ADO Den Haag heeft zaterdagmiddag haar eerste “serieuze testcase” tegen Swansea City met 0-1 verloren. Wayne Routhledge werd op de open dag van ADO Den Haag matchwinnaar. Hij verschalkte in de 21e minuut met een schitterende lob doelman Gino Coutinho.

Na oefenwedstrijden tegen HVV Laakwartier (10-0 winst), Cercle Brugge (0-1 verlies) en FC Oss (1-1) kreeg ADO Den Haag tegen Premier League club Swansea City pas het eerste velddoelpunt tegen in de voorbereiding. Geen schande. Bij de de club uit Wales deden veel grote namen mee. Manager van “The Swans,” Michael Laudrup, verwelkomde de afgelopen weken veel nieuwe spelers. De belangrijkste aankopen: Jordi Amat (Espanyol), Jonjo Shelvey (Liverpool), Alejandro Pozuelo en de van Vitesse overgekomen Wilfried Bony.

Naast de vriendschappelijke band die Swansea City en ADO Den Haag met elkaar hebben (te zien aan beide supportersgroepen gebroederlijk op de tribune), kwamen er vanmiddag ook weer twee Nederlanders in actie bij de League Cup winnaar van vorig seizoen; Oranje international Jonathan de Guzman en Kenji Gorré (zoon van Dean Gorré). Oud Eredivisie-speler Roland Lamah (o.a. Roda JC) kwam als invaller in het veld. Doelman Michel Vorm reisde wel mee, maar was nog niet wedstrijdfit. Kemy Agustien en Dwight Tiendalli bleven thuis. ADO Den Haag begon het duel uitstekend in het zonovergoten Kyocera Stadion. Geconcentreerd werd de bal rond getikt en de eerste mogelijkheid kwam dan ook op naam van de thuisploeg. Danny Holla probeerde het met een pegel van 20 meter, maar zijn poging zeilde over het doel. Luttele seconden later was het Routledge die voor het eerste gevaar van de bezoekers zorgde. De vliegensvlugge buitenspeler werd diep gestuurd en omspeelde vervolgens de uitkomende Coutinho. De afwerking liet te wensen over, want de bal verdween gelukkig voor ADO Den Haag in het zijnet.

Na een kwartier voetballen vond Swansea City het welletjes en leek het een tandje bij te schakelen, onder aanvoering van uitblinker Shelvey. Na een aantal goede mogelijkheden was het in de 21ste minuut raak. Een sublieme steekpass van Shelvey bracht ploeggenoot Routledge in een één tegen één situatie met Coutinho. Het knappe lobje was de Haagse goalie te machtig: 0-1. Na de openingstreffer ging Swansea City op zoek naar de 0-2. ADO Den Haag kon uiteindelijk van geluk spreken dat het met “slechts” 0-1 ging rusten. De aanvallers van “The Swans” hadden het vizier nog niet op scherp staan.

ADO Den Haag kwam het tweede bedrijf sterker uit de kleedkamer dan vlak voor aanvang van het duel. Met name de van Heracles Almelo overgekomen Ninos Gouriye bracht de nodige schwung in de wedstrijd. Swansea kwam met Bony (verving in de tweede helft Michu) uit de kleedkamer. De grootste mogelijkheid kwam op naam van Gouriye. Een schitterende actie in het strafschopgebied van Swansea City verdiende een beter lot. Gouriye passeerde drie tegenstanders en schoot vervolgens iets te gehaast op doel. Opnieuw stond doelman Tremmel goed opgesteld.

Swansea City, dat met acht nieuwe spelers aan de tweede helft begon, had minder grip op de wedstrijd, maar kreeg nog wel de beste kansen. Vooral in de tegenaanval. Met name Lamah maakte handig gebruik van de ruimte achter de Haagse verdediging. Het lukte de invaller echter niet een eindstation te vinden. Tot twee keer toe kon hij Bony laten scoren, maar beide keren was zijn pass te slordig. Hierdoor bleef ADO Den Haag tot aan het einde in de wedstrijd. Toch konden de ooievaars niet “echt” gevaarlijk worden. Vaak kwamen de geelgroenen diep in het strafschopgebied van de tegenstander, maar eenmaal daar ontbrak het aan de nodige stootkracht. Van Haaren had een mooi schot dat net over ging, Gouriye stuitte op de achterlijn op keeper Tremmel. De verdere schoten van de Haagse middenvelders en aanvallers bleken echter nog niet zuiver genoeg.

Al met al een leuke wedstrijd, die vooral in de tweede helft zeer de moeite waard bleek.