PEC Zwolle 1 - 2 ADO Den Haag
  • Vrijdag 16 september 2022 20:00u
  • MAC³PARK stadion

ADO Den Haag heeft drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen koploper PEC Zwolle. Nadat ADO Den Haag op een 1-0 achterstand kwam maakte Verheydt nog voor de rust de gelijkmaker. Na rust was het Van Hintum met een eigen doelpunt die de eindstand op het bord schoot. Het is voor ADO Den Haag de tweede overwinning van het seizoen.

In de startopstelling was er slechts één wijziging ten opzichte van het vorige duel. Dit keer startte Severina in plaats van Catic op rechtsbuiten. De koploper, PEC Zwolle, kon de sterkste elf opstellen, aangezien de basisspelers allemaal fit waren. Het stadion van de Zwollenaren was ondanks de regen, die met bakken uit de lucht kwam, ruim gevuld.

ADO Den Haag begon net als tegen Jong FC Utrecht vrij aardig aan de wedstrijd. Na drie minuten had de ploeg van trainer Dirk Kuijt een enorme kans op een vroege openingstreffer. Severina kwam op snelheid voorbij zijn directe tegenstander en maakte vaart richting het doel van de thuisploeg. Aangezien de buitenspeler vanaf de zijkant kwam, en de hoek vrij moeilijk was, koos hij om de bal af te leggen in plaats van te schieten. Met zijn pass bereikte hij Verheydt, maar die schoot tegen een verdediger aan.

Vrij snel hierna kwam PEC Zwolle er heel gevaarlijk uit, terwijl even daarvoor Zwarts de bal over had gepoeierd. Van den Belt stond volledig vrij voor het doel en dat werd goed gezien door zijn medespeler. Echter ging de middenvelder iets te gemakzuchtig om met de kans en schoot hij oog in oog met Wentges op het lichaam van laatstgenoemde.

lr220916ab16147

Vanaf dat moment nam PEC de regie in handen en was het wachten op de volgende kans voor de formatie van coach Dick Schreuder. In de dertiende minuut kopte Van den Belt vanuit een hoekschop de bal op de lat. Het was de tweede keer dat de middenvelder de 1-0 kon maken. Halverwege de eerste helft meldden de bezoekers zich weer eens voor het vijandelijke doel. Klas benutte de ruimte bij de tegenstander achterin prima en maakte zijn meters richting het strafschopgebied. Voordat hij die bereikte besloot hij te schieten en stond er een blauw-witte verdediger in de weg.

Het was duidelijk dat ADO Den Haag zeker de kansen kreeg, al kreeg de thuisploeg die ook geregeld. Van den Belt, die al twee grote kansen om zeep had geholpen, verzilverde één van die mogelijkheden in de 26e minuut. Een doeltrap werd doorgekopt en Van den Belt kon zo doorlopen en afmaken, al zat Wentges er nog wel aan met zijn voet. Het was niet bepaald onverdiend te noemen op dat moment, want de Blauwvingers waren veel te vinden op de helft van ADO.

Naarmate de rust dichterbij kwam, ging de Haagse ploeg wat beter voetballen en kwam het meer in het spel voor. Uiteindelijk resulteerde dit nog voor rust in de gelijkmaker. Severina was er weer eens voorbij en probeerde het opnieuw met een voorzet. Deze was hard en raakte een verdediger van PEC en vervolgens de Schendelaar, de Zwolse keeper. De bal kwam daarna precies voor de voeten voor Verheydt terecht en kon van dichtbij een hoek kiezen. Voor de Haagse spits was deze kans een koud kunstje: 1-1.

lr220916ab16659

De tweede helft begon zonder wijzigingen aan beide kanten. Meteen zocht PEC Zwolle de aanval en zette het de Haagse defensie onder druk. Zeven minuten kopte Vellios een vrije trap binnen. De aanvaller stonde alleen buitenspel en werd het doelpunt al vrij snel afgekeurd door scheidsrechter Van den Kerkhof. De druk bleef en uit een voorzet schoot aanvoerder Van Polen bijna raak. Een fantastische save van Wentges op de volley van de clublegende voorkwam een doelpunt.

Tegen de verwachting in kwam ADO Den Haag wel op voorsprong. Thomas Verheydt won een kopduel op de middellijn en stuurde daarmee Zwarts weg die een zee aan ruimte had naar het doel toe. De huurling besloot de bal naar Severina te passen, Van Hintum onderschepte de bal, maar schoof deze vervolgens in het eigen doel. De 1-2 gaf ADO duidelijk een boost en het ging wat makkelijker voetballen. Daarentegen bleef PEC dreigend en was het daarom nog lang niet gespeeld in Zwolle.

Het beloofde daarom een spannende slotfase te worden. Met Werker en Rodríguez kwamen er tevens twee verse verdedigende krachten bij. Het was zeker niet het geval dat ADO constant in de verdrukking werd gebracht. Sterker nog, een paar minuten voor tijd had Zwarts nog een grote kans om de wedstrijd op slot te gooien. Schendelaar had een antwoord op het schot in de korte hoek. Ook Bilate werd vlak voor tijd nog in stelling gebracht. Zijn kopbal was een prooi voor de keeper. Het maakte echter niet uit voor het eindresultaat. ADO Den Haag mag de volledige drie punten bijschrijven na het bezoek bij koploper PEC. Een zeer welkome overwinning!

lr220916ab16500

PEC Zwolle – ADO Den Haag

Scoreverloop: 26. Van den Belt 1-0, 43. Verheydt 1-1, 63. Van Hintum 1-2 (eigen doelpunt)

Scheidsrechter: Van den Kerkhof

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar; Van Polen, Van Hintum (80. Van den Berg), Beelen; Görlich (67. Taha), Medunjanin, Van den Belt, Huiberts (67. Kastaneer), Tutuarima (80. Landu); Mrkonjic (67. Thy), Vellios

Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Hall, Asante, Siereveld (74. Werker), Absalem (74. Rodríguez); Klas (85. Esajas), Breinburg, De Waal (85. Bilate); Severina (69. Catic), Verheydt, Zwarts

Auteur: Rokus Driesen