ADO Den Haag 2 - 1 Helmond Sport
  • Vrijdag 08 april 2022 20:00u

In een hectische slotfase leek ADO Den Haag in de extra tijd een 1-0 voorsprong weg te geven. Verheydt wist vlak voor het laatste fluitsignaal toch de drie punten in eigen huis te houden wat het toch al sfeervolle Cars Jeans Stadion deed ontploffen.

ADO Den Haag startte met dezelfde elf als tegen VVV-Venlo vorige week. Op de bank waren er wel twee nieuwe namen te vinden: Nigel Owusu, speler van Onder 21 en Felipe Pires, die afgelopen week van Dnipro SK-1 is overgekomen. Voorafgaand aan het duel was er een mooie sfeeractie met vuurwerk en een groot spandoek om het 20-jarig bestaan van supportersgroep FanSupport Den Haag te vieren.

thuis breinburg

Het spektakel en vuurwerk was op het veld echter niet te beleven. Vrij weinig was er te beleven voor de supporters in het Cars Jeans Stadion. De eerste ploeg die gevaarlijk waren de bezoekers via Dylan Seys. De spits van Helmond Sport schoot maar net naast. Na elf minuten kon ADO Den Haag het eerste speldenprikje uitdelen. Na een corner bleef de bal hangen in het vijandelijke strafschopgebied en Verheydt kwam niet bij de bal en Severina wel. De buitenspeler zag zijn poging echter over vliegen.

Vervolgens gebeurde er heel lang weinig voor beide doelen, tot aan minuut 29 en dit was meteen ook een wereldkans op de openingstreffer door de Haagse tandem Janmaat en Verheydt. De twee Hagenezen combineerden goed samen en Verheydt zette Janmaat één op één met doelman Havekotte. De centrale verdediger kon rustig aanleggen voor een schot en koos geen hoek waardoor de ex-goalie van ADO Den Haag redding kon brengen.

Het was de opmaat naar een fase die voor de supporters op de verraderlijk koude tribunes een stukje leuker was om naar te kijken. Slechts een paar minuten na de eerste grote kans voor de thuisploeg lag de bal in het net. Severina bediende de opgekomen Asante aan de zijkant waarna de rechtsback een afgemeten voorzet afleverde. Van dichtbij kopte Kishna keihard raak en liet hiermee de keeper kansloos.

thuis juichen

Het antwoord van Helmond Sport kwam snel en het scheelde niet veel of Seys had de 1-1 vier minuten later binnen geschoten. Zijn schot van zo’n twintig meter ging rakelings naast. De man van de assist bij de 1-0, Tyrese Asante, was met een heerlijke knal dichtbij de tweede treffer. De verdediger besloot een afzwaaiende bal meteen te volleren waarna Havekotte met zijn vingertoppen voorkwam dat zijn schot in de kruising vloog.

Met een gunstige tussenstand op de andere velden wist ADO Den Haag dat het na rust de voorsprong moest behouden en het liefst uitbreiden om eventueel te profiteren van puntverlies bij de concurrentie. De schrik was dan ook groot toen Seys begin tweede helft zo op doelman Wentges kon afstormen en hierna de bal op de binnenkant van de paal zag belanden. Meteen een goede waarschuwing voor de ploeg van hoofdtrainer Giovannni Franken dat het duel nog lang niet gespeeld was. Zeker zolang het 1-0 stond kon slechts één enkele tegentreffer een zege in de weg staan.

thuis herve

De Haagse formatie zocht dan ook het doel van de tegenstander op, maar tot kansen komen lukte niet. Het positieve was dat de defensie van de thuisploeg ook geen kansen weggaf en de Brabanders niet echt gevaarlijk werden. Met een prachtige actie met groots vuurwerk buiten het stadion en een mooi spandoek gaven de mannen en vrouwen van FanSupport Den Haag aan het begin van het Haags Kwartiertje de ploeg op een feestelijke manier de nodige steun. Steun waar ADO Den Haag al twintig jaar lang in zowel thuis- als uitwedstrijd op kan rekenen.

Zoals eigenlijk de gehele tweede helft had ADO Den Haag ook in het laatste kwartier moeite met het bespelen van de Helmondse defensie en met de marge van slechts één doelpunt bleef het spannend. Die spanning bleef dan ook tot het einde van het duel hangen, ook al volgden er geen grote mogelijkheden. Toch zijn de voetbalwetten genadeloos en is een wedstrijd nog niet gespeeld tot de scheidsrechter heeft afgefloten.

ADO Den Haag kreeg de keiharde deksel dan ook op zijn neus in blessuretijd. De gevaarlijkste man aan de zijde van Helmond Sport, Dylan Seys, schoot een vrije trap binnen. Het stadion werd even stil, al was dit niet voor lang. Diep in de blessuretijd schoot Verheydt wonder boven wonder de 2-1 binnen en liet daarmee het stadion ontploffen. Daarmee bleven de drie punten toch in eigen huis.