De Graafschap 3 - 1 ADO Den Haag
  • Woensdag 27 januari 2016 19:45u
  • Sportpark Dichteren

Op papier leek een zege voor ADO Den Haag bij hekkensluiter De Graafschap een ‘zekerheidje’. Niets was minder waar, bleek woensdagavond. De club uit Doetinchem won op de Vijverberg met 3-1 van de Hagenaars, die nog wel op voorsprong kwamen. Na de pauze stelde De Graafschap met drie goals de winst veilig.

ADO Den Haag-trainer Henk Fraser stuurde exact dezelfde mensen het veld in als afgelopen weekend tegen SC Cambuur. Dat hield dus in dat Wilfried Kanon weer als linksback fungeerde, waardoor de teruggekeerde Aaron Meijers op de bank moest plaatsnemen. Vito Wormgoor kampte nog steeds met griep, Gianni Zuiverloon stond zodoende wederom centraal achterin. Er waren twee jubilarissen aan Haagse zijde. Zowel Kevin Jansen als Mike Havenaar speelde hun honderdste Eredivisieduel.

Beide teams leken aan het begin van de wedstrijd aan de omstandigheden te moeten wennen; regenachtig en daardoor een nat veld. Zo kon het gebeuren dat er pas in de negende minuut voor het eerst gevaar ontstond. Het resulteerde wel direct in een doelpunt. Een lage corner van Edouard Duplan schoot door naar de tweede paal. Wie anders dan Havenaar stond daar klaar om zijn voet tegen de bal te zetten: 0-1. Het betekende de elfde seizoenstreffer voor de Japanner en zijn honderdste in het betaalde voetbal.

ADO Den Haag liet De Graafschap na de 0-1 het spel maken. Daar hadden de Superboeren in het begin nog moeite mee, maar langzamerhand wisten ze steeds meer druk uit te oefenen op de Haagse defensie. Zo kregen Cas Peters, Bryan Smeets en Vincent Vermeij levensgrote kansen om de thuisploeg op gelijke hoogte te brengen. Alleen wisten zij hun voet net niet goed genoeg achter de bal te krijgen. ADO Den Haag ontkwam nog eens twee keer aan een penalty. Timothy Derijck en Tom Beugelsdijk toucheerden in de zestien de bal met hun hand, maar arbiter Martin van den Kerkhof zag er beide keren geen hands in.

In de laatste fase van het eerste bedrijf kwam de formatie van Fraser wat meer onder de druk uit. Dat leverde nog een hachelijke situatie op voor het doel van De Graafschap, waar Ted van de Pavert Jansen van scoren afhield. Toch mocht ADO Den Haag blij zijn dat niet met tegentreffers de kleedkamer inging.

Vijf minuten na de pauze leek De Graafschap dan eindelijk voor de 1-1 te zorgen. Binnen een minuut kregen Karim Tarfi en Bart Straalman goede kansen, maar zij vonden keeper Martin Hansen op hun weg naar glorie. Daarna bleef ADO Den Haag een periode vrij eenvoudig op de been, zonder overigens zelf gevaarlijk te worden.

In de 69e minuut lukte het de ploeg van coach Jan Vreman dan wel om de gelijkmaker te produceren. Een voorzet van links van Smeets belandde bij spits Vermeij die volledig vrijstaand kon scoren. Een kleine tien minuten later kwam De Graafschap zelfs op voorsprong. Wederom gaf Smeets voor. De bal leek langs alles en iedereen te gaan, maar belandde bij Tarfi. Die kon ongedekt keihard uithalen. Hansen was kansloos: 2-1.

ADO Den Haag probeerde in de slotfase nog met een punt huiswaarts te keren. Invaller Giovanni Korte en Beugelsdijk waren dichtbij de 2-2. Doelman Hidde Jurjus had echter twee uitstekende reddingen in huis. In blessuretijd maakte Peters aan alle onzekerheid een einde door 3-1 voor De Graafschap te maken. In de commotie na de treffer pakte Duplan nog een gele kaart, waardoor hij geschorst is tegen Feyenoord. Zo eindigde de wedstrijd nog eens extra in mineur voor ADO Den Haag. Voor De Graafschap was de derde zege van het seizoen. Voor de ploeg uit Den Haag betekende het nederlaag nummer zeven.

Het verlies houdt in dat ADO Den Haag voorlopig één plekje zakt op de ranglijst. Het staat nu twaalfde met 23 punten uit twintig wedstrijden. Over vier dagen komen de Hagenaars weer in actie. Het betreft dan andermaal een uitwedstrijd. Aanstaande zondag is in Rotterdam Feyenoord, de nummer drie van de ranglijst, de tegenstander. De aftrap in De Kuip wordt om 14.30 uur verricht.