ADO Den Haag heeft in de laatste thuiswedstrijd van het jaar een teleurstelling moeten slikken. Tegen concurrent RKC Waalwijk werd met 1-2 verloren, waardoor de Hagenaars nog niet uit de onderste regionen wegkomen.

De hele wedstrijd probeerde ADO Den Haag een vroege achterstand ongedaan te maken, maar daar slaagde het niet in. Vooral in de eerste helft waren er goede kopkansen voor Michiel Kramer en Vito Wormgoor, maar de openingstreffer van Kenny Anderson kon niet worden uitgewist. Toen dezelfde aanvaller zijn tweede doelpunt maakte, leek het duel beslist. In de slotfase scoorde Tom Beugelsdijk nog wel de aansluitingstreffer maar tot een gelijkspel liet RKC Waalwijk, dat nu evenveel punten als de Hagenaars heeft, het niet komen: 1-2. ADO Den Haag was erop gebrand om aan de zege op FC Groningen een goed vervolg te geven, maar de thuisploeg lette in de beginfase heel even niet op. Een voorzet van Mitch Apau werd in de zevende minuut aangeraakt, waardoor Kenny Anderson ongehinderd kon binnenkoppen: 0-1.

Het was precies wat de Hagenaars niet konden gebruiken, want het vroege doelpunt was voor de Waalwijkers het sein om zich in hun verdedigende stellingen terug te trekken. ADO Den Haag had een enorm veldoverwicht, maar via de combinatie leverde dat weinig echte kansen op. In plaats daarvan was voor de luchtmacht van de Hagenaars gevaarlijk. Op corners van Ricky van Haaren kopte spits Kramer twee keer op het doel. Bij de eerste poging redde doelman Arjan van Dijk en bij de tweede schoot Rémy Amieux zijn sluitpost te hulp.

Vijf minuten voor de rust kreeg Wormgoor, op aangeven van Van Haaren, een vrije kopkans. Ditmaal stonden Van Dijk en de paal de gelijkmaker in de weg. Even later kopte Tom Beugelsdijk, die in blessuretijd een strafschop onthouden zag worden, voorlangs. Spits Mike van Duinen kreeg de enige kans, die via combinaties tot stand kwam. Nadat Dion Malone met zevenmijlslaarzen het strafschopgebied binnenkwam en de bal via een aantal Waalwijkse ledematen voor de voeten van Van Duinen belandde, schoot de spits naast, waardoor ADO Den Haag met een teleurstellende achterstand de kleedkamer opzocht.

Na de pauze leek de wedstrijd snel beslist te worden toen Vito Wormgoor met een onnodige sliding Kevin Braber in het strafschopgebied vloerde. Maar doelman Gino Coutinho zweefde de penalty van Sander Duits, die dit seizoen in vier voorgaande keren vanaf de stip wel succesvol was, uit het doel. De groen-gelen bleven de aanval zoeken, maar dat leidde meestal tot niets. Alleen invaller Roland Alberg was na 74 minuten nog dichtbij een treffer maar de vuisten van Van Dijk voorkwamen de gelijkmaker. Toen in de 82e minuut een Haagse corner werd afgeslagen, beslisten de Brabanders het duel. Aurélien Joachim brak uit en had alleen Malone voor zich. De Luxemburger wachtte keurig op Anderson, die vervolgens de bal over de vallende Coutinho stiftte: 0-2.

Twee minuten later kwam opnieuw Joachim vrij, maar dit keer was zijn voorzet op Anderson te scherp. De tweevoudige doelpuntenmaker, die eerder een derde treffer geannuleerd zag worden omdat scheidsrechter Janssen de bal niet had vrijgegeven, schoot de bal in het zijnet. Met Beugelsdijk in de spits perste ADO Den Haag er nog een slotoffensief uit. Dat leverde in de 89e minuut een doelpunt op toen de robuuste verdediger een voorzet van Malone langs Van Dijk kopte: 1-2.

De tijd was vervolgens te kort om de bezoekers van hun eerste zege buitenshuis af te houden. Door de nederlaag is RKC Waalwijk de Hagenaars gepasseerd en lukt het de ploeg van Maurice Steijn maar niet om weg te komen bij de onderste plaatsen. In de laatste wedstrijd van 2013 gaat ADO Den Haag op bezoek bij PSV. Het duel in Eindhoven begint op zondag 22 december om 16.30 uur.