Jong Ajax 4 - 2 ADO Den Haag
  • Maandag 08 mei 2023 20:00u
  • Sportpark De Toekomst

ADO Den Haag heeft een nederlaag geleden tegen Jong Ajax. Op Sportpark de Toekomst was het Amsterdamse beloftenteam met 4-2 te sterk. Hierdoor is de laatste kans op het bereiken van de play-offs verkeken en weet de Haagse ploeg dat het volgend seizoen opnieuw in de Keuken Kampioen Divisie zal uitkomen. Ondanks de teleurstellende uitslag wist Verheydt voor een klein lichtpuntje te zorgen door zijn 100e doelpunt op het een na hoogste niveau van Nederland te maken.

Voor het duel tegen Jong Ajax begon ADO Den Haag met een aantal nieuwe namen ten opzichte van de laatste wedstrijd. Voor Asante, Wehrmann en De Waal was er een basisplaats ingeruimd en dat ging ten koste van Van Breemen, Kishna en Komljenovic die alle drie op de bank begonnen. Verder kon trainer Dick Advocaat geen beroep doen op de zieke Breinburg en Sleegers en ook Esajas was er vanwege een blessure niet bij.

lr230508ab28815

De 36e competitiewedstrijd van ADO Den Haag ging met een fijne avondzon en temperatuur van start op Sportpark de Toekomst. Prima omstandigheden voor een mooie pot voetbal. Desondanks lag het tempo vanaf het begin vrij laag, maar was het Jong Ajax dat meteen het initiatief nam. Binnen een minuut had Silvano Vos al Sonny Stevens getest met een schot.

Vijf minuten later was er de eerste kans van ADO via Joël Zwarts, die al een aantal wedstrijden achter elkaar een basisplaats geniet. Het schot van de buitenspeler ging helaas recht op doelman Tom de Graaff af. Na twaalf minuten liet diezelfde Zwarts zich opnieuw zien aan de linkerkant waar hij het zijn directe tegenstander Regeer vrij lastig maakte. De voorzet van de huurling kwam gevaarlijk voor het doel, maar zowel De Waal als Verheydt kregen net niet hun voet tegen de bal.

lr230508ab15408

Ondanks het trage tempo van beide kanten lukte het de thuisploeg een aantal keer gevaarlijk te worden. In de 19e minuut was het slecht uitverdedigen van ADO Den Haag waar de Amsterdammers van konden profiteren. Een rebound na een schot van rood-wit werd simpel binnengetikt door Hlynsson. Het was een heel ander duel dan de thuiswedstrijd toen de Hagenaars over Jong Ajax heen liepen en overtuigend met 4-0 wisten te winnen. Na iets meer dan een kwart wedstrijd spelen werd het bijna 2-0. Rasmussen kon vrij inschieten vlakbij het Haagse doel, maar Stevens redde met zijn voet op het matige schot van de Deense aanvaller.

Tien minuten voor rust lieten de bezoekers zich voor het eerst weer zien voor het vijandelijke doel. Kemper, die veel vrijheid had aan de zijkant, bediende Zwarts met een hoge bal, maar de kopbal ging net over. Een paar minuten later sloeg de Amsterdamse formatie opnieuw toe. Hlynsson mocht een vrije trap nemen op 30 meter van het doel en de IJslander gaf de bal op het hoofd van Warmerdam die knap in de hoek raak kopte. Een hard gelag voor de Haagse ploeg dat hiermee de al minieme kans op de play-offs definitief leek te zien verdwijnen.

lr230508ab15384

Aan het begin van de tweede helft werd Catic ingebracht in plaats van Severina. Ook de Amsterdammers wisselde één keer. De ingevallen Catic zorgde na slechts een minuut spelen meteen voor gevaar. De rappe vleugelflitser werd diep gestuurd en liet de linksachter van Jong Ajax zijn hielen zien. In het strafschopgebied zag Catic de kans om te schieten, maar trof hij de paal.

ADO Den Haag begon sowieso goed aan het tweede bedrijf en in de 51e minuut viel de aansluitingstreffer door Kemper die een hoekschop van Wehrmann raak kopte. Het geloof was even terug, met de nadruk op ‘even’. Twee minuten na de goal kreeg Rodríguez de rode kaart te zien na vermeend neerhalen van een doorgebroken speler. Daar waren meerdere Haagse spelers niet mee eens en die lieten dat weten en er ontstond een opstootje. Kemper en Regeer kregen hierbij een gele kaart en moest ADO Den Haag dus met tien man verder.

lr230508ab15530

De korte opleving van de Haagse formatie werd door de rode kaart verbroken en de beloftenploeg van Ajax nam weer het initiatief. Een half uur voor de tijd verdubbelde de marge voor de thuisploeg en opnieuw was Hlynsson die scoorde. Het duel was daarmee beslist en leek het er niet meer op dat ADO het nog zou gaan keren. Sterker nog, het leed werd voor de hofstedelingen nog wat groter. Godts maakte er ruim een kwartier voor tijd nog 4-1 van.

Het Haags Kwartiertje was net onderweg en Verheydt maakte met een kopbal nog de 4-2. Ondanks de teleurstellende stand zorgde de Haagse spits hiermee voor een prachtige statistiek. Het betekende namelijk het 100e doelpunt in de eerste divisie voor de kopspecialist. Echter bleek dit een van de zeldzame lichtpuntjes aan Haagse kant en is er voor ADO Den Haag niks meer om voor te spelen in de laatste twee competitieduels van dit seizoen.

lr230508ab15733

Jong Ajax – ADO Den Haag

Scoreverloop: 19. Hlynsson 1-0, 36. Warmerdam 2-0, 51. Kemper 2-1, 61. Hlynsson 3-1, 73. Godts 4-1, 76. Verheydt 4-2

Scheidsrechter: Pérez

Opstelling Jong Ajax: De Graaff; Regeer, Aertssen, Warmerdam, Baas; Gooijer (77. Misehouy), Vos (80. Delgado), Hlynsson; Rasmussen (46. Martha), Lucca, Godts

Opstelling ADO Den Haag: Stevens; Rodríguez, Asante, Van Breemen, Kemper; Thomas, Wehrmann (66. Bilate), De Waal (66. Komljenovic); Severina (46. Catic), Verheydt, Zwarts

Auteur: Rokus Driesen