Feyenoord 2 - 0 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Woensdag 20 september 2017 20:45u
  • Stadion de Kuip
Een stuntje. Dat had ADO Den Haag woensdag nodig om de tweede ronde van de KNVB Beker te bereiken. Tegen Feyenoord in De Kuip deed de formatie van coach Fons Groenendijk grote gedeeltes van de wedstrijd niet onder voor de landskampioen, maar verloor het toch met 2-0. De tweede treffer viel nadat Donny Gorter een rode kaart voor hands had ontvangen. Zo zit het bekeravontuur er al na één duel op. Maar ADO Den Haag kon met opgeheven hoofd de bus instappen.

Lex Immers was volledig hersteld van zijn enkelblessure. Hij stond daarom ‘gewoon’ in de basis tegen zijn oude club. Op het middenveld werd ook Donny Gorter geposteerd. Hij kreeg de voorkeur boven Danny Bakker. Voorin weer eens een basisplek voor Édouard Duplan. Die verwees daarmee Sheraldo Becker naar de bank.

ADO Den Haag deed in de eerste helft zeker niet onder voor Feyenoord. Net als in de tweede helft tegen Ajax zette het goed druk op de verdediging. En dat had het gewenste effect. Weliswaar geen goals, maar wel goede kansen. De eerste was voor Elson Hooi in de tiende minuut. Hij schoot via een Feyenoord-been voorlangs. Bjørn Johnsen kreeg de beste scoringskans in het eerste bedrijf. Na balverlies van Feyenoord kon de Noor vrij inschieten, maar dat deed hij te wild: over. Datzelfde gebeurde later met een hakbal van Johnsen.

Naarmate de rust naderde beet Feyenoord meer van zich af. Dat begon met een kopbal van Eric Botteghin (naast). In blessuretijd hadden de Rotterdammers zomaar een voorsprong kunnen nemen bij rust. Twee keer kopte voormalig ADO Den Haag-spits Michiel Kramer keihard richting het vijandelijke doel. Eén keer net naast en een keer moest Robert Zwinkels ingrijpen. Het bleef bij 0-0.
Het begin van de tweede helft was voor Feyenoord, dat regelmatig dreigend voor het doel van Zwinkels verscheen. Dat leek in de 58e minuut de openingstreffer op te leveren, maar weer kopte Kramer naast. Drie minuten later kreeg Johnsen zijn derde grote kans. Weer was die niet aan hem besteed.

Uiteindelijk kwam Feyenoord op 1-0. Na een voorzet van invaller Bilal Basacikoglu schoot Steven Berghuis keihard binnen. ADO Den Haag had die achterstand al snel te niet kunnen doen. Helaas spatte een vrije trap van Nasser El Khayati uiteen op de paal. In de 82e minuut was de wedstrijd gespeeld. Gorter kreeg rood, omdat hij hands maakte op de doellijn. De penalty die erop volgde werd benut door Kramer: 2-0. Na exact 90 minuten floot de scheidsrechter af. ADO Den Haag helaas uitgeschakeld. Er had absoluut meer ingezeten. Maar met het getoonde spel kan de ploeg tegen Sparta zeker een goed resultaat halen. Die wedstrijd wordt zaterdag om 20.45 uur gespeeld in het Cars Jeans Stadion.

Fotografie: Eric Verhoeven