ADO Den Haag heeft zijn eerste nederlaag op het eigen kunstgras geleden. Landskampioen Ajax was veel efficiënter in het benutten van de kansen en behaalde zodoende een makkelijke overwinning: 0-4.

Wat Barcelona niet lukte, dat kreeg ook ADO Den Haag helaas niet voor elkaar. Opnieuw bezorgde Ajax binnen een tijdsbestek van enkele dagen de tegenstander een nederlaag. Het verlies van de Hagenaars kwam niet alleen in het kwaliteitsverschil maar vooral in de score tot uiting. Beide ploegen kregen niet eens zoveel kansen, het aantal was misschien wel eerlijk verdeeld. Toch hadden de Amsterdammers na negentig minuten vier treffers gemaakt, terwijl de ploeg van Maurice Steijn de mogelijkheden niet kon verzilveren.

Wat het strijdplan van de groen-gelen vooraf ook geweest mag zijn; ADO Den Haag kon al direct in de achtervolging, omdat de bezoekers binnen tien minuten op voorsprong kwamen. Viktor Fischer bracht de bal in, waarna Thulani Serero het speeltuig doorkopte naar Davy Klaassen. De uitblinkende middenvelder kopte de bal vervolgens over de uitgekomen Gino Coutinho: 0-1. De Hagenaars konden in de eerste helft mee in het spel van Ajax, dat zeker niet veel kansen kreeg, maar net als FC Utrecht vorige week efficiënt met de mogelijkheden omging. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de 34e minuut toen Lasse Schöne een voorzet van Lerin Duarte bij Fischer bezorgde. De buitenspeler haalde vervolgens verwoestend uit: 0-2. Ook Schöne poeierde niet veel later uit een identieke situatie op het doel, maar dit keer had Coutinho wel een antwoord.

De thuisploeg kreeg zeker kansen, maar zoals wel vaker dit seizoen stond het vizier net niet op scherp. Zo schoot Roland Alberg naast toen de Ajax-verdediging een voorzet van Jerson Cabral onvoldoende wegwerkte. Diezelfde Alberg leverde vlak voor rust een goede hoekschop af, waarna Vito Wormgoor de bal naar de hoek kopte. Jasper Cillessen kon de inzet nog maar ternauwernood naast zijn doel tikken. Na de pauze probeerden de Hagenaars het opnieuw, terwijl Ajax iets meer achterover leunde. ADO Den Haag, waarbij de echte passie voor deze kraker leek te zijn weggeëbt door de stand, kreeg vooral kopkansen, maar Mike van Duinen, Tom Beugelsdijk en Michiel Kramer zagen hun poging niet in het doel belanden.

Vanuit het niets maakten de bezoekers na 68 minuten aan alle Haagse hoop een einde. Rechtsback Ricardo van Rhijn mocht ver oplopen en van dertig meter uithalen. De bal kwam recht op Coutinho af, maar via zijn vuisten verdween deze toch in het doel: 0-3. In de laatste minuut kreeg invaller Bojan Krkic nog alle vrijheid om uit te halen en zodoende de 0-4 eindstand op het scorebord te brengen.

ADO Den Haag heeft weinig tijd om zich over deze teleurstelling heen te zetten, zoals trainer Steijn al na afloop zei: `Uithuilen en snel ons weer opmaken voor woensdag`. Want dan wacht alweer de volgende klus. Dan komt SC Heerenveen op bezoek om het eerder afgelaste duel te spelen. Voor de spelers de gelegenheid om vanaf 18.45 uur de fans een vervroegd Sinterklaascadeau te bezorgen.