Helmond Sport 3 - 2 ADO Den Haag
  • Vrijdag 01 december 2023 20:00u
  • GS Staalwerken Stadion

ADO Den Haag is net als vorig seizoen nipt onderuit gegaan tegen Helmond Sport. In een ijskoud GS Staalwerken Stadion was de ploeg uit Helmond met 3-2 te sterk. Na een slap begin keek de Haagse formatie al na negen minuten tegen een 2-0 achterstand aan. De Hagenaars richtten zich daarna echter op en kwamen door twee doelpunten van Veerman weer terug in de wedstrijd. De hoop begon te leven, maar tien minuten voor tijd benutte Kaars een strafschop en bracht hij daarmee een einde aan de Haagse reeks van tien uitwedstrijden zonder nederlaag.

De bezoekers begonnen met één wijziging ten opzichte van het duel van afgelopen maandag tegen Jong FC Utrecht. Matteo Waem keerde namelijk terug in het basiselftal van trainer Darije Kalezic. Wie niet bij de selectie zat, was Bart van Hintum. De ervaren verdediger moest een wedstrijd toekijken, aangezien hij tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aanliep afgelopen maandag. Silvinho Esajas keerde juist weer terug van zijn schorsing en mocht plaatsnemen op de bank.

lr231201ab16198

Het was zo’n twee graden onder de nul toen de wedstrijd tussen Helmond Sport en ADO Den Haag in het GS Staalwerken Stadion begon. Geen comfortabele temperaturen voor een voetbalpotje, maar misschien een extra stimulans om op het veld iets harder te lopen. Met die gedachte leek de thuisploeg in ieder geval te starten, want het zocht meteen het Haagse doel op en bij de eerste kans vond Arno van Keilegom meteen het net. Volkomen vrij kon de middenvelder van Helmond Sport inschieten binnen het strafschopgebied. De valse start was compleet toen het vijf minuten later ook nog 2-0 werd. Op een vergelijkbare manier als de openingstreffer, maar dit keer vanaf de andere kant, schoot Martijn Kaars van dichtbij binnen. Ook nu weer werd er te veel ruimte geboden door de Haagse defensie waardoor het de rood-zwarten niet moeilijk werd gemaakt.

lr231201ab16545

Het voordeel van de vroege achterstand is dat er genoeg tijd was om het tij nog te keren. Een goede eerste zet daartoe deed ADO Den Haag precies halverwege de eerste helft toen Veerman de aansluitingstreffer maakte. De spits kreeg een fantastische steekbal van Van der Sande, speelde de keeper uit, en schoof de bal vervolgens in een leeg doel: 2-1. Het was precies hetgeen ADO Den Haag nodig had om de slechte openingsfase te doorbreken. Hierna werden de Helmonders, buiten een paar ongevaarlijke schoten na, niet gevaarlijk meer en kwamen de Hagenaars mondjesmaat steeds beter in de wedstrijd. De bal bevond zich steeds meer op de helft van Helmond Sport, maar nog te weinig in de buurt van het vijandelijke doel. Een van de schaarse wapenfeiten was een kopbal van Henk Veerman een minuut voor rust, een vrij makkelijke prooi voor Van der Steen.

lr231201ab26564

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en het spelbeeld was dat ook. In de 54e minuut zorgde de ploeg van trainer Bob Peeters voor het eerste echte grote gevaar na rust. Na een snelle tegenaanval kon Van den Hurk afdrukken vanaf een meter of twinig, maar Nikiema keerde de inzet goed. ADO Den Haag ging effectiever om met de kansen, want Veerman wist de eerste Haagse mogelijkheid na de pauze te benutten. De topschutter van de residentieclub kopte op aangeven van Joel Ideho feilloos raak en zette zijn ploeg weer op gelijke hoogte. Niet veel later was Veerman zelfs dichtbij een hattrick. Opnieuw werd de boomlange aanvaller bereikt via de lucht, echter ging zijn kopbal net over het Helmondse doel.

lr231201ab15940

Twintig minuten voor het einde onderscheidde doelman Kilian Nikiema door een listig schot van Giannis-Fivos Botos knap wist te pakken. Op basis van de tweede helft was het ADO Den Haag dat meer aanspraak maakte op een volgende treffer dan de thuisploeg. Met nog tien minuten te spelen viel het doelpunt echter aan de andere kant. Scheidsrechter Hensgens kende een strafschop toe aan Helmond Sport nadat Absalem zijn tegenstander licht vasthield in de zestien. Clubtopscorer Martijn Kaars benutte de strafschop en dus moest de Haagse formatie wederom in de achtervolging. Daar was helaas niet zoveel tijd meer voor en dat was, zeker gezien de tussenstanden op de andere velden, zonde voor de Hagenaars. Met drie wissels in de slotfase probeerde Kalezic nog wat te forceren. Het geluk dat de ploeg in eerdere wedstrijden in de slotfase kende, had het deze avond niet. ADO Den Haag ging dus met lege handen naar huis. Een reeks van tien uitwedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie zonder nederlaag komt ten einde.

Helmond Sport – ADO Den Haag 3-2 (2-1)

Scoreverloop: 4. Van Keilegom 1-0, 9. Kaars 2-0, 23. Veerman 2-1, 58. Veerman 2-2, 80. Kaars (pen.) 3-2

Scheidsrechter: Hensgens

Opstelling Helmond Sport: Van der Steen; Van Vlerken (29. Schmidt), Van den Eynden, Krätschmer, Mallahi (67. Amuzu); Van Keilegom, Ludwig (82. Lieftink), Botos, Schroyen; Kaars, Van den Hurk (67. Lorentzen)
Opstelling ADO Den Haag: Nikiema; Koudossou, Granli (82. Komljenovic), Waem, Absalem; Vigen (67. Sellouki), Sürmeli, Van der Sande; Van Mieghem (87. Siereveld), Veerman, Ideho (82. Hamdaoui)

Auteur: Rokus Driesen