FC Twente 2 - 2 ADO Den Haag
  • Zaterdag 16 augustus 2014 19:45u
  • De Grolsch Veste

ADO Den Haag heeft zijn eerste punt van het seizoen behaald. Net als vorig seizoen hield het FC Twente in eigen huis op een gelijkspel: 2-2. Aan twee duels tegen topploegen een punt overhouden is niet een heel slechte score, maar bijna had ADO Den Haag zijn eerste overwinning in Enschede in 47 jaar geboekt. In blessuretijd kwam Michiel Kramer een teenlengte tekort om de winnende treffer te maken. Het was symbolisch voor het duel dat gedurende de negentig minuten kantelde. Aanvankelijk was FC Twente duidelijk de betere ploeg. De Tukkers kregen kansen maar de uitstekende doelman Martin Hansen bleek een te groot obstakel.

Gaandeweg de veel levendigere tweede helft nam ADO Den Haag het initiatief over. De Hagenaars poetsten een achterstand weg, kwamen zelfs brutaal op voorsprong maar moesten uiteindelijk een laat Twents doelpunt toestaan. En in blessuretijd had het zelfs nog de winst kunnen grijpen.

Het was een spectaculair einde van een duel dat ronduit saai begon. In de eerste helft in de Grolsch Veste toonde FC Twente weinig initiatief en ADO Den Haag kon de thuisploeg in bedwang houden. De Tukkers hadden enkele kansen, maar doelman Hansen was steeds op zijn post.

Al na twee minuten verhinderde hij een doelpunt van Kyle Ebecilio die vrij opdook en de Deen zweefde na een half uur een vrije trap van Youness Mokhtar uit het doel. ADO Den Haag kwam nauwelijks aan aanvallen toe en oogde timide. Toch leken de Hagenaars schadevrij de rust te halen. Maar in blessuretijd ging het mis. Kamohelo Mokotjo mocht heel ver opkomen en na een combinatie met Ebecilio schoof de Zuid-Afrikaan de bal langs Hansen: 1-0.

Na de pauze leek FC Twente het duel snel te willen beslissen. Luc Castaignos kreeg daarvoor in de 52e minuut een grote kans, maar opnieuw lag Hansen in de weg.

Niet veel later kwamen de bezoekers vanuit het niets op gelijke hoogte. Na een voorzet van Xander Houtkoop pakte Rasmus Bengtsson spits Michiel Kramer licht vast. Voor scheidsrechter Reinold Wiedemeijer was dat reden genoeg om een strafschop te geven. Aanvoerder Roland Alberg schoot deze in de 56e minuut feilloos binnen: 1-1.

Nauwelijks twee minuten later ging Tim Hölscher alleen op Hansen af, maar opnieuw bleef de Deense doelman een Twente-speler de baas.

ADO Den Haag werd in het laatste half uur gevaarlijker met uitbraken en in de 77e minuut leverde dat een voorsprong op. Na een omzichtige aanval mocht Dion Malone twee keer aanleggen. Zijn laatste inzet ging via Mike van Duinen op de paal. Vervolgens reageerde de spits het meest alert. Eerst kon doelman Nick Marsman zijn schot nog keren, maar daarna kopte Van Duinen de bal in het lege doel: 1-2.

De thuisploeg ging op zoek naar de gelijkmaker en vond die uiteindelijk in de slotfase. Invaller Shadrach Eghan schoot vanaf afstand in de 86e minuut de bal langs Hansen: 2-2.

Meer doelpunten stonden de groen-gelen niet toe, zodat net als vorig seizoen het treffen in Enschede een punt opleverde.

Na een nederlaag en een gelijkspel ontbreekt dit seizoen alleen nog een overwinning. Die kan volgende week zondag tegen FC Groningen behaald worden. De aftrap van dat duel in het Kyocera Stadion is 14.30 uur.

