ADO Den Haag 3 - 1 SC Telstar
  • Keuken Kampioen Divisie
  • Vrijdag 31 maart 2023 20:00u
  • Bingoal Stadion

ADO Den Haag heeft drie belangrijke punten binnengesleept tegen Telstar. De Hagenaars gingen met een teleurstellende 0-1 achterstand de rust in. Na vijf minuten in de tweede helft zorgde Thomas met een fantastische vrije trap voor de gelijkmaker en tien minuten voor tijd bracht Verheydt zijn ploeg vanaf de stip op voorsprong. Een minuut later gooide Severina het duel op slot door de 3-1 binnen te schieten. Hierdoor doet ADO Den Haag goede zaken in strijd om een plek in de play-offs.

Bilate keerde na lange afwezigheid weer terug in de wedstrijdselectie voor het duel tegen Telstar. Verder was er voor het eerst dit seizoen een basisplaats voor Komljenovic, die eerder dit seizoen langdurig aan de kant stond vanwege een knieblessure. Van Breemen was nog steeds niet fit genoeg en daarom startten Rodriguez, Hall, Asante en Kemper achterin. Zwarts startte aan de rechterkant voorin waardoor Severina naar de bank verdween. Aan de kant van Telstar startte onder meer Jonathan Mulder, ex-speler van ADO Den Haag.

lr230331ab15808

Voorafgaand aan het duel had zanger Chicco de boel lekker opgewarmd en dat was nodig ook. De regen kwam met bakken uit de lucht op deze laatste dag van een toch al vrij sombere maand maart. Het hinderde de tweede ploegen niet om meteen vliegend van start te gaan. Zwarts nam al binnen twee minuten het doel van Ronald Koeman Jr. onder vuur en niet snel hierna liet Telstar zich ook zien. De kopbal van een aanvaller van Telstar was een prooi voor Stevens.

ADO Den Haag pakte het initiatief vervolgens op en kwam meerdere keren dichtbij het vijandelijke doel. Dat er geen grote kansen werden gecreëerd was vooral te wijten door slordigheden in de eindfase van de verschillende aanvallen. Telstar loerde op de tegenaanval en kwam er mondjesmaat uit, zo ook net na een kwart wedstrijd spelen. Min besloot van afstand te schieten en zag vervolgens de bal via het been van Plet in de hoek verdwijnen. Een ongelukkig moment voor de thuisploeg dat de boel achterin redelijk dicht had zitten in de eerste helft.

lr230331ab15701

Het lukte ADO Den Haag niet om snel weer langszij te komen. De Haagse ploeg leek zelfs een beetje stil te vallen door het onverwachte tegendoelpunt. Het tempo zakte in en daardoor lukte het de Hagenaars niet meer om gevaar te stichten. De slotfase van de eerste helft werd daarom een frustrerende voor de fans op de tribune die hadden gehoopt op een betere wedstrijd. In de tweede helft had ADO nog een hoop werk te doen om de score om te keren.

Dat er in de rust het nodige tegen elkaar gezegd was werd al snel duidelijk in de tweede helft. De thuisploeg klapte er meteen op en de supporters kregen een heel ander beeld te zien dan voor rust. Na vijf minuten kreeg geel-groen een vrije trap op zo’n 35 meter van het doel. Een afstand waarvan de meeste vrije trappen indirect worden genomen. Titouan Thomas dacht daar anders over en met de wind in de rug besloot de Franse middenvelder het ineens te proberen. Tot ongeloof van alles en iedereen zeilde de bal in de linker bovenhoek, een werkelijk magnifiek uitgevoerde vrije trap die de keeper kansloos liet. Met de treffer op zak zag je het vertrouwen meteen toenemen en ADO was erop gebrand snel de voorsprong te pakken. Toen Zwarts er met snelheid uitkwam en besloot te schieten leek de 2-1 binnen te vallen, maar belandde de uithaal van de aanvaller op de binnenkant van de paal.

lr230331ab16180

Maar wat graag had ADO Den Haag van het momentum gebruik willen maken om de leiding te nemen. Helaas voor de ploeg van trainer Dick Advocaat lukte dat niet en ging de Haagse storm liggen. Met het inbrengen van Severina, die deze week debuteerde voor de nationale ploeg van Curaçao, hoopte Advocaat een impuls te geven aan het elftal. De andere internationals van ADO Den Haag, Breinburg en Nikiema, beleefden het duel vanaf de zijkant mee.

Het spel lag rondom het Haags Kwartiertje een aantal minuten stil vanwege een blessurebehandeling bij de bezoekers, maar daarna pakte ADO de draad weer op. Invaller Severina kon in de één op één komen met de sluitpost van Telstar en probeerde hem te passeren om in leeg doel in te schieten. Zijn weg werd echter versperd door het been van Koeman en scheidsrechter Oostrom wees resoluut naar de stip. Verheydt schoot de penalty onberispelijk binnen en bracht ADO Den Haag tien minuten voor tijd op een 2-1 voorsprong. Binnen een minuut werd de marge verdubbeld en opnieuw was Severina hierbij betrokken, maar dit keer als doelpuntenmaker. Hiermee drukte de kersverse international in een kort tijdsbestek een grote stempel op de wedstrijd.

lr230331ab16175

Karakteristieken
ADO Den Haag – Telstar

Scoreverloop: 24. Plet 0-1, 50. Thomas 1-1, 81. Verheydt (pen.) 2-1, 82. Severina 3-1

Scheidsrechter: Oostrom

Opstelling ADO Den Haag: Stevens; Rodríguez, Hall, Asante, Kemper; Thomas, Kishna (90+4. Breinburg), Komljenovic; Zwarts, Verheydt (90+8. Bilate), Sleegers (64. Severina)

Opstelling Telstar: Koeman; Apau, Oude Kotte, Aktas (87. Soares); J. Mulder (46. Blackson), Kruiver ((78. Liesdek) 90+2. Zakaria), Turfkruier, Najah, Overtoom (87. Boussakou); Plet (78. Smit), Min

Auteur: Rokus Driesen
Fotografie: Angelo Blankespoor