ADO Den Haag heeft na de winst op FC Twente niet voor de tweede keer de koploper in de Eredivisie punten afhandig kunnen maken. In Alkmaar verloren de Hagenaars met 2-0 van AZ.

Het weerzien met Dick Advocaat heeft voor de groen-gelen geen punten opgeleverd. Beide teams maakten er geen sprankelend duel van, maar uiteindelijk ging een niet echt imponerend AZ met de winst aan de haal. Een doelpunt van Nemanja Gudelj kort voor rust en een afstandsschot van Johann Berg Gudmundsson zorgden voor het onderscheid. ADO Den Haag kon daar helaas weinig tegenover zetten. Na een wisselvallige week met een zege op FC Twente en bekerverlies tegen MVV had coach Maurice Steijn zijn ploeg enigszins omgegooid. Ninos Gouriye en Roland Alberg speelden niet, terwijl Gianni Zuiverloon (na een blessure) zijn rentree maakte. Daardoor schoof Dion Malone als extra verdedigend ingestelde speler door naar het middenveld.

De Alkmaarders hadden in de eerste helft het beste van het spel. Vooral Roy Beerens was door de Hagenaars moeilijk af te stoppen. De buitenspeler stond aan de basis van diverse aanvallen en leek na 25 minuten zelf te gaan scoren. Maar zijn schot werd door Gino Coutinho met zijn tenen uit het doel gehouden.

Aan de overzijde kreeg Mathias Gehrt een kans maar Jeffrey Gouweleeuw greep in, zodat de Hagenaars niet op voorsprong konden komen. Drie minuten voor de pauze werd de Alkmaarse overmacht in een doelpunt omgezet. Beerens was te snel voor Danny Bakker en zijn voorzet werd door Gudelj, die Malone aftroefde, in het doel geschoten: 1-0.

Op slag van rust brak ADO Den Haag nog een keer uit via Gehrt. De Deen kwam ten val maar wist de bal toch nog bij Mike van Duinen te krijgen. Doelman "Esteban" Alvarado had een antwoord op het schot van de rossige aanvaller. Na de pauze gebeurde er lange tijd niets. En net toen ADO Den Haag voorzichtig aan een slotoffensief kon denken, ramde Gudmundsson alle hoop de bodem in. De IJslander schoot in de 66e minuut de bal verrassend vanaf dertig meter in de kruising: 2-0.

De Hagenaars waren na deze opdoffer niet meer bij machte om zich nog een keer op te richten, maar de thuisploeg had de score in de slotfase wel kunnen uitbreiden. Nadat Coutinho ingreep op een schot van Mattias Johansson gleed Aron Johannsson onder de bal door. En in blessuretijd was de IJslandse Amerikaan aan de Haagse verdediging ontsnapt. De spits voerde een stiftbal uit en de bal ging weliswaar over Coutinho maar niet in het doel.

Door de 2-0 zege blijft AZ koploper. Onze ploeg blijft zestiende maar ziet NEC en RKC Waalwijk wel tot op één punt naderen. De ploeg van Steijn kan een zege in de komende thuiswedstrijd tegen promovendus Cambuur erg goed gebruiken. De aanvang van dat duel in het Kyocera Stadion is zaterdag om 20.45 uur.