• Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 25 november 2022 19:30u
  • Bingoal Stadion

Voor de tweede keer sinds de start van het WK behaalde ADO Den Haag Vrouwen vrijdag een klinkende zege. Deze keer moest Heerenveen er in het Bingoal Stadion aan geloven.

Naar goed Haags gebruik werd Heerenveen vanaf de aftrap bijna volledig op eigen helft vastgezet. De ploeg van trainer Sjaak Polak liet de tegenstander slechts zelden de middenlijn overschrijden. De Haagse aanval had wel tijd nodig om openingen te vinden in de Friese defensie. Een vrije trap en een voorzet van Liz Rijsbergen bereikten geen ploeggenote. Een uithaal van NIkki IJzerman spatte uiteen op de vuisten van doelvrouw Resink. De mee naar voren getrokken Kayra Nelemans probeerde het twee keer van afstand, helaas zonder succes. Lobke Loonen en Rijsbergen mikten allebei een keer naast.

De na haar lange schorsing in de basis teruggekeerde Jaimy Ravensbergen werd dicht bij het strafschopgebied tegen het gras gewerkt. Daniëlle Noordermeer legde de bal net zo zorgvuldig gereed als Günther Netzer ooit deed. En net als de Duitser krulde zij het leer over de muur onhoudbaar in de hoek: 1-0. Wiëlle Douma moest na die treffer geblesseerd het veld verlaten. Omdat haar vervangster, Manon van Raay, zich nog warm moest lopen, hielden de Haagse vrouwen de bal zeven minuten lang ononderbroken in bezit. Koud in het veld, drukte Van Raay al snel haar stempel op de wedstrijd. Eerst veroverde zij de bal en vervolgens rondde zij de daaropvolgende aanval onberispelijk af door de bal net naast de paal in de verste hoek te schieten: 2-0. Dat de thuisclub niet van plan was die voorsprong nog prijs te geven, maakte Nicole Stoop duidelijk door het eerste Friese gevaar met een tijdige tackle onschadelijk te maken. Barbara Lorsheyd hoefde in de hele eerste helft maar één schot op te rapen. Aan de andere kant was Nelemans nog eens tweemaal het eindstation van een Haagse aanval (twee keer naast) en zag Ravensbergen een poging gekeerd.

Na de hervatting toonde ADO Den Haag Vrouwen zich nog net zo gretig als voor de rust. Na een afgeslagen corner van Nikki IJzerman vond Rijsbergen Loonen voor het doel. Haar inzet werd nog gekeerd, maar Van Raay toonde haar killersinstinct door de bal alsnog tegen het net te jagen: 3-0. Daarmee was de wedstrijd snel beslist. Het publiek zag de Haagse favorieten nog wel mogelijkheden scheppen. Na weer een vloeiende combinatie stuitte Nelemans op het laatste moment op de goalie. Bij een nieuwe hoekschop was Van Raay (uitgeroepen tot GirlPower Radio Powervrouw van de wedstrijd) dicht bij een hat-trick. Haar kopbal ging via een tegenstander naast. Bij een vrije trap van Rijsbergen zag Lysanne van der Wal zich net geblokt. Pogingen van IJzerman en Rijsbergen werden gepakt en Nelemans kon ook met haar rechterbeen de doelvrouw niet verrassen. In de slotfase zoefde nog een voetzoeker van Noordermeer naast. De aanmoediging van Polak om zeker geen tegengoal toe te staan, vond bij zijn pupilllen een willig oor. Op een verdwaalde corner na kwamen de gasten niet in de buurt van het Haagse doel. Geen wonder dat het na afloop in de hal van het stadion weer wemelde van enthousiaste handtekeningenjagers.