PEC Zwolle 2 - 4 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 23 augustus 2019 19:30u
  • MAC³PARK stadion

ADO Den Haag Vrouwen is het seizoen uitstekend begonnen met een zwaarbevochten zege op PEC Zwolle: 2-4.

De Haagse vrouwen startten wat aarzelend aan de eerste competitiewedstrijd. Dat zoiets niet zonder risico's is, bleek toen al in de tweede minuut een Zwolse aanvalster vrij voor Barbara Lorsheyd opdook. De doelvrouw keek de bal vakkundig via de paal naast. Vier minuten later antwoordde ADO Den Haag Vrouwen met een door Paola van der Veen (dieptepass) en Maartje Looijen (voorzet) voorbereide kans. Het schot van Kim Mourmans werd door de Zwolse keeper net uit de hoek getikt. Halverwege de eerste helft incasseerde Sharon Kok een gele kaart voor een overtreding om een gevaarlijke situatie te voorkomen. Lorsheyd plukte de daaropvolgende  vrije trap uit de lucht en lanceerde met een verre uitgooi Chasity Grant. De Haagse sneltrein sprintte naar de achterlijn en gaf een perfecte voorzet op Looijen. Haar verwoestende uithaal sloeg via de onderkant van de lat tegen het net. Voor de pauze ontsnapte ADO Den Haag Vrouwen aan de gelijkmaker bij een kopbal over het doel. Aan de andere kant schonk Marisa Olislagers Looijen een goede mogelijkheid, maar zij zag haar schot geblokkeerd worden door de keepster.

Na de rust kende de ploeg van Sjaak Polak een bliksemstart. Grant was opnieuw de Zwolse verdediging te snel af en Looijen bracht Nadine Noordam in stelling. Haar schot ging helaas naast. In de 53ste minuut was het alsnog prijs. Kim Mourmans veroverde de bal en zette Grant vrij voor het doel. Haar inzet werd nog gekeerd, maar Looijen kende in de rebound geen genade: 0-2.

Die voorsprong schonk de Haagse vrouwen nog geen rust. PEC Zwolle maakte daar gebruik van. Kok trok nog eens aan de noodrem en moest met twee keer geel van het veld. De vrije trap van PEC Zwolle verdween via Gwyneth Hendriks in het doel. Met tien tegen elf kon ADO Den Haag Vrouwen wel een opkikkertje gebruiken. Grant dwong een vrije trap af en Marisa Olislagers vond met een prachtige parabool het doel: 1-3.

In de slotfase sloeg de Haagse ploeg nog eens toe in de counter. Invalster Jaimy Ravensbergen jaagde door op vijandelijke helft toen de bal tussen de keepster en verdedigster van PEC Zwolle in belandde en geen van beide hem raakte. Zij verzilverde ijskoud de 1-4. Een tweede tegentreffer voor het laatste eindsignaal deed daarna geen pijn meer.

Karakteristiek:

PEC Zwolle - ADO Den Haag Vrouwen 2-4 (0-1)

Scoreverloop: 21. Maartje Looijen 0-1, 53. Maartje Looijen 0-2, 60. Gwyneth Hendriks (e.d.) 1-2, 70.  Marisa Olislagers 1-3, 83. Jaimy Ravensbergen 1-4, 90. Pleun Raaijmakers (e.d.) 2-4

Gele kaart: 20. Sharon Kok, 61. Sharon Kok

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Barbara Lorsheyd, Julia Kagie, Gwyneth Hendriks, Sharon Kok, Paola van der Veen, Marisa Olislagers, Pleun Raaijmakers (90. Shanique Dessing), Nadine Noordam, Maartje Looijen (90+2 Annouk Boshuizen), Kim Mourmans (65. Jaimy Ravensbergen) en Chasity Grant

Opstelling PEC Zwolle: Olthof, Vliek, Van Koot, Auée, Niens, Asbroek, Bruinenberg, Van Olst (80. Van Daelen), Weijkamp (65. Banarsie), Tromp (71. Doejaaren) en Tiemens

Auteur: Roeland Gelink
Fotografie: Peter Looijen