ADO Den Haag 2 - 3 SC Heerenveen
  • Zaterdag 09 maart 2019 19:45u

In de strijd om aansluiting bij het linkerrijtje van de Eredivisie heeft ADO Den Haag zaterdagavond een zeer vervelende nederlaag geïncasseerd tegen directe concurrent sc Heerenveen. Het werd 2-3 voor de Friezen, wiens aanvalsduo vooral te machtig bleek voor de thuisploeg.

Fons Groenendijk hield voor het treffen met Heerenveen vast aan dezelfde basisopstelling als vorige week, toen er gelijkgespeeld werd bij De Graafschap. Melvyn Lorenzen en Erik Falkenburg waren weer hersteld, maar begonnen op de reservebank. Voor de aftrap van de wedstrijd werd er overigens een minuut stilte in acht genomen voor oud-speler en tevens Erelid van de HFC George van Rosmalen, die eerder deze week op 93-jarige leeftijd overleed.

ADO Den Haag schoot sterk uit de startblokken tegen de bezoekers uit Friesland, maar een doelpunt leverde dat gegeven niet op. Lex Immers stuitte in twee instanties op respectievelijk Warner Hahn en Lucas Woudenberg, terwijl Tomas Necid ook twee mogelijkheden kreeg. De Tsjech knikte eerst over uit één van de vele goede corners van John Goossens en kon daarna door een goed blok van Daniel Høegh een wereldpass van Tom Beugelsdijk niet bekronen.

En op het moment dat de Haagse storm een beetje ging liggen, kwam Heerenveen vanuit het niets op voorsprong. Dat gebeurde door toedoen van de sterke tandem Sam Lammers-Michel Vlap. Lammers lanceerde Vlap en de aanvallende middenvelder verschalkte Robert Zwinkels. ADO Den Haag kwam de klap van deze 0-1 in de eerste helft niet meer te boven. De Friezen namen het roer over en kwamen er meermaals gevaarlijk uit. Het was aan Zwinkels te danken dat het 0-1 bleef, zeker na een goede kans van Lammers. Aan Haagse zijde was Sheraldo Becker nog wel dichtbij na een goede actie.

Heerenveen had het eerste kwartier na rust nog het betere van het spel en kreeg in deze fase een kans via Vlap, maar na een uur stond ADO Den Haag weer op. Dat kreeg gestalte door Tom Beugelsdijk, die met een slalom de Friese defensie verraste. Necid kopte na deze actie eerst nog over, maar trok daarna wel de stand gelijk. ADO Den Haag kreeg wat het hard nodig had, omdat Necid een voorzet van Nasser El Khayati keurig via de grond in het doel werkte: 1-1.

Maar drie minuten later lag de bal er aan de andere kant alweer in. Vlap mocht aanleggen vanaf een metertje of twintig en krulde de vrije trap in de kruising van de verre hoek. ADO Den Haag moest zodoende weer opnieuw beginnen.

De ploeg van Groenendijk ging steeds meer forceren, maar de gelijkmaker bleef ditmaal uit. Aaron Meijers en Goossens waren in de buurt van een doelpunt, maar beide linkspoten ‘chipten’ de bal voorlangs. De grootste kans was voor Beugelsdijk, die zijn kopbal gepakt zag worden door doelman Hahn. En toen de thuisploeg alles of niets ging spelen, counterde Heerenveen in de persoon van Lammers naar 1-3. Ondertussen kreeg Beugelsdijk nog geel, wat hem een wedstrijd schorsing opleverde.

ADO Den Haag kwam wel meteen weer op 2-3. Necid werd geduwd in de zestien meter en El Khayati verzilverde de gegeven strafschop. Toch kwam de treffer te laat om het weer echt spannend te maken. En zo werd het dus een teleurstellende avond in het Cars Jeans Stadion. Een flinke domper van ADO Den Haag, dat voorlopig de twaalfde plaats blijft bezetten en volgende week zondag de rug hoopt te rechten in de uitwedstrijd tegen FC Groningen.

ADO Den Haag – sc Heerenveen   2-3 (0-1)
Scoreverloop: 21. Vlap 0-1, 64. Necid 1-1, 67. Vlap 1-2, 90+1. Lammers 1-3, 90+2. El Khayati (pen.) 2-3

Scheidsrechter: Richard Martens

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Troupée (56. Malone), Beugelsdijk, Kanon (56. Pinas), Meijers; Immers, El Khayati, Bakker (75. Goppel); Becker, Necid, Goossens.

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Hornkamp (79. Schmidt), Høegh, Dresevic, Woudenberg; Kobayashi (73. Schaars), Rienstra, Vlap; Van Bergen (77. Van Amersfoort), Lammers, Johnsen.

Auteur: Koen Jans