ADO Den Haag heeft zich naar de tweede uitoverwinning van dit seizoen geknokt. In het hoge noorden zorgden uitgerekend doelpunten van de van schorsingen teruggekeerde Michiel Kramer en Tom Beugelsdijk voor de vijfde competitiezege die ooit in Groningen is behaald: 1-2.

Het was de dag van de `terugkeerders`. Zowel Beugelsdijk als Kramer zat tegen Heerenveen een schorsing uit. De spits kon erbij zijn, omdat hij zijn schorsing van vier duels aanvecht. En dat legde ADO Den Haag bepaald geen windeieren, want Kramer schoof in de 32e minuut de bal beheerst langs doelman Marco Bizot: 0-1. Nadat de Groningse doelman mistastte, kopte Beugelsdijk zeven minuten voor tijd een corner van Ricky van Haaren binnen: 1-2. Even daarvoor was de thuisploeg via Johan Kappelhof op gelijke hoogte gekomen. Er was nog de angst dat het, zoals zo vaak in de Euroborg, nog zou misgaan voor de groen-gelen. Maar anders dan tegen Heerenveen enkele dagen eerder kon de Haagse ploeg nu wel de zege over de streep trekken.

Het duel tegen de nummer vijf van de Eredivisie was rommelig, waarbij strijdlust het belangrijkste ingrediënt was. Trainer Maurice Steijn had zijn ploeg behoorlijk veranderd. Naast Beugelsdijk en Kramer keerde ook Gianni Zuiverloon terug. Het was dat gebrek aan fysieke kracht dat ADO Den Haag in de slotfase tegen Heerenveen wellicht had opgebroken. Technisch vaardige spelers als Jerson Cabral, Ninos Gouriye en Roland Alberg moesten nu op de bank plaatsnemen. Danny Bakker en Dion Malone schoven door naar het middenveld, terwijl Mathias Gehrt op papier rechtsbuiten was maar vooral een zwervende rol genoot. Op een volgepakt Gronings middenveld leek het voor ADO Den Haag moeilijke om doorheen te komen. Maar de Groningers mochten dan wel een sterk blok hebben opgesteld; ze leden ook ontelbaar veel balverlies.

Hierdoor konden de bezoekers via uitbraken gevaarlijk worden. De eerste keer was na acht minuten toen Michiel Kramer over rechts doorkwam. Zijn lage voorzet belandde bij Bakker, maar hij zag dat Bizot zijn inzet nog over het doel tikte. Aan de andere kant was Richairo Zivkovic dichtbij een doelpunt toen hij van korte afstand Gino Coutinho testte. De in een groen-geel tenue gestoken doelman had een katachtige reflex paraat. Nadat Dion Malone een vlotlopende aanval nog met een schot voorlangs afsloot, was Kramer na 32 minuten wel doeltreffend. Hij controleerde een pass van Gehrt met de borst en ondanks de aanwezigheid van Kappelhof en Timo Letschert wist hij de bal langs de uitkomende Bizot te schuiven: 0-1.

Het verwachte offensief van de thuisploeg kwam er aanvankelijk niet en via uitbraken waren de Hagenaars in de tweede helft gevaarlijk. Maar de inzetten van Ricky van Haaren (gepakt door Bizot) en Aaron Meijers (zijnet) verdwenen niet in het doel. Pas in de slotfase, toen FC Groningen drie aanvallende krachten extra had ingebracht, moest ADO Den Haag op zijn hoede zijn.

Dat was het in de 79e minuut niet toen de Hagenaars bij het uitverdedigen Andraz Kirm over het hoofd zagen. De vrijstaande Sloveen kwam van links naar binnen en nam Coutinho onder vuur. De Haagse doelman had nog wel een antwoord op deze poging, maar op de rebound die bij Kappelhof in de voeten belandde, had hij geen verweer: 1-1. Direct daarna brak Van Duinen op rechts door maar zijn lage voorzet bereikte invaller Roland Alberg net niet, waardoor een nieuwe Haagse voorsprong uitbleef. Die kwam er in de 83e minuut alsnog toen Beugelsdijk een misser van Bizot bij een corner van Van Haaren koppend afstrafte: 1-2.

ADO Den Haag had het nodige geluk toen een minuut later Kappelhof op weg leek naar zijn tweede doelpunt, maar de paal stond de gelijkmaker niet toe. De Hagenaars hadden het zichzelf makkelijker kunnen maken door op de counter een derde treffer te maken, maar Gehrt schoot na goed doorzetten voorlangs. Invaller David Teixeira had in de 89e minuut de gelijkmaker nog op zijn schoen toen Coutinho een voorzet losliet en Filip Kostic de bal hard voorzette. De Uruguyaan kon niet goed bij de bal zodat deze niet in maar naast het lege doel ging. Het slotakkoord was voor Van Duinen die van grote afstand op het doel schoot. Bizot had alle moeite om de bal uit de kruising te tikken en voorkwam daarmee wel een derde treffer, maar niet de Haagse zege. De laatste keer dat ADO Den Haag in de Euroborg won, was in 2007. Een van de zeldzame hoogtepunten in het jaar dat de ploeg voor het laatst degradeerde. De Hagenaars, die naar de veertiende plek zijn gestegen, ontvangen komende zaterdag concurrent RKC Waalwijk. De aanvang van dat duel in het Kyocera Stadion is 19.45 uur.