ADO Den Haag 6 - 2 Willem II
  • Eredivisie
  • Woensdag 15 mei 2019 19:30u
  • Cars Jeans Stadion

ADO Den Haag heeft het eigen publiek nog één keer kunnen trakteren op een driepunter. In de laatste speelronde van het seizoen werd Willem II met 6-2 opzij geschoven in het Cars Jeans Stadion. De Tilburgse tegenstander werd daarmee van plek negen gestoten. De Haagse goals kwamen van Nasser El Khayati (2x), Wilfried Kanon, Tomas Necid (2x) en Lex Immers.

Er was voor het slotduel één wijziging doorgevoerd in de basisopstelling van ADO Den Haag; John Goossens was niet inzetbaar en werd vervangen door Necid, waardoor Immers weer een linie terugschoof. Mooi was dat Trevor David voor het eerst sinds zijn langdurige blessure weer bij de wedstrijdselectie zat.

ADO Den Haag had een wonder nodig om nog de play-offs om Europees voetbal te bereiken, maar wist dat het bij een overwinning in ieder geval in het linkerrijtje zou eindigen. Bovendien wilde de formatie van Groenendijk zich natuurlijk nog één keer presenteren aan het eigen publiek, dat weer in groten getale naar het Cars Jeans Stadion was gekomen.

Traditiegetrouw werd voor de wedstrijd een minuut geapplaudisseerd voor hen die ons zijn ontvallen

Toch was het Willem II dat beter aan het duel startte. De Tilbrugers kregen meteen al kansen via Damil Dankerlui en Vangelis Pavlidis en driemaal bleek scheepsrecht voor de bezoekers. Dankerlui tikte binnen na voorbereidend werk van Alexander Isak. De aangever was later dicht bij de 0-2, maar Robert Zwinkels pareerde katachtig.

ADO Den Haag kwam na de matige openingsfase steeds beter in de wedstrijd en bij de eerste echte kans was het ook direct prijs. Na een aanval uit het boekje viel de gelijkmaker. El Khayati tekende voor zijn zestiende goal van het seizoen na een goede voorzet van Sheraldo Becker en een echte spitsenassist van Tomas Necid. De thuisploeg probeerde door te drukken, maar kon voor rust geen tweede goal forceren.

Het team van Groenendijk wilde in de tweede helft doorgaan, maar moest al snel weer een tegentreffer slikken. Pavlidis ontsnapte aan de aandacht van de Haagse defensie en ramde overtuigend de 1-2 tegen de touwen. Een bittere pil voor de Haagse ploeg, maar daarna was te zien dat ADO Den Haag het seizoen absoluut niet verliezend wilde afsluiten.

Geheel in lijn met het eerste uur lag het niet, maar ADO Den Haag walste Willem II in het laatste half uur volledig plat. De aanzet hiervoor werd gegeven door Kanon, die na een rush vanaf links via de vingertoppen van Timon Wellenreuther voor zijn eerste goal van het seizoen tekende. Even later viel ook de 3-2, na tussenkomst van de VAR. De videoscheidsrechter had namelijk gezien dat Damil Dankerlui - voor de tweede keer in een minuut - wild opsprong vanuit de muur en een vrije trap van El Khayati met zijn hand raakte. En omdat dit in de zestien meter gebeurde, gaf arbiter Richard Martens een penalty én een tweede gele kaart voor de Willem II’er. En omdat El Khayati de pingel verzilverde, werd het 3-2.

Na de rode kaart van Willem II kreeg ADO Den Haag ruimte om te voetballen en de ploeg benutte deze ook goed. Twee minuten na de goal van El Khayati was het Necid die de 4-2 binnen kopte, nadat een pegel van Immers op de lat uiteenspatte.

En toen ging het hard. Een volgende aanval bereikte Tom Beugelsdijk op de achterlijn, die de inkomende Lex Immers op de vijf meter vond, waarna Immers de bal binnen tikte. Necid bepaalde uiteindelijk de eindstand op 6-2 door met een volley de bal droog binnen te schieten.

ADO Den Haag eindigt met deze overwinning met een negende plaats in het linkerrijtje! Het is uiteindelijk drie doelpunten tekort gekomen voor de play-offs.

Karakteristieken

ADO Den Haag – Willem II 6-2 (1-1)

Scoreverloop: 15. Dankerlui 0-1, 31. El Khayati 1-1, 48. Pavlidis 1-2, 68. Kanon 2-2, 72. El Khayati (penalty) 3-2, 75. Necid 4-2, 81. Immers 5-2, Necid 6-2

Scheidsrechter: Richard Martens

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Malone, Beugelsdijk, Kanon (65. Pinas), Meijers; Immers, El Khayati, Bakker (88. Ebecilio), Becker, Necid, Falkenburg (65. Hooi).

Opstelling Willem II: Wellenreuther; Heerkens, Meißner, Peters, Palacios; Anita, Crowley, Tapia (87. Akaynak); Dankerlui, Isak, Pavlidis (87. Vrousai).

Auteur: Koen Jans
Fotografie: Laurens Lindhout