ADO Den Haag 2 - 0 SC Heerenveen
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 04 september 2015 19:30u
ADO Den Haag Vrouwen heeft de eerste punten van het nieuwe seizoen in de pocket. Onder barre weersomstandigheden en na enige vertraging werd tegen sc Heerenveen een zege veiliggesteld: 2-0.

Met nederlagen tegen FC Twente (0-2) en PSV (4-1) beleefde ADO Den Haag een valse start in de eerste twee speelrondes van de Eredivisie Vrouwen. Om de verdere opbouw van een negatieve reeks te voorkomen was het dan ook zaak om vanavond te winnen van sc Heerenveen. Daar had het op voorhand, gezien de eerdere resultaten, goede papieren voor. Vorig seizoen lukte het de club van trainer Marcel Valk tot twee keer toe om de Friezinnen in competitieverband te slechten (0-3 en 4-1).

Het duel in het Kyocera Stadion, waar een harde wind waaide en de regen met bakken uit de hemel viel, begon minuten later dan gepland. Een file verhinderde de bus van sc Heerenveen. Twintig minuten na het aanvankelijke starttijdstip kon alsnog worden afgetrapt. ADO Den Haag toonde zich het meest van slag door de filevertraging, want nog geen minuut na de aftrap schoot Simone Kets de bal snoeihard richting de linkerhoek. Jennifer Vreugdenhil redde echter met een fraaie duik.

Vervolgens kantelde het tij. Nadat Dominique Vugts oog-in-oog met keepster Lotte Wiekamp een schotkans kreeg, opende Kirsten Koopmans vanaf links de score met een laag, diagonaal schot in de benedenhoek: 1-0. De kansen die in het restant van de eerste helft volgden werden keurig verdeeld. Omdat Kets haar vizier echter niet op scherp had staan, kon ADO Den Haag de marge verdubbelen. In de 37ste minuut kopte Lisanne Grimberg al duikend een voorzet van Lineth Beerensteyn binnen: 2-0.

Op slag van rust leek ADO Den Haag de wedstrijd definitief op slot te gooien, waar het niet dat de arbitrage het doelpunt afkeurde vanwege hands. De speelsters van ADO Den Haag waren het er niet mee eens en staken beide handen in de lucht, de bezoekers haalden opgelucht adem. De wedstrijdspanning bleef derhalve behouden, ook tijdens het eerste deel van het tweede bedrijf. Zonder dat er grote kansen te zien waren, vermaakten de clubs het publiek met aanvallend voetbal.

Halverwege de tweede helft nam ADO Den Haag het heft steeds meer in handen. Eén van de aanvallende intenties van de thuisploeg resulteerde in een strafschop. Charissa Burgwal hinderde de in het veld gekomen Nadia Noor in haar weg naar het doel, maar de terecht gegeven penalty werd niet benut. Vugts schoot de bal hard in de linker benedenhoek, een inzet die Wiekamp niet wist te verrassen. Niet veel later verdween een afstandsschot van Grimberg rakelings langs het Friese doel.

De slotfase van het duel werd gekenmerkt door slordigheid. Sc Heerenveen had moeite met het behouden van balbezit. ADO Den Haag wist dat de punten al binnen waren en kon het zich veroorloven om zelf geen kansen meer te creëren. De ruststand werd ook de eindstand: 2-0. Een keurige uitslag voor ADO Den Haag, dat de Eredivisie komende vrijdag (19:30 uur) hervat met een uitwedstrijd tegen aartsrivaal Ajax. De Amsterdammers leden dit seizoen nog geen puntverlies.

ADO Den Haag Vrouwen – sc Heerenveen 2 - 0 (2 - 0)

Scoreverloop: 13. Kirsten Koopmans 1-0, 37. Lisanne Grimberg 2-0

Gele kaarten: 25. Lineth Beerensteyn (ADO Den Haag) 90.+2 Hélène Heemskerk (ADO Den Haag)

Scheidsrechter: Dhr. E. van der Perk