ADO Den Haag 2 - 5 Vitesse
  • Play-offs
  • Woensdag 09 mei 2018 18:30u

Het had een feest moeten zijn, maar werd een teleurstelling. ADO Den Haag heeft het eerste duel in de play-offs om Europees voetbal met 2-5 verloren van Vitesse. Bij rust stond het al 0-4 voor de Arnhemmers. Na de pauze probeerde de mannen van Fons Groenendijk met man en macht nog een betere score op het bord te zetten, het maakte nog twee goals via Nasser El Khayati, maar de uitgangspositie voor de return is meer dan lastig.

De eerste kans van de wedstrijd was voor ADO Den Haag. Uit een voorzet van Thijmen Goppel kon Bjørn Johnsen schieten. De inzet van de Noor werd echter geblokt. De eerste mogelijkheid voor Vitesse was direct raak. Roy Beerens gaf voor op Tim Matavz, die de 0-1 binnen knikte. Robert Zwinkels, die weer terugkeerde na zijn blessure, kwam daarbij te laat.

Vier minuten na de openingstreffer kon ADO Den Haag al wat aan de achterstand doen via Lex Immers, maar hij zag keeper Jeroen Houwen reddend optreden. Immers kreeg de bal wel terug om die vervolgens af te geven aan Erik Falkenburg. Hij schoot veel te wild over. Nadat Vitessenaar Mason Mount de paal raakte, had de Engelsman in de 34e minuut wel succes. Vanuit een mooie crosspass van Bryan Linssen vond Mount de lange hoek: 0-2.

Voor rust scoorde Vitesse nog twee keer. Het derde doelpunt kwam weer van de voet van Mount. Hem werd geen strobreed in de weg gelegd, en zo wist hij geheel vrijstaand de 0-3 maken tussen de paal en Zwinkels in. Het werd voor de thuisploeg nog erger. Een corner van Mount belandde op het hoofd van Linssen, die op die manier de vierde Arnhemse treffer maakte.

Groenendijk bracht in de tweede helft met Edouard Duplan en Bas Kuipers twee verse krachten het veld in. ADO Den Haag leek daarmee ook wel nieuwe elan te krijgen. Zo kreeg Sheraldo Becker twee aardige kansen. El Khayati zorgde even later voor het eerste Haagse doelpunt. Nadat Wilfried Kanon onderuit werd getrokken, benutte El Khayati de strafschop. ADO Den Haag bleef na de 1-4 kansen krijgen via Becker, Immers, Tom Beugelsdijk en Jonhsen, maar de bal wilde er niet in. Dat gebeurde aan de andere kant wel, waar Mount zijn derde van de avond maakte uit een vrije trap.

In de slotfase probeerde ADO Den Haag de achterstand nog wat dragelijker te maken. Daar slaagde het half in. Acht minuten voor tijd vond El Khayati nog een keer het net, maar bij de 2-5 zou het blijven. De return bij Vitesse is aanstaande zaterdag om 18.30 uur in de Gelredome.