De Feiten

Gianni Zuiverloon en Roland Alberg, die tegen Feyenoord geblesseerd raakten, kunnen spelen. Mitchell Schet is geschorst. Daardoor maakt Xander Houtkoop zijn debuut voor ADO Den Haag. Mathias Gehrt ontbreekt wegens een blessure, maar Danny Bakker zit na zijn gebroken middenvoetsbeentje van vorig seizoen weer op de bank. Segun Owobowale zit voor het eerst op de bank, de 17-jarige buitenspeler is een opkomend talent uit de jeugdopleiding.

2. Na een combinatie krijgt Kyle Ebecilio een kans. Doelman Martin Hansen redt met de vuisten.

4. Ex-ADO Den Haag-linksback Dico Koppers bedient Youness Mokhtar, maar Hansen is eerder bij de bal.

6. Michiel Kramer kopt een voorzet van Vito Wormgoor over.

11. Cuco Martina speelt de bal terug op Nick Marsman. De doelman wil de rechtsback met een lob aanspelen maar Kramer zit er met het hoofd tussen. Het speeltuig gaat vervolgens over de achterlijn.

29. Hansen redt op een schot van zijn landgenoot Kasper Kusk.

31. Hansen zweeft een vrije trap van Mokhtar uit de hoek.

41. Mokthar torpedeert Thomas Kristensen en krijgt van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer een gele kaart.

43. Xander Houtkoop schiet na een counter over.

45+1. Kamohelo Mokotjo mag ver opkomen. De Zuid-Afrikaan combineert met Ebecilio en schuift de bal langs Hansen: 1-0.

52. Luc Castaignos breekt door. Hansen redt dit keer met de voet.

54. Na een voorzet van Houtkoop pakt Rasmus Bengtsson licht Kramer vast. Voor Wiedemeijer genoeg reden om een strafschop te geven en de Zweed de gele kaart te tonen.

54. Roland Alberg scoort het eerste Haagse Eredivisiedoelpunt vanaf de stip: 1-1.

56. Tim Hölscher gaat op aangeven van Castaignos alleen door. Opnieuw redt Hansen.

62. Houtkoop tast mist bij de tweede paal na een voorzet van Mike van Duinen.

66. Hölscher draait naar binnen en schiet. Hansen is op zijn post.

73. Shadrach Eghan vervangt Hölscher.

77. Dion Malone mag na een omzichtige aanval van ADO twee keer aanleggen. Via Van Duinen belandt de bal op de paal. De spits schiet de rebound eerst nog tegen doelman Marsman aan maar kopt de bal vervolgens in het lege doel: 1-2.

79. Alberg krijgt geel na een duw in de rug van Ebecilio.

84. Bilal Ould-Chikh en Torgeir Börven komen in het veld voor Mokhtar en Bengtsson.

86. Danny Bakker maakt zijn rentree. Houtkoop gaat voor hem naar de kant.

86. Hansen bokst een bal weg. Eghan ontvangt het speeltuig en schiet van afstand raak: 2-2.

87. Van Duinen schiet over.

90. Börven krijgt na een flipperkastsituatie de bal. Het schot van de Noor wordt door de Deen Hansen gestopt.

90+1. Kramer komt na een scherpe voorzet van Van Duinen net een teenlengte tekort om het winnende Haagse doelpunt te maken.

FC Twente - ADO Den Haag 2 - 2 (1 - 0)

Scoreverloop: 45+1. Mokotjo 1-0 54. Alberg (strafschop) 1-1 77. Van Duinen 1-2 86. Eghan 2-2

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Aantal toeschouwers: 28.500

Gele kaarten: Mokhtar, Bengtsson (beiden FC Twente), Alberg (ADO Den Haag)

Opstelling

FC Twente: Marsman, Martina, Lachman, Bengtsson (82. Börven), Koppers; Ebecilio, Hölscher (66. Eghan), Mokotjo; Kusk, Castaignos, Mokhtar (82. Ould-Chikh)

ADO Den Haag: Hansen; Malone, Wormgoor, Zuiverloon, Meijers; Jansen, Kristensen, Alberg; Houtkoop (86. Bakker), Kramer, Van Duinen

Auteur: Klaas jan Droppert