FC Den Bosch 0 - 1 ADO Den Haag
  • Zondag 06 februari 2022 12:15u
  • De Vliert

ADO Den Haag heeft een zwaarbevochten overwinning over de streep getrokken tegen FC Den Bosch. Na een kansrijke maar doelpuntloze eerste helft kwamen de bezoekers in de tweede helft op voorsprong via Verheydt. Even daarvoor moesten de Brabanders met tien man verder na een tweede gele kaart van Maguire. Met tien tegen elf bleef het spannend en kwam ADO Den Haag een aantal keer goed weg bij grote kansen van de thuisploeg. Debutant Alessandro Damen hield in een spannende slotfase zijn doel schoon en daardoor kon ADO Den Haag drie punten bijschrijven.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen FC Den Bosch en ADO Den Haag werd er stilgestaan bij het overlijden van Wim Jansen. Een minuut lang werd geapplaudisseerd voor de Nederlandse voetballegende, die afgelopen week op 75-jarige leeftijd overleed. Verder kwamen beide teams met witte shirts met daarop #stadionsvol het veld op. Een statement richting de politiek om zo snel mogelijk de stadions weer voor 100% te vullen met supporters. Aan de start waren er een aantal wijzigingen ten opzichte van het vorige duel tegen De Graafschap. Nieuwkomer Alessandro Damen maakte zijn debuut onder de lat en bij afwezigheid van Steijn stond Asante in de basis. Uiteraard was Elia, die vorige week uitviel met een zware enkelblessure, niet van de partij.

220206ab35664

Beide teams gingen gelijk op in de eerste helft op een nat en koud kunstgrasveld in Den Bosch. De eerste speldenprikjes werden door de Bosschenaren uitgedeeld. Mulders en Ahannach schoten ruim over. De bezoekers hadden de eerste goede kans via Thomas Verheydt. Na een fantastische voorzet van Boy Kemper stond een Bossche verdediger in de weg toen Verheydt met veel ruimte kon intikken. Na 20 minuten had FC Den Bosch de beste kans tot dan toe. Van der Heijden draaide zich goed weg en probeerde beheerst in de verre hoek te schieten. Damen haalde opgelucht adem toen hij de bal net over zag vliegen. Hierna werd ADO Den Haag de gevaarlijke ploeg en vergat een aantal keer achter elkaar om te scoren. Eerst was er een grote kans voor Kishna. Na een goede combinatie tussen Catic en Bourard kon de Haagse vleugelspeler vanaf de rand van het strafschopgebied aanleggen. Helaas voor hem en ADO Den Haag miste zijn poging kracht waardoor het een makkelijke prooi voor doelman Van der Steen was. Een paar minuten later zette Verheydt zijn lichaam goed in een duel en behield het overzicht door Bourard uitstekend aan te spelen. De Belgische aanvallende middenvelder was ook te lief en schoot te zacht om het de doelman moeilijk te maken. Een minuut daarna werd Klas oog in oog met de keeper gezet. Ook de inzet van de ex-middenvelder van FC Den Bosch was niet overtuigend genoeg. Als voetballer weet je, als je hem zelf niet maakt, dat hij dan zomaar aan de andere kant kan vallen. Dat gebeurde dan ook bijna tien minuten voor rust. Terwijl het steeds harder begon te regenen in De Vliert kreeg Van Grunsven alle ruimte om op te stomen en de bal af te leggen op Leijten, die de bal wel langs Damen kreeg maar net naast het doel. En zo kregen beide ploegen genoeg goede mogelijkheden voor de openingstreffer in de eerste helft, alleen werd er niet doorgedrukt.

Aan het begin van het tweede bedrijf was het FC Den Bosch dat zich liet zien. Alessandro Damen moest een aantal keer ingrijpen bij kansen voor de thuisploeg. Na zeven minuten werd het opeens wat grimmig. Maguire liep tegen zijn tweede gele en daardoor dus rode kaart aan en daar reageerde het thuispubliek op met het gooien van bier en spreekkoren in de richting van scheidsrechter Gerrets. Voor de arbitrage een reden om de wedstrijd voor een korte periode te staken. Nadat het spel zo’n tien minuten stil had gelegen en de lokale stadionspeaker de fans had toegesproken werd het duel weer hervat. Lang had ADO Den Haag niet nodig om te profiteren van een man meer op het veld. Kemper wist opnieuw Verheydt uitstekend te vinden in de zestien en de Haagse nummer 9 schoot laag en hard in de touwen. Ondanks dat ze met een man minder speelden, bleef FC Den Bosch in de wedstrijd zolang de marge maar één doelpunt was.

220206ab35652

Af en toe kwam de thuisploeg er zelfs gevaarlijk uit, terwijl ADO Den Haag weinig tot geen kansen wist te creëren. In de 77e minuut was het wel heel dichtbij de gelijkmaker. Ahannach dook op in het strafschopgebied en had alle tijd en ruimte om de 1-1 binnen te schieten. Het schot van de aanvaller was niet goed genoeg en Damen kon met misschien meer geluk dan wijsheid de bal tegenhouden. In de slotfase was het vooral tegenhouden geblazen. ADO Den Haag probeerde er af en toe tevergeefs in de counter uit te komen, maar FC Den Bosch bleef druk houden op de Haagse defensie. Dit leverde een aantal zenuwslopende laatste minuten op. Door goed verdedigen en een beetje geluk bleef heet Haagse doel schoon en daarmee heeft Damen zijn eerste clean sheet namens ADO Den Haag te pakken.