ADO Den Haag 1 - 1 Go Ahead Eagles
  • Zaterdag 20 september 2014 19:45u

In een duel waarin alleen ADO Den Haag recht op de zege had, bleven de Hagenaars steken op een punt. Die remise tegen Go Ahead Eagles werd door een doelpunt van Michiel Kramer op de valreep binnengesleept: 1-1. Vooraf werd met niets anders dan een Haagse zege rekening gehouden. Een thuiswedstrijd tegen een lager geklasseerde tegenstander, die ook nog kampt met blessures van belangrijke spelers; dat moet drie punten opleveren. Maar die gedachte werd nooit bewaarheid, want ook al was ADO Den Haag op grond van het spelbeeld de enige ploeg die recht had op een overwinning; het scoren liet de ploeg van Henk Fraser danig in de steek. In plaats daarvan keek de thuisploeg na een uur spelen tegen een onverwachte achterstand aan en was ADO Den Haag ineens op achtervolgen aangewezen. Uiteindelijk hadden de Hagenaars de hulp van de blunderende doelman Erik Cummins nodig om een gelijkspel aan deze teleurstellende avond over te houden: 1-1.

ADO Den Haag was net als in de confrontatie van vorig jaar op jacht naar een snelle voorsprong. Dat lukte afgelopen seizoen na vijf minuten door een doelpunt van Mike van Duinen. In deze editie had Kevin Jansen, die ondanks een gebroken middenhandsbeentje toch speelde, twee minuten langer nodig dan de aanvaller. De middenvelder tikte een rebound van doelman Cummins, die net daarvoor een kopbal van Michiel Kramer met moeite kon keren, in het doel, maar dit doelpunt werd terecht door scheidsrechter Edwin van de Graaf wegens buitenspel afgekeurd.

Ook in de resterende 38 minuten van het eerste bedrijf was het alleen ADO Den Haag dat de klok sloeg. De Deventenaren kwamen er totaal niet aan te pas, terwijl de thuisploeg diverse kansen kreeg. Zo stuurde Kramer zijn collega-aanvaller Mike van Duinen diep maar was Cummins eerder bij de bal. Niet veel later rondde Thomas Kristensen een een-twee met Mitchell Schet met een vlammend schot af, maar de inzet van de Deen verdween over het doel. Daardoor ontstond er een patroon: hoeveel kansen de Hagenaars ook kregen, een doelpunt leverde het in de eerste helft niet op.

Ook na de pauze was er maar een ploeg die voetbalde en Gianni Zuiverloon had in de 51e minuut de grootste kans toen de verdediger een voorzet van Meijers vrijstaand over het doel kopte.

En waar ADO Den Haag grote moeite met scoren had, daar hadden de bezoekers dat niet. In een van de zeer spaarzame uitvallen van de Deventenaren kopte invaller Tije ten Den in de zestigste minuut een voorzet van Sven Nieuwpoort binnen: 0-1.

Het was de wedstrijd op zijn kop en totaal tegen de verhoudingen in, maar het maakte de opdracht voor de thuisploeg nog duidelijker. ADO Den Haag moest nu gaan forceren om een doelpunt te maken en dat zorgde voor veel onnauwkeurig en gehaast spel. Toch leidden ook deze aanvalsgolven tot kansen maar Roland Alberg (kopbal en schot) en Wilfried Kanon (schot)zagen hun pogingen in de handen van Cummins eindigen.

Ook Go Ahead Eagles-coach Foeke Booy deed een duit in het zakje. Hij beantwoordde iedere Haagse wissel met het inbrengen van een defensievere invaller, waardoor het nog moeilijker voor de thuisploeg werd.

Het Haagse doelpunt leek er niet meer te komen totdat Aaron Meijers een eigenlijk ongevaarlijk schot op het doel losliet. Cummins probeerde de bal over het doel te tikken, maar kwam niet verder dan de bal tegen de lat te duwen. In de rebound was Kramer er snel bij om zijn vierde van het seizoen te scoren: 1-1.

Wat volgde was nog een hectische slotfase, waarin ADO Den Haag de zege probeerde binnen te slepen. Maar de thuisploeg kwam niet meer tot echte kansen, zodat de teleurstelling in het Haagse kamp na afloop groot was.

