ADO Den Haag 2 - 1 NAC Breda
  • Vrijdag 03 februari 2023 20:00u
  • Bingoal Stadion

ADO Den Haag heeft voor de tweede keer dit seizoen van NAC weten te winnen. In Den Haag won de ploeg van trainer Dick Advocaat met 2-1 van de Bredanaars. In de eerste helft kwamen de Hagenaars op voorsprong door Wehrmann die van dichtbij kon binnenschieten. Vervolgens verdubbelde Verheydt via het been van Velthuis de score. Er leek niet veel aan de hand, aangezien ook in de tweede helft de thuisploeg in eerste instantie het betere van het spel had. Een kwartier voor tijd maakte Velanas het weer spannend door volkomen vrij de 2-1 binnen te koppen. Een zenuwslopend Haags Kwartiertje volgde, maar ADO Den Haag hield stand en haalde daardoor drie hele belangrijke punten binnen.

lr230203ab15125

Voor aanvang van het altijd mooie affiche tussen ADO Den Haag en NAC gooide trainer Dick Advocaat meteen de nieuwe aanwinst Sonny Stevens voor de leeuwen. De 30-jarige doelman begon onder lat en de andere winterse aanwinst Joey Sleegers begon ook vanaf de start. Verder was er weer een basisplaats weggelegd voor Ricardo Kishna die fit genoeg was om te starten. Dit ging ten koste van Malik Sellouki die zodoende op de reservebank belandde.

Met twee ploegen die dit jaar nog niet hadden verloren beloofde het een spannende wedstrijd te worden. Niet alleen voor de reguliere competitie, maar zeker ook voor de derde periode konden er hele belangrijke punten worden binnengesleept. ADO Den Haag leek zich het belang van een goed resultaat goed te beseffen in de openingsfase. Al snel volgden de Haagse mogelijkheden elkaar op. Eerst kon Sleegers een vrije trap binnenkoppen en mikte de buitenspeler net naast. Even later was Xander Severina er vandoor, al werd er voordat hij gevaarlijk kon worden een overtreding op hem gemaakt.

De toon was gezet en NAC kwam de eerste tien minuten veel in het spel voor. In de 11e minuut kregen de bezoekers de eerste kans en dit was meteen een grote. Omarsson kreeg de bal van Velanas in het strafschopgebied en besloot die uit de lucht meteen op de pantoffel te nemen. Stevens moest voor de eerste keer aan de bak en deed dat goed, want de Hoornse goalie pakte de inzet prima. Niet snel hierna nam ADO het initiatief weer en kwam het er via Sleegers aan de linker kant van het veld uit. Met twee opties voorin koos de Helmondse linksbuiten voor een pass op Severina. Achteraf gezien stond wellicht Verheydt er iets beter voor en werd de pass onderschept door een Bredase verdediger.

lr230203ab14802

Halverwege het eerste bedrijf, na een wat rustigere fase, kwam de Haagse ploeg op voorsprong. Sleegers had een prima voorzet op Verheydt in huis waarna de Haagse spits de bal op een presenteerblaadje aan zijn maat Wehrmann gaf met het hoofd. De middenvelder schoot kiezelhard via de onderkant van de lat raak: 1-0. Op dat moment was dat zeker niet onverdiend. Het Haagse offensief kwam na de openingstreffer wat meer los en Severina kreeg twee hele grote mogelijkheden. De rechtsbuiten nam eerst een afvallende bal uit de lucht die slechts een aantal centimeter aan de verkeerde kant van de paal verdween. Vier minuten later stuurde hij zijn directe tegenstander het bos in en kon hij opstomen naar het vijandelijke doel. Aangekomen in de doelmond, en oog in oog met Kortsmit, besloot Severina te schieten en deed de keeper van NAC net genoeg om de bal naast te laten rollen.

De thuisploeg speelde fris voetbal met veel energie. Dit ontging de fans ook niet. Trainer Dick Advocaat werd minutenlang luidkeels toegezongen door de Haagse supporters. Ook de volgende doelpuntenmaker werd toegezongen: Thomas Verheydt. De huidig clubtopscorer zorgde met een meerdere keren van richting veranderd schot voor de 2-0. Later zou blijken dat de man die de bal als laatst toucheerde het doelpunt op zijn naam zou krijgen en dat was in dit geval Tijs Velthuis. Een eigen doelpunt dus, al kon die ook prima op de naam van Verheydt komen.

lr230203ab14974

Met een heerlijk gevoel ging ADO Den Haag de rust in. Datzelfde kon je niet zeggen over de Bredase formatie. In de pauze greep trainer Hyballa daarom hard in. Maar liefst vier nieuwe spelers stuurde de Duitse oefenmeester de tweede helft in. Bij de Hagenaars was er ook één wijziging ten opzichte van de eerste helft. Sellouki kwam in de plaats voor Kishna, die voor rust al voor een blessure op het veld werd behandeld. Het spelbeeld veranderde niet bepaald door al deze wisselingen. Nog steeds was het ADO dat het initiatief had en een stuk dreigender kon worden dan de uitploeg. Tot grote schietkansen leidde dit niet voor de geel-groenen en kwam NAC niet verder dan twee ongevaarlijke kopkansen van Omarsson.

Het was een stuk minder vermakelijke wedstrijd in de tweede helft, al was dat voor ADO Den Haag niet zo erg. Met een 2-0 voorsprong was het verstrijken van de tijd alleen maar in het voordeel van ADO. Toch moest de thuisploeg op zijn hoede blijven, want een tegendoelpunt zou NAC weer terug in de wedstrijd brengen. Die vrees werd net voor het begin van het Haags kwartiertje werkelijkheid. Velanas kon vogelvrij van dichtbij binnenkoppen en dat bracht de marge weer terug tot één. ADO moest nu weer gaan oppassen. Met het inbrengen van Catic en Werker voor het laatste kwartier voorzag Advocaat het elftal in ieder geval van wat nieuwe energie. Dat was geen overbodige luxe aangezien NAC de motor had aangezet en een heus slotoffensief eruit gooide.

De spanning steeg en de Parel van het Zuiden leek door te drukken. Zeker nadat de scheidsrechter de rode kaart presenteerde aan Thomas Verheydt na een onschuldig ogende overtreding op het middenveld. Ook met een man meer kwamen de bezoekers echter niet tot echte kansen. Met de 2-1 zege pakte ADO Den Haag daardoor zeer belangrijke punten tegen een concurrent in de strijd om een plek in het linkerrijtje en de 3de periode.

lr230203ab16272

ADO Den Haag – NAC (2-1)

Toeschouwers: 5245

Scoreverloop: 23. Wehrmann 1-0, 39. Velthuis (eigen doelpunt) 2-0, 75. Velanas 2-1

Scheidsrechter: Van der Eijk

Opstelling ADO Den Haag: Stevens; Hall, Asante (76. Werker), Van Breemen, Kemper; Thomas, Wehrmann (88. Klas), Kishna (46. Sellouki); Severina (88. Zwarts), Verheydt, Sleegers (76. Catic)

Opstelling NAC: Kortsmit; Rutten (46. Mac Nulty), Besselink, Velthuis, Wernersson (46. Lucassen); Agougil, Starin, Banzuzi (46. Banzuzi); Omarsson (70. Antonia), Boere (46. Herrmann), Velanas

Auteur: Rokus Driesen