Na een serie van drie thuisoverwinningen heeft ADO Den Haag in het Kyocera Stadion tegen Vitesse een nederlaag geleden. Wilfried Bony was de grote man en besliste het duel op de cruciale momenten: 0-4.

Effectiviteit gaf de doorslag in dit duel in het Kyocera stadion. Beide ploegen hadden aanvallende intenties, kregen veel kansen, maar Vitesse wist de mogelijkheden wel te verzilveren en ADO Den Haag niet. Op precies de juiste momenten sloegen topscorer Bony, die inmiddels op 26 doelpunten staat, en Marco van Ginkel toe, waardoor de uitslag zeker niet een juiste afspiegeling van het spelverloop was. ADO Den Haag, waar de geschorsten Tom Beugelsdijk en Dion Malone ontbraken, kreeg al snel met een tegenvaller te maken. Na acht minuten leden de Hagenaars balverlies waarna Marco van Ginkel de tegenstoot inzette. De middenvelder mocht ver komen en bediende op tijd Wilfried Bony. De Ivoriaan schoof de bal vervolgens koelbloedig langs doelman Martijn de Zwart, die opnieuw Gino Coutinho verving: 0-1.

Gesteund door de vroege voorsprong wachtten de Vitessenaren in eerste instantie af, maar de Hagenaars konden niet tot kansen komen. In die fase hadden de Arnhemmers zelfs de beste mogelijkheid. Bony had in de achttiende minuut, na een hakje van Mike Havenaar, de kans op zijn tweede doelpunt van de avond, maar De Zwart keerde zijn inzet in de korte hoek. Halverwege de eerste helft lukte het de groen-gelen wel om onder de druk van de titelkandidaat uit te voetballen. Dat kwam mede omdat bij Vitesse doelman Piet Velthuizen met een blessure uitviel. Danny Holla (twee), Tjaronn Chery (twee) en Vito Wormgoor probeerden het met schoten maar die gingen alle naast.

De bezoekers loerden op snelle tegenaanvallen en linksback Patrick van Aanholt had moeten scoren toen Gaël Kakuta hem de kans bood. Maar opnieuw kon De Zwart een grotere achterstand voorkomen. In de 39e minuut was Bony dan toch weer doeltreffend. Na een corner van Theo Janssen kopte Marco van Ginkel de bal in de voeten van de Ivoriaan. De spits tikte het speeltuig de andere richting op waarna Dico Koppers pas achter de doellijn voor opruiming kon zorgen: 0-2. In het eerste kwartier van de tweede helft golfde het spel op en neer en kregen beide ploegen legio kansen. ADO Den Haag deed een nieuwe poging om terug in de wedstrijd te komen en Santi Kolk en Chery hadden de kansen op doelpunten. Aan de andere kant had Renato Ibarra direct na rust de wedstrijd in het slot moeten gooien toen Holla bij het uitverdedigen de bal in zijn voeten schoot. Tot twee keer toe mocht de Ecuadoriaan aanleggen maar beide keren verhinderde De Zwart een doelpunt.

De hoop op een Haagse aansluitingstreffer vervloog toen Aaron Meijers in de 55e minuut op de middenlijn een kopbal miste. Bony ging ervandoor en wachtte op Van Ginkel. De middenvelder schoot de bal vervolgens in de lange hoek: 0-3. Nog was de aanvalsdrift van de Hagenaars niet getemperd en de thuisploeg kreeg goede kansen om te scoren. Van Duinen stuitte eerst op reservedoelman Eloy Room, nadat Frank van der Struijk een pass van Kenneth Omeruo verkeerd inschatte. Even later kon hij niet bij een rebound toen Chery op de paal schoot. De beste kans kreeg de Haagse spits in de 74e minuut. Na een lange uittrap van De Zwart en het doortikken van invaller Charlton Vicento kwam Van Duinen alleen voor Room te staan. Maar de bal wilde niet onder het lichaam van de doelman in het doel verdwijnen. De doelman redde ook nog spectaculair op een kopbal van Wormgoor.

Vitesse slaagde er in het laatste kwartier nog wel in om te scoren. Bony was, nadat Wormgoor de bal tegen hem aanschoot, op weg naar zijn derde doelpunt. Hij omspeelde nog wel De Zwart maar schoot vervolgens naast. In de 85e minuut deed Havenaar de afronding beter. De zoon van ex-FC Den Haag-doelman Dido brak na een hakje van Kakuta door. De Japanner hield Chery van zich af en schoof de bal langs De Zwart: 0-4.

Daarmee was de zevende nederlaag van het seizoen en de tweede van 2013 een feit. De Hagenaars blijven wel op de zevende plek staan. Over twee weken zet ADO Den Haag de eindspurt richting Europees voetbal in. Dan staat op Eerste Paasdag, zondag 31 maart, gaan de Hagenaars op bezoek bij RKC. Het duel in Waalwijk begint om 14.30 uur.