Terug naar resultaten
FC Twente 2 - 2 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Zaterdag 11 april 2015 19:45u
  • De Grolsch Veste
Voor ADO Den Haag Vrouwen is er zaterdagavond op ongelukkige wijze een einde gekomen aan het verblijf in de KNVB beker. Na een wedstrijd vol strijd van beide ploegen, wist FC Twente Vrouwen zich in Hengelo na penalty's (4-3) te plaatsen voor de eindstrijd in Den Haag.

Nog één horde was ADO Den Haag Vrouwen verwijderd van het bereiken van de finale van de Nederlandse vrouwenbeker, die op woensdag 13 mei in het Kyocera Stadion wordt afgewerkt. Na ontmoetingen met het Amsterdamse Wartburgia (0-4) en PEC Zwolle Vrouwen (5-1) wachtte in de halve finale een confrontatie met FC Twente Vrouwen. De roodhemden hadden zich ontdaan van Saestum (1-4) en PSV/FC Eindhoven Vrouwen (0-2) om zich te kwalificeren voor de laatste vier.
De eerste kans van de halve finale tussen ADO Den Haag Vrouwen en FC Twente Vrouwen kwam op naam van de eerstgenoemde ploeg. Renate Jansen gaf de bal voor op Lineth Beerensteyn, die als sterkste uit de strijd kwam in een duel met Sari van Veenendaal. Beerensteyn kreeg de bal echter net niet goed terug, waardoor FC Twente Vrouwen ontsnapte. Daarna wist keepster Jennifer Vreugdenhil zich te onderscheiden door met twee fenomenale reddingen evenveel tegenkansen te pareren.

Na een evenwichtig begin brak FC Twente Vrouwen in de 25ste minuut de ban. Maayke Heuver profiteerde van haar vrijheid op het veld en schoot beheerst de 1-0 binnen. Uit een lange bal van Tessa Oudejans ontstond een minuut later een kans voor Renaate Jansen, die na een solo de bal net naast het doel zag verdwijnen. Laatste wapenfeit van het eerste bedrijf vormde een vrije trap van de in het veld gekomen Vesna Veltrop. Met een fraaie redding voorkwam Van Veenendaal een 1-1 ruststand.
Tien minuten na de theepauze deed ADO Den Haag Vrouwen alsnog wat terug. Beerensteyn ging goed door, profiteerde van een vergissing van Van Veenendaal en schoot de 1-1 binnen. Nog geen twee minuten later was het feest helemaal compleet. Nagenoeg dezelfde situatie deed zich nogmaals voor, alleen rondde Beerensteyn ditmaal af met een heerlijk lobje over Van Veenendaal: 1-2. ADO Den Haag Vrouwen beloonde zichzelf voor de passie en strijdlust die het in de wedstrijd gooide.

Toch had het elftal van trainer Marcel Valk haar tegenstander daarmee niet op de knieën. Door een overtreding van Yvette van der Veen kreeg FC Twente Vrouwen halverwege de tweede helft een strafschop. Anouk Dekker verzilverde het buitenkansje: 2-2. Vervolgens mocht ADO Den Haag Vrouwen van geluk spreken dat het geen 3-2 werd. Maud Roetgering en Heuver hadden hun vizier niet op scherp staan en Vreugdenhil keerde opnieuw een enorme kans van Shanice van de Sanden.

Na negentig minuten voetbal was de eindstand nog altijd 2-2, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Deze werden beter genomen door FC Twente Vrouwen. Beide ploegen namen zeven keer plaats achter de stip. Tegenover rake trappen van respectievelijk Kim Dolstra, Yvette van der Veen en Sharona Tieleman stonden helaas vier ADO missers waardoor FC Twente Vrouwen alsnog de finale bereikte: 4-3.

Merkwaardig was het beloop van de penaltyreeks. Nadat beide ploegen twee van hun eerste vier strafschoppen hadden benut, miste FC Twente Vrouwen haar vijfde elfmetertrap. Arbiter Deuring dacht op dat moment dat ADO Den Haag Vrouwen de strafschoppenserie had gewonnen en beëindigde het duel. Een dubbele blunder, het stond immers 2-2 en ADO Den Haag Vrouwen moest nog een strafschop nemen. De speelsters van de uitploeg vierden feest, al was de euforie van korte duur. Deuring ontdekte dat zij een fout had gemaakt en liet ADO alsnog haar vijfde penalty nemen. Helaas werd deze niet benut. Gebrek aan concentratie? Uiteindelijk was het FC Twente Vrouwen die alsnog de penaltyreeks won.

Zodoende mag FC Twente Vrouwen het ten koste van ADO Den Haag Vrouwen in de finale opnemen tegen Ajax, dat in de andere halve eindstrijd met 0-1 te sterk was voor SC Telstar. Komende vrijdag (19:30 uur) krijgt ADO Den Haag Vrouwen de kans om haar opgelopen bekerkater te verlichten. Lierse SK brengt dan een bezoek aan het Kyocera Stadion voor een competitiewedstrijd in de laatste periode van de BeNe League. Het seizoen wordt daarna afgesloten met uitwedstrijden tegen SC Telstar en KAA Gent en een thuistreffen met FC Twente.

Karakteristiek

FC Twente Vrouwen – ADO Den Haag Vrouwen 2 - 2 (1 - 0), strafschoppen: 4-3

Scoreverloop: 25. Maayke Heuver 1-0, 55. Lineth Beerensteyn 1-1, 57. Lineth Beerensteyn 1-2, 69. Anouk Dekker (strafschop) 2-2

Scheidsrechter: Marije Deuring

Aantal toeschouwers: 486

Gele kaarten: Vesna Veltrop (ADO Den Haag Vrouwen), Yvette van der Veen (ADO Den Haag Vrouwen) Anouk Dekker (FC Twente)

Opstellingen

FC Twente Vrouwen: Sari van Veenendaal, Maud Roetgering, Siri Worm, Marthe Munsterman (80. Betty Anane), Shanice van de Sanden, Anouk Dekker, Maayke Heuver, Jill Roord, Ellen Jansen, Larissa Wigger, Félicienne Minnaar

ADO Den Haag Vrouwen: Jennifer Vreugdenhil, Yvette van der Veen, Hélène Heemskerk, Paola van der Veen (62. Kim Dolstra), Nadia van Beerschoten, Michelle Vrieling, Tessa Oudejans (26. Vesna Veltrop), Sharona Tieleman, Lineth Beerensteyn, Franca van de Kuilen, Renate Jansen

Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: Peter Looijen