ADO Den Haag is de slotspurt van de competitie slecht begonnen. De Hagenaars lieten zich aftroeven door RKC Waalwijk, dat flink profiteerde van jammerlijke defensieve fouten: 4-0.

De eindsprint is ingezet en aan de meet gloort er misschien wel Europees voetbal voor ADO Den Haag. Maar dan moeten de Hagenaars wel een moeilijk programma tot een goed einde brengen. De groen-gelen krijgen in de laatste wedstrijden liefst vier ploegen waartegen in de eerste competitieronde verloren werd. Daarom was het zaak om tegen het op papier mindere RKC (de Waalwijkers hebben de slechtste statistieken van 2013) de nodige punten te pakken.

Maar juist in dit duel zakte ADO Den Haag helaas een keertje door het ijs. Zelfs zonder de disciplinair geschorste topscorer Teddy Chevalier liepen de Brabanders al voor rust naar een 3-0 voorsprong uit. Die doelpunten kwamen vooral tot stand door defensieve fouten. Na de pauze kreeg ADO Den Haag nog enkele kansen, maar toch was in het tweede bedrijf alleen de thuisploeg doeltreffend waardoor er een duidelijke 4-0 eindstand op het scorebord stond.

Onze jongens werden afgetroefd en wisten zich geen raad met de Waalwijkse 4-4-2 formatie. Vooral de snelle Florian Jozefzoon was een plaag voor de defensie en hij stichtte meermaals gevaar. Zoveel zelfs dat Tom Beugelsdijk meerdere keren in de fout ging. Dat begon al na tien minuten toen voor het eerst bleek dat het niet de middag van Beugelsdijk was. Na een vuurpijl van Ard van Peppen werkte de verdediger de bal niet weg. En omdat Gino Coutinho ook niet uit zijn doel kwam, kon Jozefzoon ertussen glippen. De aanvaller legde de bal vervolgens panklaar voor Mart Lieder: 1-0.

Beugelsdijk, die terugkeerde van een schorsing, ging niet veel later opnieuw in de fout bij het uitverdedigen. Via Lieder kwam de bal bij Jozefzoon, die het speeltuig maar net over de lat mikte. Toen ADO Den Haag eindelijk de controle over de wedstrijd had, besliste RKC de wedstrijd. Beugelsdijk tastte mede door een oneffenheid in het veld mis bij een lange bal van Cuco Martina. Jozefzoon ging er vandoor en trok laag voor. Nog voordat Lieder zijn tweede doelpunt kon maken, tikte Vito Wormgoor de bal achter Coutinho: 2-0. In blessuretijd reageerde ADO Den Haag opnieuw helaas wat apatisch. Eerst liet Dico Koppers Jozefzoon aan de bal komen. Zijn voorzet verdween via de knie van Kenneth Omeruo richting het doel van Coutinho. Maar nog voordat de Haagse doelman kon ingrijpen kopte Robert Braber de bal in de kruising: 3-0.

Na de pauze verschenen Aaron Meijers en Charlton Vicento in het veld voor Beugelsdijk en Koppers, in de hoop dat de ploeg nog tot aanvallende daden zou komen. De Hagenaars kregen nog twee goede kansen. Tjaronn Chery schoot op aangeven van Santi Kolk naast het doel en keeper Jeroen Zoet moest zijn moeilijkste redding van de middag maken toen Kolk de bal in de hoek plaatste. Aan de overzijde stopte Coutinho nog een keer de opkomende Lieder af, maar een vierde Waalwijkse treffer kwam er alsnog. In de 88e minuut bediende Nordin Boukhari de vrijgelopen Braber. Zijn voorzet rondde Henrico Drost met behulp van een polletje op het veld beheerst af: 4-0.

Door de nederlaag staat ADO Den Haag nu nog maar net op een play-offplaats. De groen-gelen bivakkeren nu op de achtste plek. Om de strijd om Europees voetbal vol te houden is volgende week zondag tegen FC Utrecht uiteraard weer belangrijk. Tegen één van de best voetballende ploegen van de Eredivisie moet coach Maurice Steijn het zonder Danny Holla stellen. De aanvoerder incasseerde alweer zijn negende gele kaart van het seizoen. Het duel in Stadion Galgewaard begint om 12.30 uur.