FC Groningen 1 - 1 ADO Den Haag
  • Zondag 01 maart 2015 14:30u
  • Euroborg

ADO Den Haag doet het opnieuw. Dankzij een doelpunt van Xander Houtkoop in de laatste seconden van de blessuretijd blijven de Hagenaars voor de vijfde keer op rij ongeslagen. De invaller raakte de bal voldoende om de eindstand na veel tegenslagen zeer terecht op 1-1 te brengen.

"It ain't over until the fat lady sings", is een bekend Amerikaans sportgezegde. FC Groningen dacht al een zoetgevooisde stem te horen, die de ploeg een serenade bracht. Maar in werkelijkheid waren het de ADO-supporters die via hun aanmoedigingskreet 'Haags Kwartiertje' de ploeg van Henk Fraser naar een 1-1 gelijkspel begeleidden.

Voor de tweede achtereenvolgende keer scoorden de Hagenaars een belangrijk doelpunt in blessuretijd. Vorige week tegen PEC Zwolle schoot Michiel Kramer zijn ploeg naar de winst, deze keer leverde een voetbeweging van Houtkoop een gelijkspel op.

En dat terwijl de invaller even daarvoor nog de schlemiel van het duel leek te worden. Diep in blessuretijd schoot hij, op aangeven van Dion Malone, hard op het doel. Maar in plaats van te scoren, ging de bal op miraculeuze wijze via het lichaam van doelman Sergio Padt over het doel.

Het voorval paste tot dat moment prima in het wedstrijdbeeld waarbij FC Groningen eerst een heel gemakkelijke en niet veel later een onterechte penalty van scheidsrechter Jeroen Manschot kreeg. Die tweede werd door ex-ADO Den Haag-speler Tjaronn Chery benut, zodat de noorderlingen een minimale zege leken te behalen.

Maar de bezoekers kregen, na het schot van Houtkoop, nog één kans. Uit de daaropvolgende strakke hoekschop van Roland Alberg schoot Aaron Meijers vanaf de rand van het strafschopgebied op het doel. Onderweg raakte Houtkoop de bal aan, waarna het speeltuig in de hoek verdween: 1-1.

ADO Den Haag, dat in dezelfde formatie als tegen PEC Zwolle speelde, trof in de Euroborg een stugge tegenstander. Daardoor ontstonden er weinig kansen in de eerste helft.

Beide ploegen waren slechts een keer dichtbij een doelpunt. De thuisploeg had de eerste mogelijkheid toen Albert Rusnak in de negentiende minuut een lage voorzet afleverde. Nick van der Velden wilde de bal van dichtbij achter het standbeen in het doel werken maar Martin Hansen was attent en voorkwam ook dat Chery alsnog kon profiteren.

Vier minuten later ontstond de beste mogelijkheid voor de Hagenaars. Mike van Duinen kopte een vrije trap van Alberg door, maar Timothy Derijck kon net niet bij de bal om te scoren. Uiteindelijk verdween de bal in de handen van Padt.

Tegen het einde van de eerste helft kwamen de geelgroenen nog een paar keer opzetten. Maar een kopbal van Derijck (na een corner van Alberg) en een schot van Van Duinen konden Padt niet verontrusten.

Direct na rust brak er een cruciale fase aan. Allereerst omdat topscorer Michiel Kramer met hamstringklachten in de kleedkamer bleef. Mitchell Schet werd ingebracht om de ruimte op de rechterkant beter te benutten.

Maar in plaats daarvan ging FC Groningen beter met de ruimte om. Twee diepe ballen leverden twee discutabele strafschoppen op. In de 49e minuut won Chery het duel van Vito Wormgoor waarna de verdediger de middenvelder heel licht aanraakte. Voor scheidsrechter Manschot was het voldoende contact voor een strafschop. Van der Velden kon vervolgens de Groningers niet op voorsprong schieten, omdat Hansen overtuigend in de weg lag.

Anderhalve minuut later lag de bal weer op de stip. Dit keer zou Derijck een voorzet van Mimoun Mahi met de arm beroerd hebben, maar Manschot oordeelde verkeerd. De onterecht gegeven strafschop werd door Chery benut: 1-0.

ADO Den Haag gooide vervolgens alles op de aanval en een schot van Schet kon Padt niet vasthouden, waarna eerst Alberg (geblokt schot) en daarna Van Duinen (schot over het doel) niet voor de gelijkmaker konden zorgen.

Aan de overkant kreeg de thuisploeg de ruimte en de kansen om het duel te beslissen. Maar voor bijna open doel faalden Chery en Mahi. De van oorsprong Haagse linksbuiten wilde ook nog een derde strafschop uitlokken, maar dat vond Manschot, die eerder hands van Hans Hateboer in het strafschopgebied van FC Groningen ook geen penalty waard vond, te veel van het goede.

De overwinning voor FC Groningen, dat daardoor een gat van zes punten met ADO Den Haag zou slaan, leek veilig, totdat Houtkoop de gelijkmaker scoorde.

ADO Den Haag behoudt door dit resultaat zicht op de middenmoot en kan bij winst op een andere ploeg uit het noorden (SC Heerenveen) een goede stap voorwaarts maken. De Friezen komen zaterdag op bezoek in het Kyocera Stadion, dat om 19.45 uur de aftrap beleeft.

Auteur: Klaas Jan Droppert