewijzen en vormde een aanvalsduo met Michiel Kramer. Voor zowel Bijen, Bourard als Rottier betekende het hun officieuze debuut voor ADO Den Haag.

lr200731llu3877

In de eerste 45 minuten verscheen ADO Den Haag enkele keren gevaarlijk voor het doel van de Limburgers. Zo was Bijen met het hoofd gevaarlijk vanuit een corner, kopte Boussakou na een kwartier spelen, op aangeven van Bourard, een voorzet net naast het doel. Goossens schoot daarnaast vanaf een meter of twintig de bal net naast. Ook een afstandsschot van Aaron Meijers had kort hierna niet het gewenste eindresultaat.

Na de drinkpauze, die halverwege de eerste helft werd ingelast, domineerde ADO Den Haag de wedstrijd en werd het vooral gevaarlijk vanaf de zijkanten. Dit werd nog maar eens bevestigd toen Meijers een afgemeten voorzet in huis had op Kramer. De aanvaller schoot de bal echter via de stuit over het doel van keeper Thomas Chesneau. De laatste kans van het eerste bedrijf was voor Bijen, maar ook zijn kopbal leverde geen doelpunt op.

lr200731llu5177

Na rust wisselde Rankovic, op Bourard na, zijn gehele elftal. Met Kees de Boer – hij viel kort voor het rustsignaal al in voor Yahya Boussakou – en Amar Catic maakten wederom twee spelers hun officieuze debuut. Alleen nieuwkomer Boy Kemper kwam deze avond nog niet in actie. De 21-jarige verdediger, die afkomstig is van Jong Ajax, was net als Erik Falkenburg nog niet inzetbaar in Maastricht.

Na vijf minuten in de tweede helft kreeg de thuisploeg een grote mogelijkheid op de openingstreffer. Twan Visser draaide handig weg maar zag zijn inzet, tot opluchting van heel ADO Den Haag, tegen de lat gaan. Na ruim een uur spelen liet ook ADO Den Haag weer van zich horen. Bourard kon vanuit een lastige hoek uithalen, maar de middenvelder deed dit vanuit buitenspelpositie.

lr200731llu5457

Na wederom een drinkpauze keerde Rottier weer terug in de ploeg en ging ADO Den Haag alsnog op zoek naar een voorsprong. Na een flitsende aanval via Maarten Rieder en Rottier leek deze er ook te komen. De daaropvolgende voorzet was vervolgens te scherp voor Catic om de bal binnen te tikken. Zo eindigde het in een warm Maastricht zoals de wedstrijd begon: 0-0.

ADO Den Haag traint zaterdagochtend nog voor de laatste maal in Mierlo en zal volgende week de trainingen hervatten op het Prinses Irene Sportpark. Op zaterdag 8 augustus staat de volgende oefenwedstrijd op het programma. Dan reist de ploeg af naar Flevoland, waar om 17.00 uur Almere City FC de tegenstander is.

Karakteristieken
MVV Maastricht - ADO Den Haag 0-0

Scheidsrechter: Laurens Gerrets

Opstelling ADO Den Haag eerste helft
Koopmans; Van Ewijk, Beugelsdijk, Bijen, Meijers; Boussakou (43. De Boer), Immers, Goossens, Bourard; Kramer, Rottier

Opstelling ADO Den Haag tweede helft
Schoonderwaldt; Polley, Muringen, Bakker, Pinas; Rieder, De Boer, Steijn, Bourard (70. Rottier), Rieder, Ould-Chikh; Catic.

lr200731lll0237

Supportersvereniging

  • Supportersvereniging Haagsche Bluf
  • Haags Kwartier 55
  • 2491 BM Den Haag