Oud-Heverlee Leuven 2 - 5 ADO Den Haag
  • Beneleague
  • Vrijdag 20 februari 2015 19:30u
  • Den Dreef

Het is het vrouwenelftal van ADO Den Haag gelukt om de zege op Wartburgia in de achtste finale van de KNVB Beker een goed vervolg te geven. Op bezoek bij OH Leuven bogen de Haagse vrouwen tot tweemaal toe een achterstand om. Uiteindelijk zorgden een hattrick van Renate Jansen, een eigen doelpunt en een treffer van (gedeeld) BeNe League-topscoorster Lineth Beerensteyn voor een 2-5 overwinning.

Op voorhand had ADO Den Haag nog een rekening te vereffenen met de tegenstander. De enige voorgaande confrontatie in Oud-Heverlee eindigde immers in een 2-0 nederlaag. Desondanks werd de wedstrijd gestart in de wetenschap dat OH Leuven dit seizoen in eigen huis nog geen punt had gepakt.

Toch kwamen de Belgische vrouwen voor het eerst dit seizoen op eigen veld op voorsprong. Nadat Denise Koorevaar, die haar competitiedebuut maakte namens ADO Den Haag, al een redding had verricht, werd een vrije trap door Lien Haverals over haar heen binnengekopt; 1-0. Een minuut later trok Renate Jansen, die vroeg in de wedstrijd al een kans kreeg, de stand weer gelijk; 1-1.

Hoewel ADO Den Haag in de eerste helft een stuk sterker was, kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Ditmaal zorgde balverlies bij ADO Den Haag op het middenveld ervoor dat de bal kon worden voorgegeven en ingekopt door Charlotte Cranshoff; 2-1. Maar wederom bleef de onverdiende achterstand niet lang op het scorebord staan. Renate Jansen ontving de bal, liep weg van de Belgische verdediging en schoot via de binnenkant van de paal binnen; 2-2. Zes minuten later kwam de Haagse ploeg alsnog verdiend op voorsprong. Renate Jansen speelde drie speelsters van OH Leuven uit en leverde een voorzet af, die via Lien Haverals in het doel belandde; 2-3. Dit was ook de ruststand in Oud-Heverlee, met een sterker ADO Den Haag en een thuisploeg die buiten de doelpunten nauwelijks een kans kreeg.

Vijf minuten in de tweede helft werd de wedstrijd al in het slot gegooid. Lineth Beerensteyn scoorde vanaf de rand van de zestien meter haar dertiende doelpunt van het seizoen; 2-4. Kort hierna redde Yvette van der Veen haar ploeg nog wel door een ingekopte bal uit een hoekschop van de lijn te halen. Halverwege de tweede helft stuitte Renate Jansen op de Belgische keeper. Even later kreeg ze de bal uit een voorzet van Lineth Beerensteyn op maat voor haar derde van de avond; 2-5. Het betekende haar derde competitiehattrick in Haagse dienst en haar eerste sinds 30 mei 2014, toen ze maar liefst vijfmaal scoorde tegen Antwerp FC (8-0).

In het laatste kwart van de wedstrijd kreeg Lineth Beerensteyn nog een kans, maar haar afstandsschot ging rakelings over. Tessa Oudejans haar wissel leverde voor Jip van Haaster, die net als Denise Koorevaar afgelopen zaterdag al in het veld stond tegen Wartburgia, haar competitiedebuut op. Alex Warren, die tien minuten voor tijd Sharona Tieleman verving, speelde zelfs haar eerste officiële wedstrijd namens de Hofstedelingen. Wel kwam ze dit seizoen al viermaal in actie voor Jong ADO Den Haag.

Buiten de bal die van de lijn gehaald werd, kreeg OH Leuven na de rust geen enkele kans. ADO Den Haag won verdiend van de hekkensluiter en boekte de grootste uitzege in de BeNe League sinds de 0-3 bij SC Heerenveen op 2 september vorig jaar. Komende week wachten voor ADO Den Haag nog twee wedstrijden in de BeNe League. Aanstaande dinsdag ontvangt de ploeg van Marcel Valk om 19:30 uur concurrent Ajax in het Kyocera Stadion en vrijdag 27 februari staat een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma.

Karakteristiek

OH Leuven-ADO Den Haag: 2-5 (2-3)

Scoreverloop: 1-0: 8. Lien Haverals, 1-1: 9. Renate Jansen, 2-1: 25. Charlotte Cranshoff, 2-2: 27. Renate Jansen, 2-3: 33. Lien Haverals (eigen doelpunt), 2-4: 50. Lineth Beerensteyn, 2-5: 72. Renate Jansen

Scheidsrechter: L. Otte