Vitesse 0 - 2 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Zaterdag 26 oktober 2019 19:45u
  • Gelredome

Het waren een aantal lastige weken voor ADO Den Haag, maar in de pittige uitwedstrijd tegen Vitesse is er een punt gezet achter deze vervelende reeks. Dankzij een droomstart, met doelpunten van Crysencio Summerville en Lex Immers, werd er met 0-2 gezegevierd in GelreDome.

Voor de uitwedstrijd tegen Vitesse, vooraf de gedeelde nummer twee van de Eredivisie, voerde Fons Groenendijk één wissel door in zijn basisploeg. Milan van Ewijk kampte met wat pijntjes en kreeg daardoor rust. Dat zorgde ervoor dat zowel John Goossens als Dion Malone een linie naar achteren schoof en dat Elson Hooi als linksvoor mocht beginnen.

Na vijf verliespartijen op rij kon er op voorhand met recht worden gezegd dat ADO Den Haag zich bevond in de hoek waar de klappen vallen. Des te mooi was het dat de ploeg van Groenendijk in Arnhem meteen overtuigend uit deze hoek kroop. Na zes minuten stonden het al 0-2 voor de geel-groenen, die overigens in het zwart speelden.

Na anderhalve minuut was het al raak in GelreDome. Aaron Meijers slingerde de bal goed voor, waarop Immers doelman Remko Pasveer met een halve omhaal tot een redding dwong. Summerville was er vervolgens als de kippen bij om de rebound binnen te prikken. Een historische goal, omdat de buitenspeler met zijn 17 jaar en 361 dagen de jongste doelpuntenmaker van ADO Den Haag ooit werd in de Eredivisie.

Een lekkere start dus, maar de marge werd ook meteen verdubbeld. Ditmaal was Immers wél de gevierde man. De middenvelder werd aangespeeld door Hooi, legde de bal klaar op de rand van de zestien en mikte vervolgens pérfect in de kruising. Een beauty: 0-2.

ADO Den Haag zat op rozen, maar er waren nog ruim 85 minuten te gaan in Arnhem. Dat besefte Vitesse ook, want de Arnhemmers zochten gedoseerd de aanval. De thuisploeg kreeg meerdere aardige kansen, waarvan de grootste voor Tim Matavz was. Luuk Koopmans redde knap, maar wel half, waardoor Shaquille Pinas zich op de doellijn nog tot reddende engel kon ontpoppen. Koopmans redde voor rust verder nog sterk op een inzet van Nouha Dicko.

Ondanks deze twee kansen voor Vitesse had ADO Den Haag de zaken aardig onder controle. Vitesse probeerde wel de aanval te zoeken, maar het waren in de eerste helft van de tweede helft nog de Haagse counters die voor het meeste gevaar zorgden. Hooi had in deze fase de 0-3 moéten maken, maar raakte een voorzet van Goossens niet goed.

Daarna was het tijd voor een Arnhems offensief, dat twee grote kansen opleverde. Navarone Foor en Matavz konden hun naam echter niet op het scoreformulier laten noteren. Even leek dat er wel op, maar een doelpunt van Matavz werd geannuleerd wegens buitenspel. En omdat Jay-Roy Grot een paar keer ongelukkig was namens Vitesse en invaller Robin Polley ook niet het fortuin aan zijn zijde had, eindigde het in 0-2 in GelreDome.

Met de drie punten op zak gaat ADO Den Haag zich voorbereiden op de eerste bekerwedstrijd van het seizoen: het uitduel met Fortuna Sittard van komende donderdag (20.45 uur).