ADO Den Haag kan zich revancheren in de volgende (op papier veel moeilijkere) thuiswedstrijd tegen AZ. Het mag dan onduidelijk zijn wie er bij de Alkmaarders als hoofdcoach op de bank zit, het is wel zeker dat deze wedstrijd zaterdag 27 september om 20.45 uur in het Kyocera Stadion begint.

Bij ADO Den Haag keert Kevin Jansen, ondanks een gebroken middenhandsbeentje, terug in het elftal. Dit gaat ten koste van Roland Alberg, die licht geblesseerd is en op de bank zit. Vito Wormgoor en Mathias Gehrt ontbreken wegens blessures.

7. Michiel Kramer kopt een voorzet van Thomas Kristensen op het doel. Erik Cummins kan redden maar Kevin Jansen scoort van dichtbij. Scheidsrechter Edwin van de Graaf keurt het doelpunt terecht wegens buitenspel af.

11. Kramer tikt een voorzet van Dion Malone naast.

21. Timothy Derijck kopt een corner van Mitchell Schet omhoog. Cummings bokst de bal merkwaardig weg en kan het speeltuig daarna opvangen.

23. Malone, die na een sliding geblesseerd is geraakt, verlaat het veld voor Roland Alberg.

27. Sander Duits haalt Alberg neer en krijgt daarvoor een gele kaart.

32. Kramer stuurt Mike van Duinen diep maar Cummins komt op tijd uit zijn doel. In twee keer kan de Go Ahead-goalie de bal wegwerken.

35. Thomas Kristensen maakt een een-twee met Schet. De Deen schiet vervolgens net over.

44. Kramer kopt naast.

45. Jules Reimerink komt vanaf links naar binnen en schiet. Doelman Martin Hansen kan redden.

45+1. Van Duinen schiet een voorzet van Gianni Zuiverloon over.

45+2. Reimerink komt door en Hansen twijfelt. De gevaarlijke voorzet van deze buitenspeler kan Aaron Meijers wegwerken.

51. Zuiverloon kopt geheel vrijstaand een voorzet van Meijers over het doel.

57. Reimerink maakt plaats voor Tije ten Den.

60. Ten Den kopt een voorzet van Sven Nieuwpoort in de lange hoek: 0-1.

62. Ex-ADO Den Haag-speler Xander Houtkoop wordt in het veld gebracht. Dit gaat ten koste van Schet.

63. Go Ahead-coach Foeke Booy reageert ogenblikkelijk en haalt middenvelder Peter van Ooijen naar de kant en brengt de veel defensiever ingestelde Lars Lambooij in de ploeg.

65. Alberg kopt een voorzet van Jansen in de handen van Cummins.

67. Cummins redt grabbelend op een schot van Alberg.

69. Cummins tikt een schot van Meijers naast.

73. Na een corner van Alberg schiet Wilfried Kanon op de vuisten van Cummins.

75. Danny Bakker vervangt Jansen.

79. Nick de Bondt lost Duits af.

82. Kanon krijgt geel voor een elleboog tegen het hoofd van Ten Den.

82. Hansen pakt een indraaiende vrije trap van Jop van der Linden.

84. Een slechte inzet van Meijers wordt door Cummins verkeerd beoordeeld. De doelman tikt de bal tegen zijn eigen lat waarna Kramer van dichtbij afrondt: 1-1.

90. Een voorzet van Fernando Lewis eindigt via Kristensen in de handen van Hansen.

ADO Den Haag - Go Ahead Eagles 1 - 1 (0 - 0)

Scoreverloop: 60. Ten Den 0-1, 84. Kramer 1-1

Scheidsrechter: Van de Graaf

Aantal toeschouwers: 10.367

Gele kaarten: Kanon (ADO Den Haag), Duits (Go Ahead Eagles)

Opstelling

ADO Den Haag: Hansen; Zuiverloon, Derijck, Kanon, Meijers ; Malone (23. Alberg), Kristensen, Jansen (75. Bakker); Schet (62. Houtkoop) , Kramer, Van Duinen

Go Ahead Eagles: Cummins; Nieuwpoort, Schenk, Van der Linden, Wijnaldum; Van Ooijen (63. Lambooij), Overgoor, Duits (79. De Bondt); Rijsdijk, Lewis, Reimerink (57. Ten Den)

Auteur: Klaas Jan Droppert