SBV Excelsior 2 - 3 ADO Den Haag
  • Dinsdag 25 januari 2022 20:00u
  • Van Donge & De Roo Stadion

ADO Den Haag heeft hele goede zaken gedaan door 2-3 te winnen van directe concurrent Excelsior. Al na een paar minuten viel doelman Koopmans uit met een blessure waarna Hugo Wentges zijn debuut mocht maken. De jonge sluitpost maakte een uitstekende indruk en was een paar keer belangrijk met goede reddingen. Door de zege klimt de Haagse formatie naar de derde plek in de Keuken Kampioen Divisie en doet het dus uitstekende zaken in de strijd om promotie.

220125ab39201

ADO Den Haag ging een stuk beter van start dan de wedstrijd tegen Roda JC. Met Verheydt en Breinburg waren er dan ook twee belangrijke spelers terug in de basis elf. In de eerste minuut werd meteen de aanval gezocht door de bezoekers. In de counter volgend op deze aanval kwam Excelsior er snel uit en schoot Wieffer vanuit de tweede lijn. Koopmans pareerde de poging fantastisch, al raakte hij bij deze actie geblesseerd. De sluitpost kon niet verder en moest zich noodgedwongen laten vervangen. Tweede keeper Hugo Wentges kon zich daardoor opmaken voor zijn debuut in de hoofdmacht van ADO Den Haag. Nadat het spel zo’n vier minuten stil had gelegen voor de blessurebehandeling ging het spel weer verder.

220125ab30021

Elia kwam al snel op stoom en was een paar keer gevaarlijk aan de linkerkant van het veld. Meerdere malen maakte de rappe buitenspeler het zijn directe tegenstander Horemans moeilijk. Een voorzet van Elia werd gekraakt en belandde via een speler van Excelsior op de lat. Een paar minuten later werd de bal ontfutseld bij Dhoraso Klas en stormde de Kralingse aanval op Wentges af. Dallinga ontsnapte aan de laatste linie en nam het Haagse doel onder vuur. Wentges liet zich meteen zien en had een goede reflex in huis om het harde schot te stoppen. Hierna volgde de openingstreffer van de wedstrijd. Catic, die in de basis begon, speelde met een heerlijke beweging Aberkane door zijn benen en hield vervolgens goed het overzicht en zette de bal perfect voor. In het strafschopgebied stond Bourard die de bal goed binnen knikte en daarmee de openingstreffer op zijn naam zette. Vijf minuten later stond Wentges opnieuw een Rotterdamse treffer in de weg toen de in Oegstgeest geboren doelman op de goede plek stond bij een poging van dichtbij van Goudmijn.

Het spel golfde op en neer in het Van Donge & De Roo Stadion en beide ploegen kregen de nodige kansen. Zo ook in minuut 34 waar Baas de gelijkmaker op zijn schoen had, maar Michael Mulder juist opgesteld stond en de bal voor de lijn kon weghalen nadat Wentges al verschalkt was. Vervolgens viel de tweede goal van de avond wel aan de andere kant. Bourard’s afgeslagen voorzet werd door Verheydt met zijn hoofd verlengd waarna Steijn zijn been helemaal moest strekken en daarmee de 0-2 in de touwen werkte. Excelsior dat, net als ADO, veel de aanval zocht kon al snel de aansluiting vinden. Goudmijn zette Niemeijer oog in oog met Wentges en de Kralingse aanvaller schoot hard de 1-2 achter Wentges. Tot aan de rust was alleen Verheydt nog even gevaarlijk met een poging die te hoog was.

220125ab30608

Ook de tweede helft was er genoeg te beleven en was het een aantrekkelijke pot met twee ploegen die niet bang zijn om de aanval te zoeken. Dat resulteerde in goede mogelijkheden aan beide kanten. De bezoekers werden voor het eerst gevaarlijk in het tweede bedrijf. De bedrijvige Elia zette een aanval op die bij Breinburg terecht kwam. De middenvelder, die zijn rentree maakte na blessureleed, zette goed door en legde klaar op Bourard die op een goede plek stond om te vuren. De geboren Belg kon bijna zijn tweede doelpunt optekenen, ware het dat hij zijn poging net over het doel van Van Gassel zag scheren. ADO Den Haag wist dat het heel lekker zou zijn om de marge weer naar twee te brengen en dat deed het dan ook. Daarbij werd het wel geholpen door geklungel in de defensie van de Kralingers. Thomas Verheydt stond opeens voor de keeper van Excelsior en dat soort kansen kan je wel aan de Haagse spits toevertrouwen. In alle rust schoot hij de 1-3 binnen. Er was nog een half uur te spelen hierna dus de buit was voorlopig niet binnen. De Haagse defensie wist een paar minuten later wonder boven wonder het doel schoon te houden toen Excelsior in een scrimmage meerdere malen heel dichtbij een doelpunt. In het restant van de tweede helft bleven beide teams het tempo hoog houden en kansen creëren. De beste kansen waren voor Excelsior via Dallinga die voorlangs schoot en Eyongo die met een goed schot de lat raakte. Het was vijf minuten voor het einde toen de thuisploeg toch nog wist te scoren. De ingevallen Driouech stoomde op aan de zijkant, trok naar binnen en schoot prachtig in de verre hoek. De laatste minuten van de clash om de bovenste plekken werd het toch nog billenknijpen. De slotfase was spannend, maar ADO Den Haag kon het zonder grote kansen tegen te krijgen over de streep trekken. ADO Den Haag verloor nog nooit twee keer in een seizoen van Excelsior en dat blijft voorlopig even zo. Door de overwinning klimmen de Hagenezen naar de plek drie in de Keuken Kampioen Divisie.

Excelsior - ADO Den Haag
Scoreverloop: 19. Bourard 1-0, 36. Steijn 0-2, 40. Niemeijer 1-2, 58. Verheydt 1-3, 86. Driouech 2-3

Scheidsrechter: Van der Eijk

Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort (63. Ormonde-Ottewill), El Yaakoubi, Aberkane; Goudmijn (69. Driouech), Eijgenraam (70. Eyongo), Wieffer, Baas; Niemeijer, Dallinga