NEC 3 - 0 ADO Den Haag
  • Oefenduel
  • Donderdag 07 september 2023 13:00u
  • Goffertstadion

In een besloten oefenduel in het Goffertstadion heeft een sterk gewijzigd ADO Den Haag met 3-0 verloren tegen N.E.C. Nijmegen. Ondanks een evenwichtig spelbeeld stond de thuisploeg met 2-0 voor bij rust door doelpunten van Schöne en Sano. Na de pauze maakten de Nijmegenaren al snel de derde treffer van de middag en was het duel gespeeld. In het vervolg bleven beide ploegen aan elkaar gewaagd en kregen Absalem en Van der Sande grote kansen op een treffer.

necado 1

ADO Den Haag trad aan met een elftal dat op veel plekken was gewijzigd. Waem, Sürmeli en Van Wolfgang waren de enige drie spelers die afgelopen duel ook startten. De meest opvallende naam was die van de doelman: Thijmen de Koning. Door de afwezigheid van de eerste drie keepers, Wentges en Nikiema spelen interlands en Van de Riet is geblesseerd, mocht de keeper van ADO Den Haag onder 21 zijn eerste officieuze minuten maken in het eerste. Verder was er een basisplaats weggelegd voor Nigro en Van Hintum, die daarmee allebei hun officieuze debuut mochten maken voor de Haagse ploeg. Naast Wentges en Nikiema hebben Struick en Klas interlandverplichtingen en daarom was dat tweetal ook niet van de partij.

Om 13:00 uur ’s middags onder een stralende zon ging het duel tussen eredivisionist N.E.C. en ADO Den Haag in het Goffertstadion van start. Al snel werd duidelijk dat de Hagenaars niet veel onderdeden voor de thuisploeg. Een hard, maar net te hoog gemikt schot van Ideho was na twee minuten spelen het eerste wapenfeit van de wedstrijd. Zo’n tien minuten later kwam de Nijmeegse ploeg voor het eerst in kansrijke positie. Sano besloot het vanaf een meter of 20 te proberen, maar dit was zonder succes. Het bleek het startsein van een fase waar N.E.C. beter in de wedstrijd kwam na een sterke fase van de Haagse ploeg.

necado 20

De Koning, normaliter keeper van Onder 21, kon zich na twintig minuten voor het eerst onderscheiden toen de goalie snel uitkwam bij een diepe bal en daarmee kon voorkomen dat er gevaar ontstond. Niet lang hierna was het de andere debutant Van Hintum die aan de andere kant op kon stomen en een goede voorzet in huis had. Helaas kon er echter geen ploeggenoot tegen aan lopen. Uiteindelijk was het halverwege de eerste helft de Gelderse formatie die op voorsprong kwam. Lasse Schöne ging achter de bal staan voor een directe vrije trap aan de zijkant van het veld en schoot onberispelijk raak.

Dat de eerste goal vanuit een dood spelmoment kwam, was geen grote verrassing. Beide teams wisten niet veel grote kansen te creëren en waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Bij ADO Den Haag ging het in de eindfase van de aanval mis waardoor het niet tot uitgespeelde kansen kwam. Zo’n tien minuten voor rust passeerde Ideho zijn directe tegenstander en werd hij vervolgens vastgehouden door Ross. De scheidsrechter gaf terecht een gele kaart aan de verdediger, want daar had voor ADO wellicht meer ingezeten. Een paar minuten later verdubbelde N.E.C. de score nadat Sano een fantastische voorzet van Olden Larsen van dichtbij kon binnenknikken. Met een 2-0 tussenstand zochten beide ploegen de kleedkamers op voor de rust.

necado 4

Na de rust keerde Waem niet meer terug en stond Werker voor hem in de plaats. Aan Nijmeegse zijde werd er drie keer gewisseld. De Nijmegenaren begonnen uitstekend aan de tweede helft en kwamen binnen vijf minuten al op 3-0 via Marques die de tijd kreeg om uit te halen en via een Haags been raak schoot.

Het offensief van de thuisploeg bleef beperkt tot de eerste pakweg tien minuten. In het vervolg kwam ADO Den Haag beter in het spel en na een kwartier had Absalem dé kans op een doelpunt toen hij profiteerde van een fout achterin. Absalem stond opeens oog in oog met de doelman en passeerde hem met een stift. Echter was er een verdediger toegesneld en kon die de bal net voor het passeren van de doellijn stoppen. Even later voerde Darije Kalezic zes wissels tegelijkertijd uit. Ché, Vigen, Van der Sande, Van Mieghem, Veerman en Hamdaoui werden ingebracht. De deze week gepresenteerde Vigen maakte zodoende zijn eerste opwachting in het shirt van ADO Den Haag.

Het ging, met de verse krachten, beter lopen bij de Hagenaars. Van der Sande kreeg ruim een kwartier voor tijd een opgelegde kans op aangeven van Veerman. De Brabander haalde hard uit in het vijandelijke strafschopgebied en zag zijn schot vol op de lat belanden. Het bleek later de grootste kans van de wedstrijd voor de bezoekers en werd er aan beide kanten niet meer gescoord.

N.E.C. – ADO Den Haag 3-0 (2-0)

Scoreverloop: 24. Schöne 1-0, 40. Sano 2-0, 50. Marques 3-0

Opstelling N.E.C.: Roefs; Netten (65. Cox), Maas (65. Gertsen), Ross, Verdonk; Schöne (46. Rossen), Mattsson, González, Sano, Dost (46. Marques), Olden Larsen (46. Ogawa)

Opstelling ADO Den Haag: De Koning; Nigro (64. Ché), Waem (46. Werker), Siereveld (72. Van Hintum), Van Hintum (64. Hamdaoui); Sürmeli, Gustina (64. Vigen), Komljenovic (64. Van der Sande); Ideho (64. Van Mieghem), Sellouki (64. Veerman), Van Wolfgang (25. Absalem)