SC Heerenveen 1 - 3 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Zaterdag 28 september 2024 16:30u
  • Abe Lenstra Stadion

ADO Den Haag Vrouwen is het seizoen uitstekend begonnen in het Friese Haagje. Topscorer Lobke Loonen besliste de wedstrijd tegen Heerenveen al in de eerste 13 minuten.

In het Abe Lenstra Stadion begon de thuisclub met veel balbezit, maar het waren de gasten die het eerst toesloegen. In de 6de minuut doorkliefde Cheyenne van den Goorbergh de Friese verdediging met een dieptepass. Lobke Loonen maakte van de ruimte gebruik om de bal snoeihard in de korte hoek te jagen: 0-1. Na die welkome opsteker ging ADO Den Haag door. Na een mislukte breedtepass zag Loonen de keeper te ver voor haar doel staan en liet haar van halverwege de helft kansloos met een perfecte parabool: 0-2. Alsof dat nog niet genoeg was, stond Loonen in de dertiende minuut ook nog aan de basis van nummer drie. Zij gooide de bal vanaf de rechtervleugel op maat voor het doel en Manon van Raay - die vroeg in de wedstrijd naar de grond ging na een bal in het gezicht - vond met een fraaie kopbal de verre bovenhoek.

Heerenveen had lang nodig om van die Haagse bliksemstart te bekomen. Er was een half uur gespeeld toen captain Barbara Lorsheyd een eerste redding moest verrichten. Aan de andere kant werd een inswingende corner van Kayra Nelemans maar net van de doellijn gehaald. Lorsheyd stond daarna bij een goede Friese aanval een treffer in de weg.

Met de comfortabele voorsprong op zak deed ADO Den Haag na de thee geen overbodige inspanningen. De Haagse verdediging liet Heerenveen vrijwel geen gevaar stichten. Met een subtiel dieptepassje stuurde Pleun Raaijmakers Loonen richting doel, maar de doelvrouw was haar net te snel af.

Halverwege de tweede helft zag Lorsheyd een scherp aangesneden voorzet terugkomen van de lat. Kort daarna greep zij goed in bij een gevaarlijke dieptepass. Net nadat de ingevallen Jill van den Ende van afstand naast had gevuurd, deed Heerenveen toch wat terug via Algra: 1-3. Zou het dan toch nog spannend worden? Op aangeven van Loonen kreeg Anne van Egmond een kans de wedstrijd in het slot te gooien, maar stuitte op de keeper. Een knappe reflex van Lorsheyd op een kopbal voorkwam een tweede tegentreffer. Het bleef daarna bij twee mogelijkheden voor Van Egmond, die een sterke invalbeurt niet met een treffer kon bekronen. De Haagse vreugde om de eerste zege van het seizoen was er niet minder om.

sc Heerenveen - ADO Den Haag Vrouwen 1-3 (0-3)

Scoreverloop: 6. Loonen 0-1, 8. Loonen 0-2, 13. Van Raay 0-3, 80. Algra 1-3

Scheidsrechter: Van Bussel