ADO Den Haag 2 - 0 FC Utrecht
  • Zondag 12 april 2015 16:45u

Na twee thuisnederlagen op rij heeft ADO Den Haag in het Kyocera Stadion een cruciale overwinning geboekt. Door de 2-0 zege, onder andere door het eerste Eredivisie-doelpunt van Gervane Kastaneer, liepen de Hagenaars uit op hun concurrenten in de strijd om lijfsbehoud.

De spelers droegen tijdens de warming up speciaal voor onze fans deze 'Bring Back The Passion' shirts. Wij bedanken Basic-Fit en Star Balm voor hun medewerking bij deze actie!

Toen het duel, onder het toeziend oog van eigenaar Wang, in het Kyocera Stadion begon, was ADO Den Haag op de hoogte van de uitslagen van alle concurrenten. En die waren het hele weekend al gunstig, zodat de ploeg van Henk Fraser bij winst een belangrijke slag kon slaan.

De geel-groenen, met Danny Bakker in de basis en Gianni Zuiverloon op de plek van de gepasseerde Timothy Derijck, kozen niettemin voor een weloverwogen tactiek. De Hagenaars speelden geconcentreerd, legden de nadruk op zekerheid, hielden de lange spits Sébastien Haller in bedwang en namen niet al te veel risico's. Een nederlaag zou immers meer schade opleveren dan een gelijkspel.

Uiteindelijk slaagden de Hagenaars, hoewel FC Utrecht in de eerste helft drie opgelegde kansen kreeg, het duel in het tweede bedrijf te beslissen. Eerst via een strafschop van Alberg en tien minuten later dankzij Kastaneer, die nog geen minuut in het veld stond: 2-0.

De profclubs uit de derde en vierde stad van Nederland hielden elkaar in de eerste helft sterk in evenwicht. Hoewel de Hagenaars een veldoverwicht hadden, was de beste kans voor de bezoekers. Na een vrije trap van Yassin Ayoub kopte Timo Letschert bij de tweede paal geheel vrijstaand in. Doelman Martin Hansen was op zijn post om een achterstand te voorkomen.

ADO Den Haag, dat met geduld voetbalde, antwoordde direct via Thomas Kristensen. De Deen pakte een bal af, liep op en zag zijn schot maar rakelings naast de kruising verdwijnen. De geel-groenen hadden in het eerste halfuur ook nog mogelijkheden via een afstandsschot van Gianni Zuiverloon (met moeite gepakt door doelman Robbin Ruiter) en een poging van Aleksandr Iakovenko (schot naast).

In de laatste vijf minuten van de eerste helft namen de Domstedelingen plotseling het heft in handen. De ploeg van Robby Alflen werd daarbij enorm gevaarlijk via standaardsituaties. Mark Diemers kreeg eerst na een corner van Ayoub een goede kans om de score te openen en daarna via een nieuwe voorzet van de middenvelder had Letschert net zo'n grote mogelijkheid. Beide keren kon Hansen de poging nog net onschadelijk maken.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks. Beide teams namen geen al te grote risico's, zodat kansen sporadisch waren. Voor ADO Den Haag ontstonden kleine mogelijkheden maar een schot van Danny Bakker werd geblokt, terwijl doelman Ruiter een inzet van Iakovenko, na een lange rush, met een zweefduik uit het doel hield.

Het duel had duidelijk een doelpunt nodig en dat kwam er in de 73e minuut. De zojuist ingevallen Wilson Eduardo wilde een voorzet van Alberg met een halve omhaal in het doel schieten, maar de Portugees raakte de bal onvoldoende. Bakker was meegelopen en schoot vervolgens de rebound op het doel. Op dat moment wierp FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen zich voor het schot en maakte daarbij hands. Scheidsrechter Jochem Kamphuis was resoluut en gaf ADO Den Haag een strafschop. Zoals wel vaker dit seizoen wist Alberg deze koelbloedig te benutten: 1-0.

FC Utrecht ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en gooide de ene na de andere bal voor het doel. Met veel inzet en af en toe een beetje geluk bleven de Hagenaars in het laatste kwartier overeind.

Om uiteindelijk niet onder de druk te bezwijken, was het voor de thuisploeg zaak om de wedstrijd via een counter te beslissen.

Dat lukte uitgerekend invaller Kastaneer in de 86e minuut. De jongeling stond nog geen minuut op het veld toen hij een pass met de buitenkant van de voet van Alberg ontving. Kastaneer controleerde de bal en schoof deze door de benen van Ruiter. De doelman raakte het speeltuig nog wel zodat het tergend langzaam over de lijn rolde: 2-0

Door deze zege loopt ADO Den Haag uit op de concurrentie. De Hagenaars, die nu ook FC Utrecht achter zich laten, zijn nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud, maar zijn er wel dichtbij. Bij een goed resultaat volgende week bij AZ zou het zich veilig kunnen spelen. De aanvang van het duel in Alkmaar is 18.30 uur.