ADO Den Haag heeft zichzelf een slechte dienst bewezen. De Hagenaars gaven PEC Zwolle een ruime overwinning weg ondanks een flink overwicht in de eerste helft.

De ploeg uit Overijssel haalde zijn hoogste zege ooit in een Eredivisieduel en dat terwijl de Zwollenaren voor het treffen met ADO Den Haag al 271 minuten geen doelpunt hadden gemaakt. Maar dat maakte de thuisploeg deze middag in het IJsseldeltastadion ruimschoots goed.

Maar wat als ADO Den Haag voor rust nu eens zijn kansen had benut. Dan had de ploeg van Maurice Steijn zeker niet hoeven te verliezen. Alleen al voordat het eerste doelpunt viel, waren Ricky van Haaren met een vrije trap op de lat en Mathias Gehrt (schot op het lege doel dat door Joost Broerse bewust met de arm werd geblokt en slechts met geel werd bestraft) dichtbij een treffer. Ook na de achterstand hadden de groen-gelen de beste kansen. Zo kwam Roland Alberg na een voorzet van Mike van Duinen net een stap te laat bij de tweede paal en hield doelman Kevin Begois spits Michiel Kramer twee keer van een doelpunt af.

Maar waarin ADO Den Haag niet slaagde, dat lukte de nummer zes van de Eredivisie wel. De Zwollenaren hadden lang niet zoveel balbezit of uitgespeelde mogelijkheden, maar profiteerden wel van de haperende Haagse verdediging. Drie keer was een diepe bal voldoende voor een doelpunt. PEC Zwolle strafte via Mustafa Seymak (twee keer) en Fred Benson de te veel geboden ruimte af. Daar kon doelman Martijn de Zwart, die al na veertien minuten de geblesseerde Gino Coutinho moest vervangen, niet veel aan veranderen.

Na de pauze zetten de Hagenaars toch weer aan maar kregen de deksel op de neus. PEC Zwolle mocht via Benson zelfs een vierde keer scoren. Mathias Gehrt kon op aangeven van Tom Beugelsdijk de achterstand nog tot 4-1 verkleinen, maar van een Haagse opleving was geen sprake.

In plaats daarvan strooide de thuisploeg in de slotfase nog meer zout in de Haagse wonden. Een schot van Bram van Polen in de kruising en een intikker voor Giovanni Hiwat zorgden ervoor dat ADO Den Haag zijn grootste nederlaag van het seizoen leed.

De Hagenaars blijven in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeren. Op het nieuwe kunstgrasveld in het Kyocera Stadion moet nu tegen een andere Overijsselse ploeg revanche genomen worden. Komende zaterdag komt koploper FC Twente op bezoek. De aanvang van dat duel is 18.45 uur.