ADO Den Haag zet zijn prima reeks ook in een uitwedstrijd voort. De Hagenaars, met de debuterende doelman Martijn de Zwart, hielden AZ op een gelijkspel: 1-1.

Veel had hij niet te doen gehad en wat hij te verwerken kreeg, vormde geen probleem. Maar in de blessuretijd verrichte debutant Martijn de Zwart, die de geblesseerde Gino Coutinho verving, zijn belangrijkste redding. Steven Berghuis dacht de winnende treffer te kunnen maken maar stuitte andermaal op de voormalige doelman van Quick Boys. Zodoende moesten beide ploegen zich met een 1-1 gelijkspel tevreden stellen.

Hoewel de bekerfinalist laag op de ranglijst bivakkeert, was vooraf al duidelijk dat de Hagenaars een zware avond te wachten stond. Coach Maurice Steijn wilde Dion Malone niet opofferen voor de teruggekeerde Danny Holla en ruimde voor hem een plekje op het middenveld in. Met Aaron Meijers hangend aan de buitenkant probeerde Steijn controle over de wedstrijd te krijgen. Dat lukte grotendeels want topscorer Jozy Altidore werd door de Haagse defensie aan banden gelegd en international Adam Maher kon eveneens geen hoofdrol spelen.

Toch kreeg AZ de eerste kans toen Altidore in de vijfde minuut na een pass alleen voor De Zwart stond. De Amerikaan schoot de bal van dichtbij hoog over. Mike van Duinen liet vijf minuten later aan de Alkmaarse spits zien hoe je zo`n kans moet verzilveren. Volgens het beproefde recept `Alle ballen op Mikie van Duinen` ontdeed de spits zich, na een lange bal van Holla, van zijn bewakers. Vervolgens prikte hij de bal langs de uitlopende `Esteban` Alvarado: 0-1.

Daarna werden de bezoekers meer in de verdediging gedrukt en kwamen er kansen voor Viktor Elm (kopbal over), Roy Beerens (kopbal naast) en Berghuis. In de 25e minuut was de thuisploeg dan toch doeltreffend. Na een voorzet van Beerens stuurde de inlopende Elm de bal buiten bereik van De Zwart in de verre hoek: 1-1. ADO Den Haag kreeg de controle over het duel terug. Er waren kansen voor Van Duinen en Aaron Meijers en Tom Beugelsdijk claimde een strafschop nadat hij door Esteban werd neergelegd. Hoewel de doelman de Haagse verdediger raakte, gaf scheidsrechter Serdar Gözübüyük Beugelsdijk een gele kaart vanwege een schwalbe. Hierdoor mist hij, samen met Malone, het duel met Vitesse.

Aan de andere kant lag De Zwart in de weg toen Elm zijn schot in de hoek plaatste. In de tweede helft waren beide ploegen vooral in evenwicht en nam het aantal kansen af. ADO Den Haag hield goed stand en alleen Berghuis kreeg nog drie goede kansen, maar een kopbal (naast), een schot op de vuisten van De Zwart en die laatste mogelijkheid waren niet aan hem besteed. Aan de andere kant kwam Van Duinen in de 68e minuut plots vrij maar in plaats van hard te schieten probeerde hij een stift. Daarmee had Esteban weinig moeite.

De vaderlandse geschiedenis leert dat bij Alkmaar de victorie begint (de eerste stad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog onder aanvoering van Willem van Oranje op de Spanjaarden werd terugveroverd). Voor ADO Den Haag zou een zelfde verovering een plek voor Europees voetbal betekenen. Die opmars is weken geleden al ingezet en kreeg door het gelijkspel in Alkmaar een vervolg. Op grond van het doelgemiddelde heeft ADO Den Haag concurrent NEC van de zevende plek gestoten. Volgende week zaterdag wacht met Vitesse een nieuw topduel. De aftrap in het Kyocera stadion is om 20.45 uur.