ADO Den Haag 3 - 2 PEC Zwolle
  • Zaterdag 21 februari 2015 18:30u
In een sensationele slotfase, waarin PEC Zwolle nog langszij kwam, trok ADO Den Haag uiteindelijk de verdiende zege over de streep. Michiel Kramer gaf de bekerwinnaar in de beste wedstrijd van het seizoen (van Haagse kant) met een diagonaal schot de genadeklap: 3-2. Daardoor behaalt de ploeg van Henk Fraser de derde zege in vier duels.
Fraser sloeg van woede op de dug-out toen Mustafa Saymak PEC Zwolle in de 91e minuut naast ADO Den Haag schoot. Voor de Hagenaars leek hun beste wedstrijd van het seizoen alsnog in een deceptie te eindigen. Uitstekend spelen, maar niet winnen zou de prestatie van de thuisploeg geweld hebben aangedaan. Maar twee minuten later, in de allerlaatste seconde, schoot Kramer met zijn veertiende treffer de geel-groenen toch nog naar de dikverdiende zege: 3-2.

Daarop hadden de Hagenaars ook recht, want meer dan een uur lang was ADO Den Haag de baas op het veld. Via Roland Alberg (zijn zesde van het seizoen) en Wilson Eduardo (zijn eerste in het shirt van ADO Den Haag) leek de thuisploeg op een ruime zege af te stevenen. Maar in de slotfase kwam de ploeg uit Overijssel nog sterk terug. Totdat Kramer zijn veertiende doelpunt van deze competitie maakte.
ADO Den Haag, dat zonder de geblesseerde Aleksandr Iakovenko en Danny Bakker aantrad en Afrika Cup-winnaar Wilfried Kanon op de bank hield, begon sterk aan het duel. Al na zes minuten ging Kramer, na een pass met de buitenkant van de voet van Alberg, alleen op doelman Warner Hahn af, maar Maikel van der Werff kon de Haagse topscorer met een sliding van een treffer afhouden.

Direct daarna aan de overkant werden de Zwollenaren een eerste keer gevaarlijk. Sheraldo Becker, die niet veel later geblesseerd uitviel, ging langs Gianni Zuiverloon en schoot maar net voorlangs.
Maar de beste kansen in de eerste helft waren duidelijk voor de geel-groenen. Kramer controleerde een pass van Dion Malone en leek opnieuw op weg naar een doelpunt. De spits vond uiteindelijk de uitgelopen Hahn op zijn weg. De doelman tikte ook nog een vrije trap van Alberg over zijn doel, maar was kansloos op een steenharde kopbal van Kramer. De topscorer kopte een voorzet van Wilson Eduardo echter over het doel.
Het verdiende doelpunt kwam er voor de Hagenaars vlak voor rust en het was min of meer de eerste keer dat een corner dit seizoen succesvol was. Alberg zette in de 43e minuut met Thomas Kristensen een korte corner op. De Deen stuurde Jody Lukoki en Thomas Lam het spreekwoordelijke bos in, waarna hij Alberg aanspeelde. De aanvoerder schoot de bal via het been van Wout Brama achter Hahn: 1-0.

In de allerlaatste kans voor rust had ADO Den Haag zelfs de score kunnen verdubbelen. Een geplaatste vrije trap van Vito Wormgoor kon Hahn met moeite uit het doel tikken.

Na de pauze bleven de Hagenaars fel en naar voren voetballen. Vooral na onderscheppingen toonde de ploeg van Fraser zich gevaarlijk. Eerste zette Kristensen op die manier een aanval op en kon Mike van Duinen vervolgens zijn lage voorzet van dichtbij niet afronden.
In de zestigste minuut was er een interceptie van Aaron Meijers en de linksback zette Wilson Eduardo aan het werk. De Portugees lag op snelheid, kwam naar binnen en schoot in de korte hoek zijn eerste doelpunt voor ADO Den Haag binnen: 2-0.

Daarna namen de krachten van de thuisploeg af en kon PEC Zwolle terug in de wedstrijd komen. Ben Rienstra zette in de 72e minuut een aanval op en via de liggende Jesper Drost kreeg de middenvelder de bal terug om deze vervolgens achter Martin Hansen te prikken: 2-1.

ADO Den Haag probeerde de beslissing te forceren maar in plaats daarvan kreeg het in de 91e minuut de kous op de kop. Een lange bal van Hahn schoot Timothy Derijck maar half weg. Invaller Saymak pikte de bal op en joeg deze vanaf twintig meter achter Hansen: 2-2.

Even leken de gasten te veel te krijgen. Maar in de allerlaatste seconde zorgde Kramer voor gerechtigheid. Een lange bal van Wormgoor werd door Alberg en Van der Werff gemist. De spits dook achter het tweetal op, dacht niet na en schoot met links diagonaal ADO Den Haag naar de winst: 3-2.

Het Kyocera Stadion ontplofte nu ADO Den Haag tien punten uit de laatste vier duels heeft gehaald. Daarmee doen de Hagenaars goede zaken op de ranglijst, want ze naderen de middenmoot.

Volgende week zondag om 14.30 uur kan de ploeg van Fraser de ingezette reeks tegen FC Groningen een passend vervolg geven.
Auteur: Klaas-Jan Droppert
Fotografie: Eric Verhoeven