Vitesse 1 - 1 ADO Den Haag
  • Zaterdag 22 september 2018 20:45u
  • Gelredome

ADO Den Haag heeft zaterdagavond op wilskracht een punt gepakt in de uitwedstrijd tegen Vitesse. Na een matige eerste helft en een 1-0 achterstand vocht het team van Fons Groenendijk zich naar een prima punt in de ‘Airborne-wedstrijd’ in GelreDome. Nasser El Khayati produceerde de Haagse goal.

Rond de wedstrijd werd eens te meer duidelijk dat voetbal verbroedert en verenigt. De wedstrijd stond in het teken van de Airborne-herdenking. Vitesse zet al jaren alles in het werk om de veteranen van de Slag om Arnhem in 1944 bij één duel per seizoen op grootse wijze te eren. Dat gebeurde volop, met spandoeken (er hing ook een fraai doek bij het uitvak), muziek en uiteraard ook met een aantal aanwezige veteranen. Ook werd er ruim aandacht besteed aan het tragische ongeval in Oss van eerder deze week. Toen de tijd 04:12 op het bord stond, klink er een minuut lang een indrukwekkend applaus als steun.

ADO Den Haag was in de eerste helft, zeker aanvallend gezien, onmachtig. Het moest vooral tegenhouden. Hoewel dat aardig lukte, wist het wat fellere Vitesse een paar goede kansen te creëren. De eerste mogelijkheid was voor Matús Bero, die de bal voorlangs het doel van Indy Groothuizen schoot. Vlak daarna was het, in de twintigste minuut, wel raak. Tim Matavz ontsnapte aan de aandacht van de Haagse defensie en verlengde een indraaiende voorzet van Roy Beerens: 1-0. De ploeg van Groenendijk kon er weinig tegenover stellen in de eerste helft en zag ook nog een van richting veranderd op de lat ploffen.

Groenendijk verving voor het duel enkel de geschorste Tom Beugelsdijk voor Nick Kuipers, omdat hij de elf basisklanten van het duel met PSV de kans op herstel wilde geven. Dat gold ook voor de tweede helft van de wedstrijd tegen Vitesse. Het elftal kon ondanks de achterstand op het vertrouwen van de staf blijven rekenen en bleef dus ongewijzigd. Dat werd beloond door de spelers: er stond een herboren ADO Den Haag op de grasmat in GelreDome.

Het vertrouwen leek met de minuut te stijgen bij ADO Den Haag, dat nadrukkelijk op zoek was naar de gelijkmaker. Lex Immers kreeg hier in de 49ste een open kans voor, maar raakte de bal niet lekker. Even later nam Elson Hooi het doel onder vuur na een afgeslagen hoekschop, maar via een Arnhems been kwam de bal tegen de lat aan. De Haagse aanvalsdrift leidde na 65 minuten spelen tot de 1-1. Na een voorzet van Hooi kon Nasser El Khayati de bal via Vitesse-goalie Eduardo het doel in frommelen. Het was alweer de zevende goal van het seizoen voor El Khayati, die weer samen met Kristoffer Peterson de topscorer van de Eredivisie is.

ADO Den Haag nam nog niet meteen genoegen met een gelijkspel en bleef aanzetten. Het creëerde meerdere kansen, maar de bal viel steeds nét niet helemaal goed. Ook stond Groothuizen alert te keepen als Vitesse eruit kwam. Daardoor moesten beide ploegen, nadat Vitesse-captain Maikel van der Werff zijn tweede gele en dus een rode kaart had ontvangen, zich uiteindelijk tevreden stellen met een puntendeling. Voor ADO Den Haag is het de eerste remise van het seizoen. De geelgroenen maken zich nu op voor de bekerwedstrijd tegen OJC Rosmalen (woensdag) en de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (zaterdag).

Vitesse – ADO Den Haag   1-1 (1-0)

Scoreverloop: 19. Matavz 1-0, 65. El Khayati 1-1

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Opstelling Vitesse: Eduardo; Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner; Serero, Bero (71. Darfalou), Foor; Ødegaard (66. Linssen), Matavz, Beerens.

Opstelling ADO Den Haag: Groothuizen; Troupée, N. Kuipers, Kanon, Meijers; Immers, El Khayati, Malone (83. Pinas); Becker, Necid (86. Lorenzen), Hooi (66. Goppel).

Auteur: Koen Jans