RKC Waalwijk 4 - 2 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Dinsdag 18 januari 2022 18:45u
  • Mandemakers Stadion

ADO Den Haag heeft de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker niet weten te bereiken. In verlenging was RKC Waalwijk met 4-2 te sterk. Na 90 minuten voetballen was de stand 2-2 door een eigen doelpunt en een hakbal van Verheydt. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd over de gehele wedstrijd gezien, maar het was Jens Odgaard die namens RKC het verschil maakte met drie treffers.

In de beginfase van de wedstrijd waren beide ploegen in evenwicht. ADO Den Haag was wel het meest aan de bal, al wist het niet veel gevaar te stichten voor het doel van RKC. De Waalwijkers doken na zeven minuten voor het eerst gevaarlijk op voor het doel van de bezoekers. De Haagse buitenspelval tactiek mislukte waarna Meulensteen vrij kon koppen. Zijn doelpoging miste alleen richting. Vijf minuten liet ADO Den Haag zich zien voor het vijandelijke doel. Kishna zag na een goede actie zijn gekraakte voorzet voor de voeten van Steijn belanden. De aanvallende middenvelder volleerde de bal maar net over de lat heen. De gevaarlijkste man aan de kant van de thuisploeg was Daneels. De linksbuiten kwam er een aantal keer gevaarlijk overheen en dit leidde in de 18e minuut tot de openingstreffer. Na een passeeractie behield de RKC-aanvaller het overzicht en zag Kuijpers vrij staan en speelde hem in. Kuijpers bleef koel en na een vlotte beweging liet hij Matthys en Koopmans kansloos: 1-0. De Hagenaars leken even van de leg van de tegentreffer en waar de formatie voor de goal veel de bal had en RKC counterde, was dat nu andersom.

herve

En net nadat de Waalwijkse storm was gaan liggen wist ADO Den Haag de gelijkmaker te maken. Een corner van Steijn kwam via via op het achterhoofd van Kemper en zijn kopbal belandde via de paal en doelman El Maach in het Waalwijkse doel. En zo was Kemper, net als vorig jaar, weer betrokken bij een Haags doelpunt in het Mandemakers Stadion. ADO Den Haag bleef het Waalwijkse doel op zoeken en dit leidde tot een volgende mogelijkheid. Kemper gaf heerlijk voor waarna Bourard zijn voet met een sliding er tegenaan zette. Helaas stond een verdediger RKC in de weg en werd het schot gekraakt. Met standaardsituaties is ADO Den Haag erg succesvol dit seizoen en toen Steijn mocht aanleggen voor een vrije trap op een mooie plek ging de bank van de bezoekers er eens goed voor zitten. Dit was niet voor niets. De Haagse tandem Steijn-Verheydt sloeg namelijk weer eens toe. Thomas Verheydt verlengde de voorzet van Steijn met een hakje achter de RKC-sluitpost. In beker en competitie is de clubtopscorer nu tien(!) duels op rij trefzeker.

verheydt

Met maar liefst drie verse krachten stuurde Ruud Brood zijn ploeg de tweede helft in. Mulder, Catic en Elia vielen in voor Kemper, Steijn en Besuijen. Na de theepauze kwam RKC sterker uit de startblokken. De bezoekers kwamen een aantal keer goed weg na pogingen van onder andere Meulensteen en de na rust ingevallen Stokkers. ADO Den Haag pakte vervolgens de draad weer op. Na 66 minuten had Brood met het inbrengen van Rottier en Komljenovic al zijn wissels voor de reguliere speeltijd verbruikt. Met name Elia was in het tweede bedrijf een aantal momenten gevaarlijk en maakte het met zijn snelheid de verdedigers van de nummer 14 van de eredivisie moeilijk. Een doorgebroken Elia leek gevloerd te worden door de laatste man, maar daar zag de scheidsrechter niks in. Aan de andere kant was Odgaard ingevallen en daar kreeg de verdediging ADO Den Haag het lastig mee. Nadat Koopmans al een bij een paar momenten de 2-2 had voorkomen, moest hij bij een vlammend schot van de Deense spits toch vissen. Na de gelijkmaker nam de thuisploeg het heft even sterk in handen. Echt grote kansen konden de Brabanders niet creëren en na 94 minuten floot scheidsrechter Van den Kerkhof af en kwam er dus in ieder geval verlenging bij.

komljenovic

Veel opmerkelijks gebeurde er niet in de eerste helft van de verlenging. De enige goede kans was voor ADO Den Haag. Rottier stormde op het Waalwijkse doel af en gaf goed af op Elia die het doel onder vuur nam. El Maachi stond goed opgesteld en kon de inzet keren. Helaas sloeg het noodlot vrij snel hierna toe. Het was opnieuw Odgaard die toesloeg en met een harde knal raak schoot achter Koopmans. In de tweede helft van de verlenging kon ADO Den Haag geen vuist meer maken en kwam het zelfs goed weg toen Michiel Kramer de 4-2 op zijn schoen had. Net voor het einde van de verlenging deed Odgaard wel wat Kramer niet deed. Met een fraaie stift zette de huurling van Sassuolo de 4-2 eindstand op het scorebord.

koopmans

RKC Waalwijk - ADO Den Haag
Scoreverloop: 18. Kuipers 1-0, 26. El Maach (eigen doelpunt) 1-1, 41. Verheydt 1-2, 75. Odgaard 2-2, 104. Odgaard 3-2, 116. Odgaard 4-2

Scheidsrechter: Van den Kerkhof