ADO Den Haag heeft dankzij een onnodige nederlaag de kans gemist om een grote sprong op de ranglijst te maken. De Hagenaars verzuimden om de kansen te benutten, waarna FC Utrecht profiteerde en won: 3-0.

Een duel in Utrecht is voor ADO Den Haag nooit een makkelijke opgave. Niet in de laatste plaats omdat de Domstedelingen in het eigen Galgenwaardstadion in 2013 pas een keer verloren hebben. Maar de ploeg van Maurice Steijn had meer dan ooit de mogelijkheid om een zege te boeken. Die kwam er niet omdat de Hagenaars tegen het gehavende FC Utrecht in de eerste helft de kansen niet benutten. De Domstedelingen deden dat wel door maximaal van foutjes in de Haagse verdediging te profiteren en daarmee de wedstrijd in een beslissende plooi te leggen. ADO Den Haag had in de eerste helft niet het meeste balbezit maar wel de beste kansen. Binnen een kwartier hadden de Hagenaars al op een comfortabele voorsprong kunnen staan. Mathias Gehrt kopte al na zes minuten een voorzet van Jerson Cabral van dichtbij over en daarna kreeg Michiel Kramer een open mogelijkheid om tot twee keer toe te scoren. Eerst kopte de spits een hoekschop van Cabral via het lichaam van Kai Heerings op de paal. Vervolgens redde doelman Robbin Ruiter al vallend op de rebound van Kramer.

FC Utrecht was alleen met standaardsituaties gevaarlijk en doelman Gino Coutinho hoefde veertig minuten lang slechts een keer handelend op te treden bij een indraaiende vrije trap van Tommy Oar. Toen Mike van Duinen in de 36e minuut een vrije trap van Holla van richting veranderde en Ruiter tot een moeilijke redding dwong, Kramer een minuut later na een hoekschop van dichtbij voorlangs schoot en Yoshiaki Takagi een kopbal van Tom Beugelsdijk van de lijn haalde, leek een Haagse treffer een kwestie van tijd.

Maar in de laatste vijf minuten voor rust vielen de doelpunten juist aan de andere kant. Na ietwat overmoedig uitverdedigen van Tom Beugelsdijk kon FC Utrecht de bal oppikken. De voorzet van Elroy Pappot kopte de Japanner Yoshiaki Takagi naar Steve De Ridder, die van dichtbij inkopte: 1-0. In blessuretijd volgde er zowaar nog een tweede Utrechts doelpunt toen Coutinho uitgleed en een indraaiende vrije trap van Oar maar half keerde. Yassin Ayoub had geen moeite om de bal in het lege doel te schuiven: 2-0.

Na de pauze stormde ADO Den Haag naar voren maar gaf de ploeg daardoor wel de nodige ruimte weg. Al in de 53e minuut profiteerde Kai Heerings hiervan. De verdediger mocht in het hart van de Haagse defensie een een-twee met Takagi opzetten en deze vervolgens afronden: 3-0. De Hagenaars gaven nog niet op en kregen halverwege de tweede helft in een tijdsbestek van zes minuten vier grote kansen. De eerste drie waren voor Roland Alberg maar ook na een voorzet van Aaron Meijers kon de middenvelder van dichtbij niet binnenkoppen. Even daarna zag Gehrt zijn volley op de paal eindigen.

Op dat moment speelde de thuisploeg al met tien man omdat Mark van der Maarel, na een overtreding op Alberg, van scheidsrechter Kevin Blom een rode kaart kreeg. Het zou de Hagenaars uiteindelijk niet helpen om terug in de wedstrijd te komen. Er volgden weliswaar nog kleine mogelijkheden voor Mike van Duinen en Kramer, maar de kans op een zege hadden de groen-gelen al in de eerste helft verspeeld.

Door het verlies verzuimt ADO Den Haag om FC Utrecht en een aantal concurrenten achter zich te laten. Volgende week zondag kunnen de Hagenaars dat alsnog doen. Dan speelt ADO Den Haag weer om 12.30 uur en komt Ajax op bezoek in het Kyocera Stadion.