ADO Den Haag zet zijn goede serie voort. Met een ouderwets Haags Kwartiertje, een cruciale 81e minuut en een doeltreffende Mike van Duinen kregen de groen-gelen Heracles Almelo op de knieën: 3-1.

Het duel tegen Heracles werd de open wedstrijd die vooraf verwacht werd. En ADO Den Haag kreeg daardoor genoeg mogelijkheden om te scoren, maar dat lukte ruim een uur niet. Juist in zulke duels zijn eigenschappen als rust, overzicht en vernuft gevraagd. En bij ADO Den Haag ontbrak af en toe de rust om het goed uit te spelen. De afwezigheid van de geblesseerde strateeg Danny Holla speelde de Hagenaars toch wat parten. Toch zou het voor de Hagenaars nog goed komen omdat ook via andere eigenschappen zoals werklust en doorzettingsvermogen een resultaat bereikt kan worden. De verpersoonlijking daarvan was Mike van Duinen, die met twee treffers een groot aandeel in de Haagse zege had.

Met ADO Den Haag en Heracles stonden er twee ploegen op het veld die in de eerste helft continu de aanval zochten. Beide ploegen kregen dan ook legio kansen om te scoren. Dat lukte de thuisploeg overigens al na acht minuten toen een vrije trap van Tjaronn Chery Vito Wormgoor bereikte. De verdediger bood vervolgens Charlton Vicento de kans om het net te laten trillen. Maar scheidsrechter Tom van Sichem keurde het doelpunt vanwege buitenspel van Wormgoor af (wat het op de camerabeelden later niet bleek). Niet veel later ontving Vicento een slechte terugspeelbal van Ninos Gouriye, maar nu plaatste hij zijn lob naast het doel. Aan de andere kant reageerde doelman Gino Coutinho attent op schoten van Everton Ramos Da Silva en Milano Koenders, die ineens voor hem opdook.

Halverwege de eerste helft trok ADO Den Haag het spel meer naar zich toe en dat leverde een gevaarlijk schot van Mike van Duinen en een kopkans van Tom Beugelsdijk op. Beide pogingen eindigden naast het doel. Kort voor rust kregen de bezoekers nog een goede mogelijkheid om de score te openen. Na een corner van Marko Vejinovic kreeg Lerin Duarte een vrije schietkans, maar Coutinho kon opnieuw redden. In de tweede helft nam het aantal kansen voor beide ploegen af, maar daarvoor kwam strijd in de plaats. En doorzettingsvermogen aan Haagse kant leidde in de 65e minuut tot de openingstreffer. Na een lange bal van Aaron Meijers leek Milano Koenders eenvoudig te kunnen uitverdedigen. Maar de in geslagen positie liggende Van Duinen vocht zich terug, veroverde de bal en plaatste het speeltuig in de verre hoek: 1-0.

De thuisploeg moest nu geconcentreerd blijven en de wedstrijd professioneel uitspelen. Maar Geoffrey Castillion ontsnapte in de 76e minuut even een fractie aan de aandacht van Wormgoor en speelde de bal vervolgens langs Coutinho: 1-1. Even was ADO Den Haag van slag en zelfs dichtbij een nederlaag. Maar de 81e minuut zou uiteindelijk het verschil tussen winst en verlies bepalen. Negen minuten voor het einde had Coutinho een cruciale redding met de voet toen Ben Rienstra een corner van Lerin Duarte inkopte. Meteen aan de andere kant volgde er wel een doelpunt. Chery mocht ongehinderd voorzetten en de ongedekte Van Duinen kon van dichtbij zijn tweede treffer maken: 2-1.

Van Duinen had zelfs een officieuze hattrick kunnen scoren toen hij vijf minuten voor tijd op een lange bal van Kevin Jansen opnieuw Koenders aftroefde. Maar nadat hij de verdediger had uitgekapt, schoot hij met links naast. Twee minuten later lieten de Tukkers zich andermaal, en dit keer door invaller Santi Kolk, de kaas van het brood eten. De routinier speelde Chery aan. De buitenspeler kapte Christian Dorda uit en schoot de bal vervolgens langs doelman Remko Pasveer: 3-1.

In blessuretijd, toen Van Duinen al een publiekswissel had gekregen, zag Castillion dat de paal zijn tweede doelpunt in de weg stond. De spits zorgde daarmee voor een passend einde van een levendige wedstrijd, die met ADO Den Haag de grote winnaar kende. ADO Den Haag is de nummer 7 NEC nu op een punt genaderd. De Hagenaars hopen in de uitwedstrijd tegen bekerfinalist AZ opnieuw een goed resultaat neer te zetten. De aanvang van het duel in Alkmaar is zaterdag om 20.45 uur.