Jong AZ 0 - 2 ADO Den Haag
  • Keuken Kampioen Divisie
  • Vrijdag 19 mei 2023 20:00u
  • AFAS Trainingscomplex

ADO Den Haag heeft seizoen 2022-2023 met een zege afgesloten. Op bezoek bij Jong AZ won de Haagse ploeg de gezapige wedstrijd met 0-2 door doelpunten van Verheydt en Zwarts. Doelman Hugo Wentges maakte zijn rentree en hield in zijn eerste duel na een half jaar blessureleed meteen de nul. Verder stond de avond in het teken van Dick Advocaat, die na dit duel afscheid neemt van ADO Den Haag en eventueel als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Voor de Haagse club is het seizoen namelijk voorbij en kan het vizier op het volgende seizoen.

Voor het laatste competitieduel dit seizoen was de basisopstelling op veel plekken gewijzigd. De absentielijst was namelijk vrij lang. Koopmans, Stevens, Asante, Van Breemen, Esajas, Severina en Struick moesten vanwege blessureleed verstek laten gaan, terwijl Hall moest toekijken vanwege een schorsing. Een mooi moment voor Wentges die zijn rentree maakte na een half jaar blessureleed. Voor meerdere spelers en trainer Dick Advocaat was dit de laatste wedstrijd in dienst van ADO Den Haag dus het beloofde hoe dan ook een bijzondere avond te worden.

lr230519ab10237

De wedstrijd ging onder prima weeromstandigheden van start; de zon scheen fel over het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer. Omstandigheden die bij een wedstrijd als deze, waar niks op het spel stond, prima pasten. ADO Den Haag was wel de ploeg die de eerste grote mogelijkheid wist te creëren. Thomas Verheydt kon na drie minuten spelen een voorzet van Amir Absalem inknikken, maar zijn kopbal ging net naast. Westerveld kon zodoende de doeltrap nemen. De eerste twintig minuten hadden de bezoekers weinig te duchten van de Alkmaarse beloftenploeg. Buiten een schot van afstand van Titouan Thomas, afgelopen week uitgeroepen tot beste speler van ADO Den Haag dit seizoen, waren er geen bijzonderheden te melden.

lr230519ab10379

Net in een fase dat Jong AZ iets beter in het spel leek te komen kreeg ADO Den Haag de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe. Een goed aangesneden belandde via Werker bij Kemper die van dichtbij de 0-1 binnen leek te keepen, maar Westerveld had een puike reflex in huis en wist de openingstreffer te voorkomen. Nog niet eens een minuut later zorgde ADO opnieuw voor gevaar uit een hoekschop. Sleegers drukte een afvallende bal af, echter was het dit keer een speler van de thuisploeg die in de weg stond. In de 32e minuut was het dan eindelijk toch raak. De verdiende 0-1 kwam op naam van Verheydt die een voorzet van Absalem knap binnen kopte in de verre hoek. De Haagse spits zette zijn doelpuntentotaal daarmee op 14 competitiegoals dit seizoen. De Alkmaarders lieten zich pas anderhalve minuut voor rust zien voor het Haagse doel toen Mexx Meerdink kon uithalen en naast schoot. Niet veel later ging Sleegers er voor de tweede keer bij zitten en moest de buitenspeler zich noodgedwongen laten vervangen. Joël Zwarts was zijn vervanger en mocht zodoende een minuut voor het einde van de eerste helft in het veld komen. De huurling van Jahn Regensburg zag dat zijn ploeg met een 0-1 tussenstand de kleedkamers opzocht.

lr230519ab10394

Aan het begin van de tweede helft betraden er twee nieuwe namen het veld namens Jong AZ. Een van de twee invallers, Poku, zorgde meteen voor gevaar en zag ruimte om te schieten. Het listige schot werd echter goed gepakt door Hugo Wentges. Tien minuten later was daar de eerste dreiging van Haagse kant. Via meerdere schijven kwam de bal bij Kemper die met zijn kopbal geen doel trof. Verder was er weinig te beleven op het kunstgrasveld van de Alkmaarse voetbalclub. Het tempo lag laag en mede daardoor wisten beide ploegen amper tot geen kansen te creëren. Voor ADO Den Haag was dat niet per se nadelig. Met een 0-1 voorsprong vonden de manschappen van coach Dick Advocaat het ook wel prima.

lr230519ab10710

Voor het laatste kwartier, dus het begin van het Haags Kwartiertje, kwamen er twee verse krachten binnen de lijnen. Bilate en Wehrmann mochten hun opwachting maken en doelpuntenmaker Verheydt en Klas namen plaats op de bank. Even daarvoor had ook trainer Maarten Martens twee invallers gebracht. Dit veranderde niet veel aan het spelbeeld. De wedstrijd kabbelde voort en het leek er niet op dat er nog een doelpunt zou gaan vallen. Toch viel er nog een doelpunt en gelukkig aan de goede kant. Zwarts schoot namelijk een minuut voor tijd beheerst raak en zette daarmee de 0-2 eindstand op het scorebord. ADO Den Haag sluit het seizoen zo af met een prima overwinning.