FC Groningen 0 - 1 ADO Den Haag
  • Vrijdag 15 september 2023 20:00u
  • Hitachi Capital Mobility Stadion

ADO Den Haag heeft drie punten uit het vuur gesleept in een uitduel tegen FC Groningen. Na zestien minuten spelen kwamen de Hagenaars, op dat moment enigszins tegen de verhouding in, via Veerman op een 0-1 voorsprong. Hierna kwam ADO Den Haag beter in de wedstrijd en kreeg het, ondanks het vele balbezit van de thuisploeg, de grootste kansen. In het vervolg van de wedstrijd kwamen beide ploegen dichtbij een treffer, maar uiteindelijk bleef het beperkt bij Veerman’s eerste voor geel-groen en gaan de drie punten mee naar Den Haag.

ADO Den Haag kon voor de wedstrijd tegen FC Groningen niet beschikken over het geblesseerde viertal Ates, S. Esajas, Granli en Van Wolfgang. Ook Dhoraso Klas was er vanwege een flinke jetlag niet bij in het Hoge Noorden. Trainer Darije Kalezic koos voor een vijfmans defensie tegen de ploeg die vorig seizoen nog in de eredivisie actief was. Naast doelman Wentges vormden Ché, Asante, Waem, Van Hintum en Koudossou de defensie met daarvoor Sürmeli en Vigen als controleurs. Op nummer tien stond Van der Sande en Veerman vormde samen met Van Mieghem de voorste linie.

lr230915ab15868

De wedstrijd ging stroef van start voor ADO Den Haag. Wellicht nog wat onwennig of onder de indruk kwamen de Hagenaars in de eerste tien minuten maar amper onder de Groningse druk uit. Na vier minuten moest Wentges, die afgelopen week met Jong Oranje op pad was, meteen in actie komen. Een voorzet van de thuisploeg caramboleerde via meerdere schijven opeens op de doelman af die goed redde met zijn voet. Nog geen vijf minuten later werd Groningen-spits Van Veen weggestuurd. Goed verdedigend optreden van Asante voorkwam dat de aanvaller gevaarlijk kon worden.

Enigszins tegen de verhouding in kwamen de bezoekers in de 17e minuut prompt op voorsprong. Van der Sande zag Veerman opduiken achter de verdediging en gaf een leep balletje op de spits. Met een fraai schot verschalkte Veerman vervolgens Verrips en zette hij de 0-1 op het scorebord in de Euroborg. Het was het eerste doelpunt van Veerman in Haagse dienst. Nog niet eens bijgekomen van de schrik kreeg FC Groningen slechts twee minuten later bijna de tweede tegentreffer te verwerken. Dit keer waren de verhoudingen andersom en bediende Veerman op zijn beurt Van der Sande met een goede pass. De van NAC overgekomen aanvallende middenvelder probeerde Verrips te verrassen met een stift, maar zijn poging ging over.

lr230915ab15048

Het doelpunt gaf de Haagse ploeg vertrouwen en ging het de schroom van zich af spelen. De Haagse defensie kwam bijna niet in de problemen en de grootste kansen waren in het eerste half uur tot echt voor ADO Den Haag. In de 33e minuut was er opnieuw een gevaarlijk moment voor het Groningse doel en werd Ché op een onreglementaire manier gevloerd. Scheidsrechter Gözübüyük vond het echter geen strafschop en wuifde de Haagse protesten, die daarop volgden, weg. Uiteindelijk bleef Veerman als enige doelpuntenmaker van de eerste helft staan en zochten beide ploegen, onder een fluitconcert van het thuispubliek, de kleedkamers op voor de rust.
Net als in de eerste helft, ging FC Groningen ook na de pauze vliegend van start. Al snel zochten de Groningers het Haagse doel op en na vier minuten ontstond het eerste echte gevaar. Dit overleefden de Hagenaars gelukkig en duurde het niet lang voor Koudossou voor de eerste kans namens de bezoekers zorgde. De Duitser sprintte zijn directe tegenstander voorbij in de vijandelijke 16 en vervolgens schoot hij in het zijnet. Twee minuten later moest Wentges aan de andere kant van het veld optreden na een van richting veranderd schot van Irandust. Met een fraaie save pakte de jonge doelman de bal uit de hoek.

lr230915ab15899

Ondanks de weinige kansen in de tweede helft, hing de spanning in de lucht. Zo nu en dan drukte de thuisploeg de bezoekers ver naar achteren, maar tot grote uitgespeelde kansen leidde dit niet. Het verstrijken van de minuten was alleen maar in het voordeel van geel-groen dat nog steeds leunde op een 0-1 voorsprong. Iets meer dan een kwartier voor tijd bouwde Waem die score bijna verder uit. Zijn kopbal uit een corner werd goed gekeerd door Verrips. Het uitvak zou even daarna aftellen voor het Haags Kwartier en de Haagse supporters daar hoog in de hoek van het stadion geloofden erin dat het zou kunnen lukken vandaag. De hoop werd werkelijkheid, want de score zou in de superspannende slotfase, met maar liefst zes minuten extra tijd, niet meer veranderen. Een combinatie van goed verdedigend werk en een beetje geluk -Van Veen schoot in de slotminuten nog op de lat- zorgden ervoor dat de drie punten mee naar Den Haag gingen.

FC Groningen – ADO Den Haag 0-1

Scoreverloop: 17. Veerman 0-1

Scheidsrechter: Gözübüyük

Opstelling FC Groningen: Verrips; Rente (71. Turay), Balker, Peersman, Määtä; Valente (85. Van Bergen), Bacuna, Hove, Emeran (71. Schreuders); Abraham (46. Irandust), Van Veen
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Ché, Asante, Van Hintum, Waem, Koudossou; Sürmeli, Vigen (44. Komljenovic) (76. Sierveld), Van der Sande; Van Mieghem, Veerman

Auteur: Rokus Driesen