VVV-Venlo 0 - 2 ADO Den Haag
  • Zaterdag 21 oktober 2017 19:45u
  • Seacon Stadion - De Koel
De wedstrijd zelf was niet bijzonder spectaculair, maar VVV-Venlo – ADO Den Haag werd wel een historisch duel. De uitploeg won met 0-2 dankzij onder meer een goal van Erik Falkenburg, die daarmee de vierde speler ooit werd die voor zeven verschillende Eredivisieclubs scoorde. Invaller Bjørn Johnsen zorgde voor de 0-2 eindstand. ADO Den Haag boekte daardoor de derde uitoverwinning op rij. Dat gebeurde voor het laatst in 1972.
Noodgedwongen moest Fons Groenendijk de nodige andere namen het veld insturen dan de afgelopen weken. Edouard Duplan en Tom Beugelsdijk waren geschorst. Zij werden vervangen door respectievelijk Melvyn Lorenzen en Thomas Meißner. Wilfried Kanon was geblesseerd. Daarom schoof Danny Bakker een linie naar achter. Zijn positie op het middenveld werd overgenomen door Donny Gorter. De enige niet noodgedwongen wisseling was die van de spitspositie. Falkenburg kreeg zaterdagavond de voorkeur boven Johnsen.
Zoals Groenendijk van tevoren al verwachtte werd het in de eerste helft een gelijk opgaande strijd tussen VVV en ADO Den Haag. Beide teams hadden ongeveer hetzelfde percentage balbezit en ook de kansenverhouding was in evenwicht. De eerste kans kwam van de voeten van VVV’er Lennart Thy. En dat was direct een grote. Zijn inzet belandde eerst op de linkerpaal en daarna op de rechterpaal. Niet lang daarna schoot Leroy Labylle van flinke afstand nog recht op keeper Robert Zwinkels af.
Na een kwartier nam ADO Den Haag meer het initiatief. Met name via de vleugels stichtte het veel gevaar. Bijvoorbeeld met Lorenzen, die op weg leek naar de openingstreffer, maar hij mikte vanaf links met z’n rechter luttele centimeters naast. Een paar minuten later werd Falkenburg van achteruit de diepte ingestuurd. De spits liep alleen op de doelman af en had voor eigen succes kunnen gaan. In plaats daarvan legde hij de bal breed, maar daar stond niemand van zijn eigen ploeg. De Haagse druk bleef tot de 40e minuut aan. Dat er niet werd gescoord, lag telkens aan de onzuivere eindpass. In de slotfase van het eerste bedrijf liet VVV zich nog even gelden. Vooral met een aangeraakt schot van Thy, die over ging. Ruststand 0-0.
De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk dan de eerste. Beide ploegen bleken nauwelijks in staat om kansen te creëren. Als er al een goal genoteerd kon worden, zou die uit de lucht vallen. Dat gebeurde ook. In de 66e minuut ging Tyronne Ebuehi mee naar voren. De rechtsback leverde een piekfijne voorzet af op Falkenburg, die de bal met rechts keurig tegen de touwen werkte: 0-1.
VVV probeerde het wel, maar bleek niet meer bij machte iets aan de achterstand te doen. ADO Den Haag verdubbelde de voorsprong zelfs in blessuretijd. Een lange bal kwam bij debutant Thijmen Goppel (viel in voor de geblesseerde Elson Hooi) terecht. Zijn aanname liet te wensen over, maar Johnsen kon de bal toch meenemen. De Noor schoot beheerst binnen. Kort daarna floot scheidsrechter Manschot af.

Dankzij de overwinning stijgt ADO Den Haag voorlopig naar de negende plek in de Eredivisie. Er zijn nu dertien punten gepakt. Volgende week wacht er voor ADO Den Haag weer een uitwedstrijd op zaterdagavond. En dat is een lastige. Dan reist het namelijk af naar Zwolle voor de confrontatie met PEC, dat een erg goed seizoen draait. Er wordt om 20.45 uur afgetrapt.