De Graafschap 0 - 1 ADO Den Haag
  • Vrijdag 21 april 2023 20:00u
  • De Vijverberg

ADO Den Haag heeft een zeer moeizame maar welkome overwinning geboekt op bezoek bij De Graafschap. Het was De Graafschap dat de grootste kansen kreeg en meerdere keren het allumium raakte. Toch was het ADO Den Haag dat er dus met drie belangrijke punten vandoor ging dankzij een late kopgoal van spits Thomas Verheydt.

Tyrese Asante, Silvinho Esajas en Xander Severina waren niet meegereisd naar Doetinchem. Het drietal was vanwege blessureleed niet inzetbaar voor het duel tegen De Graafschap. Datzelfde gold voor Wentges, die nog steeds op de weg terug is van zijn blessure. Van Breemen keerde weer terug in de basis en nam zo de plaats in van de niet fitte Asante. Voor de jonge verdediger betekende het de eerste speelminuten sinds 26 februari dit jaar. Bilate stond weer als aanvallende middenvelder opgesteld, terwijl Breinburg mocht starten tegen zijn oude club.

lr230421ab10251

Het was in de openingsfase meteen De Graafschap dat het heft in handen nam. Onder de aansporing van een volle Vijverberg begon de thuisclub brutaal aan de wedstrijd. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Korte, tevens ex-ADO Den Haag, die een kopbal gekeerd zag worden door doelman Stevens. Een prima mogelijkheid, maar dat was nog niks bij een situatie zes minuten later. Tot twee keer aan toe schoten de Superboeren de bal op de paal. Eerst raakte Haen het aluminium en in de rebound deed Önal, in de heenwedstrijd nog twee keer trefzeker, hetzelfde. De bezoekers kwamen daar heel goed weg en leken gewaarschuwd. Vijf minuten hierna probeerde Kishna de diepgaande Sleegers in stelling te brengen, maar Jurjus was op tijd uit zijn doel waardoor Sleegers niet kon binnenschieten.

Het bleek een van de weinige momenten dat geel-groen dichtbij het Doetinchemse doel kwam in de eerste helft. De Graafschap bleef dominant en er volgde al snel een schietkans van Fortes die van geruime afstand te hoog schoot. Halverwege de eerste helft raakte de Achterhoekse ploeg voor de derde keer de paal. Ditmaal was het Neghli die zijn poging via de buitenkant van de paal naast zag vliegen. Naarmate de rust dichterbij kwam ging de Haagse ploeg wat beter voetballen en in het slot van de eerste helft waren de teams meer in evenwicht. In de laatste seconden van de blessuretijd kregen de Hagenaars zelfs nog een goede kans. Rodriguez stak het veld over en vond Kishna met een prima pass. Het schot van de Hagenaar werd echter gekraakt door een verdediger.

lr230421ab19736

Het spelbeeld zette zich vanaf de start van de tweede helft door. De Graafschap had meer balbezit, al creëerde de ploeg van trainer Richard Roelofsen geen grote kansen. De eerste keer dat een ploeg gevaarlijk werd was na tien minuten spelen. ADO bereikte het vijandelijke strafschopgebied en na een schermutseling kwam de bal voor de voeten van Bilate die een poging deed. Het schot miste kracht en daardoor kon Jurjus de bal pakken. Een half uur voor het einde voor hoofdtrainer Dick Advocaat een dubbele wissel door. Zwarts en Catic kwamen in het veld en vervingen Sleegers en Breinburg. Laatstgenoemde leek ergens last van te hebben en bij zijn aftocht werd hij luid toegezongen door de Doetinchemse fans die de middenvelder nog niet vergeten zijn.

Met de snelheid van zowel Zwarts als Catic had ADO Den Haag nieuwe wapens voorin en daar maakte geel-groen meerdere keren gebruik van. De bezoekende club drong wat vaker diep op de helft van de thuisclub aan. Echter lukte het niet om in de eindfase toe te slaan of door te drukken. Met het verstrijken van de tijd leek de kans steeds kleiner te worden dat er nog gescoord zou worden. De grote kansen waren op een hand te tellen.

lr230421ab19860

Uiteindelijk zou dat lang gehoopte doelpunt dan toch vallen. Een paar minuten voor tijd knikte Verheydt van dichtbij een voorzet raak en zette daarmee de Hagenaars op een 0-1 voorsprong. Met nog een paar minuten plus de blessuretijd werd het heel spannend. De Doetinchemmers meldden zich met uitzondering van de keeper allemaal op de Haagse helft. De verdediging, die tot dan toe de boel op slot hadden gehouden, bleef ook in extremis op de been, mede door een weergaloze redding van Stevens op een schot van Raterink.