Roda JC 1 - 1 ADO Den Haag
  • Vrijdag 07 april 2023 20:00u
  • Parkstad Limburg Stadion

ADO Den Haag heeft met een 1-1 gelijkspel tegen Roda JC niet gekregen wat het wilde. De Hagenaars kwamen via Bilate op slag van rust op voorsprong en kwam de thuisploeg al snel in de tweede helft via een strafschop van Vente langszij. Een kwartier voor tijd moest Röseler vanwege een tweede gele kaart het veld verlaten en lagen er voor de bezoekers kansen. Die wisten ze niet te benutten en blijft de Haagse ploeg steken op slechts een punt.

Ten opzichte van afgelopen duel was er slechts één wijziging in de startopstelling van ADO Den Haag voor het treffen met Roda JC Kerkrade. Thomas Verheydt, die zijn neus brak tegen Telstar, begon op de bank en dus startte Bilate in de spits. Absalem, Van Breemen en Wentges waren niet fit genoeg en zaten niet in de wedstrijdselectie. Verder nam Van de Riet plaats op de bank in plaats van Koopmans, die er vanwege privéomstandigheden niet bij kon zijn. In tegenstelling tot Absalem keerde Werker wel terug op het oude nest. De centrumverdediger was meerdere seizoenen actief voor de club uit Kerkrade.

Afgelopen maandag had Roda JC met een 5-1 nederlaag pak slaag gehad van Jong PSV. Daar was in de beginfase echter niet veel van te merken en nam de ploeg van trainer Edwin de Graaf, ex-trainer en speler bij ADO Den Haag, het initiatief. In de zesde minuut leidde dit tot een mogelijkheid van vleugelverdediger Douglas die het vanaf de rand van het strafschopgebied probeerde. Via een Haags been rolde de bal naast. De eerste twintig minuten bleven de Limburgers de ploeg met het meeste balbezit en kwam het meer dan de bezoekers voor het vijandelijke doel. Vente, Ouaissa en Van der Heide kregen schietkansen, maar wisten zij alle drie de kansen niet om te zetten tot doelpunten.

lr230407ab26876

Halverwege de eerste helft was het tijd voor een korte onderbreking zodat de voetballers die aan de Ramadan meedoen wat konden eten en drinken. Intussen instrueerden Advocaat en Bakkati een aantal spelers om het elftal beter neer te zetten. Het duurde weliswaar eventjes, maar het worp zijn vruchten af. ADO Den Haag kwam beter in het spel en de bal was vanaf dat moment meer op de helft van Roda JC te vinden. Desondanks was het moeilijk om door de geel-zwarte muur te breken. Kishna probeerde het daarom van afstand en zag zijn bal naast het doel verdwijnen. Verder trachten de Hagenaars via hoge ballen één van de aanvallers te bereiken, al had dit niet het gewenste effect. De Koempels konden telkens vrij gemakkelijk de voorzetten onderscheppen en wegwerken.

De eerste uitgespeelde kans door de bezoekers werd meteen benut. Op slag van rust stuurde Kemper Bilate aan die uit de rug van zijn directe tegenstander wegliep. De aanvaller kon zo doorlopen naar het doel en rondde koelbloedig af: 0-1. De openingstreffer, zo vlak voor rust, kwam op een uitermate prettig moment voor de Haagse ploeg die met een voorsprong de kleedkamer in ging.

lr230407ab17676

Na de pauze kwamen beide teams ongewijzigd het veld weer op. De uitploeg begon prima en leek de grip te hebben tot Roda JC na iets minder tien minuten spelen een strafschop kreeg na een overtreding van Asante op Vente. De topscorer van de Keuken Kampioen Divisie wist de penalty te verzilveren en bracht zo de thuisploeg op gelijke hoogte.

Een flinke tegenvaller voor de geel-groenen die niets minder dan een overwinning nodig hadden tegen concurrent Roda JC. Beide ploegen lieten na de gelijkmaker meer hun tanden zien en werd het vermakelijk. Het spel ging beide kanten op en was er niet een partij die onder deed voor de ander. Toen Roda een kwartier voor tijd met een man minder verder moest vanwege een tweede gele kaart voor Röseler veranderde dat de zaak.

lr230407ab17782

Zoals verwacht bracht het ruimte voor de Haagse formatie en de kansen stapelden zich al snel op. Eerst redde Nicolas wonderlijk op een poging van de -met een masker- ingevallen Verheydt. Twee minuten later besloot Titouan Thomas het van afstand te proberen en stuitte de bal op de vuisten van de keeper. In de rebound zette Severina zijn voet tegen de bal en was wederom de Limburgse sluitpost de baas. Door het uitblijven van een snelle Haagse treffer volgde een bloedstollende slotfase waarbij de manschappen van trainer De Graaf met z’n allen de verdedigende stellingen innamen. Een keer kwam de thuisploeg er goed uit en was het Stevens die op tijd zijn doel uitkwam en erger kon voorkomen. Voor de rest was het ADO dat domineerde maar dat leverde uiterlijk niet de drie zo benodigde punten op.

lr230407ab17508

De uitslagen op andere velden waren ook niet in het voordeel van ADO Den Haag. FC Eindhoven, NAC Breda, MVV en De Graafschap wisten allen te winnen. ADO Den Haag staat nu zes punten achter op een plaats die recht geeft op een Play-Off plek. Met nog zes wedstrijden te gaan zal er een reeks neergezet moeten worden om het seizoen te verlengen. Om te beginnen aanstaande zondag als ADO Den Haag in het Bingoal Stadion Almere City ontvangt.