ADO Den Haag blijft voor de vierde keer op rij ongeslagen in een thuiswedstrijd, de laatste drie thuisduels werden zelfs gewonnen! En voor het eerst hielden de Hagenaars de nul achterin vast. De ploeg van Maurice Steijn won van promovendus Cambuur met duidelijke cijfers: 3-0.

Een verwachte zege; zo zou de overwinning van ADO Den Haag in ‘een normaal competitieverloop’ kunnen worden omschreven. Maar in de Eredivisie gebeuren iedere week de meest onverwachte dingen, zodat geen enkele (Haagse) overwinning vooraf logisch is. Maar wie het duel gezien heeft, kan niet anders concluderen dan dat de zege voor de groen-gelen verdiend was en geen moment in gevaar kwam. Uiteindelijk zou het krachtsverschil in twee treffers van Mathias Gehrt en een van Mike van Duinen tot uitdrukking worden gebracht, maar die score had nog veel hoger in Haags voordeel kunnen uitvallen. Het leverde in ieder geval een opmerkelijk feit op: op de nieuwe kunstgras heeft ADO Den Haag nog geen puntverlies geleden!

Beide ploegen scoorden al binnen een kwartier in de eerste helft een doelpunt. Maar waar dat van de Friezen wegens buitenspel werd afgekeurd, daar mochten de Hagenaars wel juichen. In de twaalfde minuut kopte Alexander Christovao voor de noorderlingen een voorzet van Lucas Blijker vallend binnen, maar de spits stond buitenspel. Een minuut later maakten de groen-gelen wel een geldige goal. Jerson Cabral gaf voor, waarna doelman Leonard Nienhuis de bal wegstompte. Het speeltuig kwam voor de voeten van Mathias Gehrt en zijn schot trof via ex-ADO Den Haag-verdediger Ramon Leeuwin doel: 1-0.

De verwachting was dat de wedstrijd nu helemaal zou losbranden, maar beide ploegen dwongen lange tijd geen kansen af. Pas toen er enkele gele kaarten vielen en sommige overtredingen niet met die kleur werden beloond, gebeurde er weer iets op het veld. En de Hagenaars bleken het scherpst uit die periode te komen, zodat ze hun voorsprong konden uitbreiden. Een vrije trap van Aaron Meijers ging over Michiel Kramer heen, maar belandde wel in de voeten van Mike van Duinen. De aanvaller passeerde vervolgens met een lage schuiver doelman Nienhuis: 2-0.

Na de pauze had ADO Den Haag opnieuw de controle over het duel en de Friezen konden geen moment gevaarlijk worden. Het enige wat de Hagenaars verzuimden, was om ruimer afstand te nemen. Daarvoor kregen ze al in de 46e minuut de kans. Van Duinen sneed zijn tegenstander de pas af toen Gehrt hem aanspeelde. Maar Nienhuis kon een derde Haagse treffer op dat moment nog voorkomen.

Na een uur spelen had Gianni Zuiverloon de kans om zijn eerste doelpunt in Haagse dienst te maken. De verdediger kopte van dichtbij een indraaiende vrije trap van Danny Holla over het doel. Omdat ADO Den Haag zich iets meer liet terugzakken, kregen de gasten vervolgens via invaller Paco van Moorsel nog twee kleine kopkansen. Maar die konden de Haagse verdediging, waarin Tom Beugelsdijk opnieuw een sterke indruk maakte, niet verontrusten.

Uiteindelijk zou Gehrt met zijn vijfde competitiedoelpunt de score een beter aanzien geven. Nadat Van Duinen op rechts diepging en de bal teruglegde, rondde de Deen de aanval met een schuiver beheerst af: 3-0. Door deze zege tegen een naaste concurrent springt ADO Den Haag ten koste van Cambuur naar de vijftiende plaats. Vanwege interlandvoetbal speelt ADO Den Haag volgend weekend niet. De eerstvolgende tegenstander is FC Utrecht. Het duel in de Domstad begint op zondag 24 november om 12.30 uur.